Κυριακή 26 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
«Η Ιστορία του ΚΚΕ διδάσκει: Αγώνας για ανατροπή»

Από το περσινό 19ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στο Ναύπλιο
Από το περσινό 19ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στο Ναύπλιο
Φέτος το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, της ΚΝΕ με σύνθημα «Η ιστορία του ΚΚΕ διδάσκει: Αγώνας για ανατροπή» θα ταξιδέψει στη Ρούμελη, στα «λημέρια» του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Η επιλογή της περιοχής δεν είναι τυχαία. Ο προορισμός του 20ού Διημέρου της ΚΝΕ, η Ρούμελη, έχει συνδεθεί με κορυφαίες στιγμές του επαναστατικού λαϊκού κινήματος, ιδιαίτερα τα χρόνια 1940 - 1949. Θα βρεθούν εκεί, στη Ρούμελη, που αποτέλεσε βασικό χώρο δράσης των ανταρτών του ΕΛΑΣ και του καπετάνιου Αρη Βελουχιώτη, στην περιοχή της Ελεύθερης Ελλάδας των λαογέννητων θεσμών, της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Στη Ρούμελη όπου έδρασαν οι ηρωικές Μεραρχίες του ΔΣΕ, η 1η Μεραρχία με διοικητή τον καπετάν Γιώτη (Χαρίλαο Φλωράκη) και η 2η Μεραρχία με διοικητή τον καπετάν Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου), που οδήγησαν σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές του αγώνα του ΔΣΕ, στην κατάληψη του Καρπενησίου.

Σε κάθε γωνιά της περιοχής, στα βουνά και στα χωριά της, γράφτηκαν ατελείωτες σελίδες ιστορίας του λαϊκού κινήματος, που μέχρι σήμερα «διδάσκουν» το μέλλον. Σε αυτόν τον τόπο οι νέοι κομμουνιστές θα κρατήσουν το νήμα της Ιστορίας, για να το τραβήξουν μέχρι σήμερα, για να εμπνευστούν και να συνεχίσουν τους σημερινούς αγώνες. Με όπλο και την Ιστορία θα δώσουν τις σημερινές ταξικές μάχες απέναντι στους σύγχρονους δυνάστες της αστικής εξουσίας, με στόχο να μαζικοποιηθεί ο αγώνας για απελευθέρωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων από την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Ξεχωριστή στιγμή, στη διάρκεια του Διημέρου, θα είναι η επίσκεψη στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη), στο σπίτι του ηρωικού καπετάν Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου) διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στην πόλη της Λαμίας.

Σήμερα, με αφορμή το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ από τη στήλη της Ιστορίας του «Ρ», παρουσιάζουμε μια από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις του ΔΣΕ στη Ρούμελη, την κατάληψη του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Μπράλου (Γραβιάς), την Κυριακή 12 Γενάρη 1947, με αρχηγό τον καπετάν Διαμαντή. Το θέμα επιμελήθηκε ο Γιώργης Μωραΐτης. Αναδημοσιεύεται από το «Ριζοσπάστη» της 25/6/2006.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ