Κυριακή 26 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκρυστάλλωμα της δουλειάς μας η διαμόρφωση ταξικής συνείδησης

Για τη δουλειά που κάνουν οι κομμουνιστές με τους μετανάστες, το Διήμερο και τη σημασία του, μίλησε στον «Ρ» η Καίτη Πανοπούλου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατησίων - Κυψέλης «Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας»:

«Το "Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας", εκτός από χώρος πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, είναι και χώρος διεκδίκησης, ορμητήριο αγώνων, συσπείρωσης και πάλης όλων των μαζικών φορέων της περιοχής. Μαζί με όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής παρεμβαίνει αγωνιστικά, διεκδικητικά για διάφορα προβλήματα, προβάλλει και στηρίζει τους αγώνες του ΠΑΜΕ, τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, των μεταναστών, του λαϊκού κινήματος γενικότερα. Επειδή η περιοχή μας είναι χώρος όπου κατοικούν και εργάζονται πολλοί μετανάστες με πάρα πολλά και οξυμένα προβλήματα (όπως και οι Ελληνες εργαζόμενοι) και επειδή για μας οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι κομμάτι της Εργατικής Τάξης της χώρας μας, ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα όχι μόνο με κοινές εκδηλώσεις Ελλήνων και μεταναστών εργατών, αλλά και με τη δημιουργία σχολείου μεταναστών για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας το οποίο λειτουργεί ήδη 3 χρόνια και από το οποίο έχουν περάσει πάνω από 1.500 μετανάστες.

»Στόχος μας, και μέσα από το σχολείο, αλλά και με τη συνεχή επαφή μας στους χώρους δουλειάς και κατοικίας τους, είναι να καταλάβουν ποιοι ευθύνονται για τον αναγκαστικό ξεριζωμό τους, να καταλάβουν ότι ο καπιταλισμός, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η δίψα των καπιταλιστών για όλο και μεγαλύτερα κέρδη, είναι η αιτία για τη φτώχεια και δυστυχία Ελλήνων και μεταναστών εργατών σε όλο τον κόσμο. Σημειωτέον ότι το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών είτε από τους μαθητές μας, είτε από αυτούς που συναντούμε στους χώρους δουλειάς έχουν γραφτεί στα ταξικά συνδικάτα και συμμετέχουν στους κοινούς αγώνες με το ΠΑΜΕ και τις κινητοποιήσεις των μαζικών φορέων της περιοχής.

Μέσα στο χώρο του Στεκιού με κοινή συνεργασία δημιουργήθηκαν διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα μεταναστών (Κούρδων, Βούλγαρων, Αφγανών, Μολδαβών), κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, γιορτές και παιδικά προγράμματα για τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών, εκδρομές, συσκέψεις και συζητήσεις για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί και οι οικογένειές τους (εργασιακά, υγείας, καταστολής, τρομοκρατίας). Συμμετέχουν μαζί με τους μαζικούς φορείς της περιοχής στις κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις, συμμετέχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες των συνδικάτων τους και το κυριότερο - αποκρυστάλλωμα της δουλειάς μας - είναι σε μεγάλο μέρος η διαμόρφωση ταξικής συνείδησης, πράγμα που είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την πλειοψηφία των μεταναστών οι οποίοι δεν ήξεραν τι είναι συνδικαλισμός, συνδικάτο, ταξική εκμετάλλευση, κομμουνιστικό κόμμα. Γενικά, η δουλειά μας με τους μετανάστες, με όλες τις μορφές, πιστεύουμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Παρ' όλη τη δυσκολία που έχει η δουλειά μας με αυτό το κομμάτι της Εργατικής Τάξης, προσπαθούμε μέσα από το σχολείο και τους μαζικούς φορείς η ιδεολογικοπολιτική μας παρέμβαση να είναι συνεχής, συγκεκριμένη και αποτελεσματική».

Αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση, πάλη, ανατροπή

Για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο σχολείο και αλλού στη δουλειά με τους πρόσφυγες και μετανάστες, το ποιες ανάγκες έχουν, τονίζει:

«Απ' ό,τι φαίνεται το πρόβλημα της μη νομιμοποίησης είναι σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας για χιλιάδες μετανάστες εργάτες, για να συμμετέχουν ενεργά στην πάλη για οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα. Τους κρατά σε συνεχή ομηρία και τους δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια για το αύριο. Ο φόβος της απέλασης οδηγεί όχι μόνο στη μη συμμετοχή στον αγώνα, αλλά και στο συμβιβασμό. Φοβούνται την αντιπαράθεση και σύγκρουση. Οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια μεγάλη μερίδα μεταναστών στη δουλειά, η κούραση με βαριές δουλειές, με πολλές ώρες εργασίας, οι άσχημες συνθήκες κατοικίας, οι δυσκολίες με τα παιδιά, με την επαφή με τις οικογένειές τους στην πατρίδα τους, δημιουργούν επιπλέον εμπόδια, οδηγούν σε παραίτηση, σε συμβιβασμό, σε χαμήλωμα του πήχη των απαιτήσεων για το επίπεδο ζωής τους. Το γεγονός ότι στερούνται πολιτικά, επαγγελματικά και άλλα δικαιώματα (Παιδεία - Υγεία) τους οδηγεί στο συμπέρασμα πως η συμμετοχή τους στον αγώνα δεν έχει κάποιο νόημα. Μία μεγάλη μερίδα μεταναστών το βασικό που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα δουλέψουν περισσότερες ώρες, το πώς θα μαζέψουν περισσότερα χρήματα για να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Αυτό τους δυσκολεύει να κατανοήσουν την ανάγκη να παλέψουν μαζί με τους Ελληνες εργάτες για την ανατροπή του ταξικού εχθρού που θα τον αντιμετωπίσουν και στην πατρίδα τους. Το πρόβλημα της γλώσσας είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για πολλά ζητήματα. Επίσης η άγνοια από μετανάστες κυρίως από Ασία και Αφρική για το τι είναι συνδικάτο, τι είναι εκμετάλλευση, ιμπεριαλισμός δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στην προσέγγιση και την επαφή μας.

Μ' αυτές τις δυσκολίες και τα προβλήματα, μέσα από το Σχολείο και με τη συνεχή επαφή, ενημέρωση και συζήτηση με τους μαθητές, τις κοινότητες και τους μετανάστες στους χώρους δουλειάς και κατοικίας βιώνουμε από κοντά τα προβλήματά τους (ανεργία, άθλιες συνθήκες ζωής και κατοικίας, ανασφάλεια, τρομοκρατία, καταστολή). Αυτά που ζητούν είναι:

  • Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις και φυλακίσεις μόνο γιατί δεν έχουν χαρτιά.
  • Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ.
  • Να νομιμοποιηθούν όσοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, με δικαίωμα επανένωσης με τις οικογένειές τους.
  • Να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες και σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής και εμφυλίων πολέμων κλπ.
  • Γενικά ζητούν να ζήσουν μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα γι' αυτούς και τα παιδιά τους, χωρίς φόβο, βία, ρατσισμό και εκμετάλλευση.

Η απάντησή μας και η προσπάθειά μας είναι να καταλάβουν ότι τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι μετανάστες, αλλά και οι Ελληνες εργάτες, δεν μπορούν να λυθούν παρά μόνο με την οργάνωση, το βάθεμα της αντιιμπεριαλιστικής συσπείρωσης και πάλης και εδώ και στην πατρίδα τους με στόχο την ανατροπή του ιμπεριαλισμού, τη Λαϊκή εξουσία, το Σοσιαλισμό».

Οργάνωση στα ταξικά συνδικάτα

Σχετικά με το 11ο κατά σειρά Διήμερο, το πώς φτάσαμε ως εδώ και τι μήνυμα πρέπει να σταλεί στους Ελληνες και Μετανάστες εργάτες, επισημαίνει: «Φέτος προχωρούμε για ενδέκατη συνεχή χρονιά στο Διήμερο εκδηλώσεων για τους Ελληνες, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες εργάτες. Το Διήμερο είναι κορύφωση μιας δουλειάς που γίνεται όλο αυτό το διάστημα στους εργαζόμενους, είτε είναι Ελληνες, είτε μετανάστες, είτε πρόσφυγες. Προχωράμε σ' αυτό το Διήμερο μετά από πολύμορφες μαζικές πολιτικές παρεμβάσεις με επίκεντρο τους μετανάστες και Ελληνες εργάτες, γιατί οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι κομμάτι της Εργατικής Τάξης της χώρας μας. Εχουν μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους κοινά προβλήματα, κοινά βάσανα, κοινά συμφέροντα. Εχουν κοινό εχθρό τον ιμπεριαλισμό που είναι η πηγή όλων των προβλημάτων τους, των κοινών και των ιδιαίτερων. Εχουν μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους κοινούς στόχους για το σήμερα και το αύριο, με πιο βασικό τη ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής, την απαλλαγή τους από το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, το χτίσιμο μιας κοινωνίας όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου το επίκεντρο θα είναι ο εργαζόμενος και η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών του, άσχετα από την εθνότητα, το χρώμα και το θρήσκευμα.

Ισχυροποίηση του ΚΚΕ, συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας

»Το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα χειροτερέψει. Καινούριοι αντεργατικοί νόμοι ετοιμάζονται, νέα εφιαλτικά μέτρα παίρνονται σε βάρος του εργαζόμενου λαού. Στις στρατιές των ανέργων θα προστεθούν κι άλλες εκατοντάδες χιλιάδες με το κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων. Ολα αυτά θα φέρουν μεγαλύτερη φτώχεια και δυστυχία, περισσότερη προσφυγιά και μετανάστευση. Μονόδρομος για μας (κι αυτό προβάλλουμε στο Διήμερο) είναι η πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, η οργάνωση Ελλήνων και μεταναστών στα ταξικά σωματεία, η πάλη για την ισχυροποίηση του ταξικού κινήματος. Να παλέψουμε όλοι μαζί μαζί με το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ:

  • Για τη νομιμοποίηση όσων μεταναστών ζουν και εργάζονται στη χώρα μας με αναγνώριση πλήρων δικαιωμάτων.
  • Ταχείες διαδικασίες για χορήγηση ασύλου ή άλλης μορφής ανθρωπιστικής προστασίας σ' όσους το δικαιούνται.
  • Ρήξη και απειθαρχία με την ΕΕ και τον απαράδεκτο κανονισμό "Δουβλίνο 2" που εγκλωβίζει εδώ δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.
  • Χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων ώστε ελεύθερα να ταξιδέψουν σε όποιο άλλο κράτος επιθυμούν.
  • Κέντρα προσωρινής φιλοξενίας όπου θα παραμένουν οι μετανάστες σε ανθρώπινες συνθήκες, με σίτιση, διερμηνεία και νομική βοήθεια.
  • Πρόσβαση δωρεάν στο Δημόσιο Τομέα Υγείας - Παιδείας.
  • Πάλη ενάντια στην καταστολή και την τρομοκράτηση των μεταναστών.

Η καπιταλιστική κρίση και οι συνέπειές της κάνουν πιο ξεκάθαρο το δρόμο που πρέπει να τραβήξουμε ενωμένοι Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Μονόδρομος για την Εργατική Τάξη είναι η πάλη, η οργάνωση Ελλήνων και μεταναστών εργατών στα ταξικά σωματεία, η κοινή δράση για την ισχυροποίηση και αντεπίθεση του κινήματος, η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας των εργατών Ελλήνων και μεταναστών, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, του γυναικείου κινήματος για την ανατροπή του καπιταλισμού, για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Καλούμε όλους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τους Ελληνες εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στις διήμερες εκδηλώσεις, να διατρανώσουμε τη θέλησή μας για πιο μαζικούς, ενωτικούς και ταξικούς αγώνες. Το κεντρικό μας σύνθημα είναι "Κοινός εχθρός, κοινός αγώνας, όπλο μας η αλληλεγγύη"».


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ