Τρίτη 28 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων η λαϊκή συμμαχία

Στην ετήσια εκδήλωση - συνάντηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στη Νάουσα, μίλησε την Κυριακή το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή, στον Αγιο Νικόλαο της Νάουσας, η ετήσια εκδήλωση - συνάντηση των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, των επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων, των απογόνων και των φίλων, που διοργάνωσε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 70χρονα του ΕΑΜ. Στην εκδήλωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι των αγωνιστών και των απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ενώ πλαισιώθηκε καλλιτεχνικά από χορευτικά συγκροτήματα και χορωδίες.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος ανέφερε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να εκπληρώσουμε ένα μεγάλο χρέος, ένα χρέος τιμής, απέναντι σ' αυτούς που στάθηκαν όρθιοι και αντιμετώπισαν με το κεφάλι ψηλά και κομμουνιστική μεγαλοπρέπεια, ακόμα και τον ίδιο το θάνατο. Στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του θρυλικού ΕΛΑΣ, που έδιωξαν τον κατακτητή από τη χώρα για να βρεθούν σύντομα στη δίνη του εμφυλίου πολέμου που επέβαλαν οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές και ανέλαβαν να συνεχίσουν οι ιμπεριαλιστές τω Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Για τους πολιτικούς πρόσφυγες από τις φιλόξενες πρώην σοσιαλιστικές χώρες η θέση του ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι η χωρίς εμπόδια αναγνώριση και ο επαναπατρισμός όλων των πολιτικών προσφύγων και η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία με όλα τα δικαιώματα του Ελληνα πολίτη. Η μεγαλύτερη τιμή σ' αυτούς που έπεσαν στον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία και σ' αυτούς που άντεξαν μέσα από σκληρές δοκιμασίες και συνεχίζουν και σήμερα, είναι οι γενιές που ακολουθούν να μην υποστείλουν τη σημαία, να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια μέχρι την τελική νίκη.


Το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, σε όλη αυτή τη διαδρομή, κάτω από όποιες συνθήκες και αν βρέθηκε, δεν έπαψε να κρατά ψηλά ιδανικά και αξίες πανανθρώπινα. Να γιατί το Κόμμα μας αποτίνει ξεχωριστή τιμή στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που στην Εθνική Αντίσταση και στην τρίχρονη εποποιία - από το 1946 έως το 1949 - διδάξανε αγωνιστικότητα και ήθος. Υψωσαν την ταξική πάλη στην κορυφαία της στιγμή. Αντιστάθηκαν στη βία των μηχανισμών, των λεγόμενων δεξιών και φιλελεύθερων κομμάτων. Αντιμετώπισαν δύναμη πυρός και όπλων πολλαπλάσια απ' όσα διέθεταν. Στάθηκαν με το κεφάλι ψηλά απέναντι στις δύο ιμπεριαλιστικές αυτοκρατορίες της εποχής, των Αμερικάνων και των Εγγλέζων.

Αυτός ήταν ο κορυφαίος σταθμός του αγώνα του προηγούμενου αιώνα στην Ελλάδα. Ηταν αγώνας ταξικός, αντιιμπεριαλιστικός. Ηταν αγώνας διεθνιστικός και είμαστε περήφανοι γι' αυτόν τον αγώνα. Αυτόν τον αγώνα της κοινωνικής απελευθέρωσης, της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού δίνουμε και σήμερα χωρίς να αγνοούμε το συσχετισμό δύναμης. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο αντίπαλος το μόνο που έχει να προτείνει στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα, είναι να παραμείνουν μισθωτοί σκλάβοι για να διαιωνίσει την κυριαρχία του ο καπιταλισμός.

Γνωρίζουμε ακόμη ότι η εργατική τάξη, η κοινωνία σε μεγάλο βαθμό παρασύρεται από την προπαγάνδα του αντιπάλου και κάνει επιλογές κόντρα στα συμφέροντά της. Ωστόσο, δε θα κουραστούμε να υποστηρίζουμε ότι ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε - αυτή η πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης που κατάργησε την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής - είναι το σύστημα με την αδιαφιλονίκητη υπεροχή, είναι το σύστημα που απελευθέρωσε τον εργαζόμενο άνθρωπο.

Πραγματική διέξοδος η πρόταση του ΚΚΕ

Εμείς πιστεύουμε ότι από τα σημερινά αδιέξοδα μπορεί να μας βγάλει η πρόταση του ΚΚΕ για την κοινωνική και πολιτική συμμαχία, που παίρνει υπόψη της το σημερινό συσχετισμό δύναμης και τις διαφορές μας με τους συμμάχους, στα ζητήματα σοσιαλισμού. Και έχει πρόταση για όλα τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Πιστεύουμε ότι με τους αγώνες μας μπορούμε να επιτύχουμε κάποιες νίκες, έστω και μικρές και προσωρινές. Αλλά αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα ως κίνημα είναι να μη μείνουμε στις μικρές κατακτήσεις. Η καθημερινή μας προσπάθεια πρέπει να κατευθύνεται στη συσπείρωση δυνάμεων στην αλλαγή των συσχετισμών, στη ρήξη και την ανατροπή. Τελικός σκοπός αυτής της προσπάθειας θα είναι η νίκη της Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Οικονομίας.

Στις μέρες μας είμαστε μάρτυρες μιας απίστευτης προσπάθειας για να κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό. Στο όνομα της περίφημης πέμπτης δόσης του δανείου, εκβιάζουν, τρομοκρατούν, πιέζουν για να δεχθούμε όλοι εμείς τη λογική τους, να σκύψουμε τα κεφάλια, να δείξουμε συναίνεση και υποταγή. Να δεχθούμε την πολιτική που υπαγορεύει η ΕΕ, η Ευρωζώνη και αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Η ΕΕ είναι πραγματικά λυκοσυμμαχία και η ενδεδειγμένη λύση είναι η αποδέσμευση από αυτήν τη λυκοσυμμαχία, πράγμα που μπορεί να πετύχει μια φιλολαϊκή κυβέρνηση.

Πρωταγωνιστής των εξελίξεων πρέπει να γίνει όχι γενικά και αφηρημένα ο λαός, αλλά το ενιαίο μέτωπο συμμαχίας εργατών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, φοιτητών και σπουδαστών, των γυναικών της λαϊκής οικογένειας, που διεκδικούν διέξοδο, που διεκδικούν ριζική αλλαγή στο πολιτικό και στο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Το ήδη αντιδραστικό, αστικό πολιτικό σύστημα μπορεί να αλλάξει προσωπείο, να αλλάξει το όνομα των αστικών θεσμών, για έναν και μοναδικό σκοπό: Να διαφυλαχθεί η ιδιοκτησία των μονοπωλίων.

Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα. Στις πλατείες δε βρίσκονται μόνο αδικημένοι. Εμφανίζονται ως οργισμένοι στις πλατείες και τα λόμπι ισχυρών οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, που προπαγανδίζουν δήθεν έξυπνες λύσεις. Προσπαθούν να αντιπαραθέσουν το αυθόρμητο στο οργανωμένο κίνημα. Ενα πράγμα πρέπει να αποτρέψουμε, τις μάταιες ελπίδες που θα φέρουν νέο κύμα επικίνδυνης απογοήτευσης και αποστράτευσης. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να αντικαθίστανται παλιές αυταπάτες με νέες.

Εμπιστευθείτε το ΚΚΕ, εμπιστευθείτε τη δύναμη της ταξικής πάλης και της κοινωνικής συμμαχίας. Αυτά τα όπλα είναι τα μόνα σύγχρονα και αποτελεσματικά σήμερα. Ακούστε προσεκτικά, προβληματιστείτε, η κινητήρια δύναμη των εξελίξεων κρίνεται από την εξέλιξη της ταξικής πάλης στους τόπους δουλειάς, ταξική πάλη που επιδρά στη γειτονιά και στο χωράφι, στους δρόμους και στους παράδρομους που βρίσκονται συγκεντρωμένα μικρά καταστήματα των αυτοαπασχολούμενων, στα σχολεία όλων των κατηγοριών, στα ΤΕΙ και στα πανεπιστήμια.

Η συμμαχία είναι όρος για να ανατραπεί ο αντιδραστικός συσχετισμός. Οχι μια οποιαδήποτε συμμαχία με το θολό τίτλο "προοδευτικές, αριστερές δυνάμεις", "εκσυγχρονιστές και ανανεωτές", αλλά μια συμμαχία των αντιμονοπωλιακών, αντιιμπεριαλιστικών, αντικαπιταλιστικών δυνάμεων, συμμαχία που ενώνεται για την πάλη κατά της εξουσίας των μονοπωλίων, για τη Λαϊκή Εξουσία.

Εχει σημασία η συμπαράταξη με το Κόμμα

Θυμηθείτε ότι πριν από τις εκλογές λέγαμε ότι έρχεται θύελλα, ότι υψώσαμε το πανό στην Ακρόπολη, με το σύνθημα "Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε", ότι ζητήσαμε από το λαό να απαντήσει με πόλεμο στον πόλεμο. Απευθυνόμαστε στα δοκιμαζόμενα εργατικά λαϊκά στρώματα που ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ. Μη δίνετε δεκάρα τσακιστή στις εσωτερικές φιλονικίες στο κόμμα σας. Οπως και αν ανακατευθεί η τράπουλα, στο κόμμα, στην κοινοβουλευτική ομάδα, ενδεχομένως και στην κυβέρνηση, αυτό το κόμμα δεν αλλάζει. Εσείς πρέπει να αλλάξετε επιλογή. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τη ΝΔ και τα γεννήματά της. Μη στοιχίζεστε στη μια ή την άλλη ομάδα. Εγκαταλείψτε τους μαζικά!

Ζητάμε εκλογές για να καταφέρει ο λαός ένα πρώτο βαθύ πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα. Οσο πιο αδύναμη κυβέρνηση προκύψει, τόσο πιο εύκολο θα είναι για το λαό να αποτρέψει τα χειρότερα. Γι' αυτό έχει σημασία η συμπαράταξη με το ΚΚΕ. Από την άλλη μέρα των εκλογών, ο λαός στο πόδι, για να κάνει πιο βαθιά την επιτυχία του. Γι' αυτό έχει σημασία η συμπαράταξη με το ΚΚΕ.

Να μη χαθεί ώρα, γιατί τώρα ψήνονται νέα σενάρια ακόμα πιο επικίνδυνα. Αντί να περιμένουμε πότε θα πέσει η μια ή άλλη δόση, που έτσι και αλλιώς ο λαός θα την πληρώσει, αντί να ζαλιζόμαστε ανάμεσα στις διάφορες προτάσεις τι να πουληθεί και τι να μην πουληθεί, αντί να ταλανιζόμαστε με τη δήθεν ανανεωτική αριστερή πρόταση να διαχωρίσουμε το χρέος σε νόμιμο και μη, ενοχοποιώντας το λαό, ας κάνουμε όλοι εμείς ένα αποφασιστικό βήμα:

Να αναδείξουμε τι χρωστάνε στο λαό οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και βεβαίως τα αστικά κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Με τη δύναμη του δίκιου του εργάτη, του αυτοαπασχολούμενου, του αγρότη, μπορούμε να δώσουμε πιο αποφασιστικούς αγώνες, για τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων. Να μην πληρώσει δεκάρα ο λαός. Ο λαός με τα δικά του χέρια να πάρει πίσω ό,τι του χρωστάνε και του ανήκει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ