Πέμπτη 23 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΖΑΚ ΝΤΕΜΙ
Λόλα

Αποκατεστημένο ψηφιακά το 2000 υπό το βλέμμα της Ανιές Βαρντά το ρομαντικό ανάλαφρο δράμα «Λόλα», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ζακ Ντεμύ, για την ευτυχία, τη μνήμη και την πίστη στον έρωτα. Ταινία που καταναλώνεται επιτόπου σαν πανάλαφρο αεράκι που δεν αφήνει τίποτα πίσω του, μάλιστα κάποιες στιγμές, μπορεί και να ενοχλήσει με αφελείς αφηγηματικούς υπερτονισμούς. Σήμερα, λειτουργεί μάλλον πληροφοριακά, σε ό,τι αφορά πιθανή σπουδή του παζλ των θεματικών και αισθητικών ρευμάτων που συγχωνεύτηκαν στο γαλλικό «νέο κύμα», δεδομένου ότι και να υπήρχε το όποιο ουσιωδέστερο εγγενές ενδιαφέρον, έχει σήμερα ξεθυμάνει.

«

Λόλα» είναι το ψευδώνυμο της Σεσίλ, μιας χορεύτριας σε καμπαρέ στους πίσω δρόμους του λιμανιού στη Νάντη. Μητέρα ενός εφτάχρονου αγοριού παραμένει πιστή στη θύμηση του μεγάλου της έρωτα, του Μισέλ που έφυγε για να κάνει την τύχη του, χωρίς να γνωρίζει ότι η Σεσίλ ήταν έγκυος.

Φιλμ γλυκόπικρο, με λεπτεπίλεπτη κομψότητα στη σκηνοθεσία, το καδράρισμα, τη φωτογραφία, το φωτισμό και τα ανθρώπινα πορτρέτα. Σε ένα παράξενα κλειστό χώρο αποκολλημένο από την πραγματικότητα, σε ένα περιβάλλον γραφικό, στην Νάντη των αρχών της δεκαετίας του '60, διασταυρώνονται, αναμειγνύονται και τέμνονται οι τύχες και τα όνειρα πολλών ανθρώπων, όλοι προς στιγμή ή για πάντα ζουν χωριστά από το μοιραίο έτερο ήμισύ τους, όλοι με ακατάσχετη επιθυμία φυγής από μια ζωή ανιαρή και μια τρελή ανάγκη να ζήσουν τον ποθούμενο μεγάλο έρωτα. Ο Ντεμύ που γνωρίζει να μεταμορφώνει με τη δύναμη της οπτικής του τέχνης το σενάριο μάς προτείνει - με αυτό το πρώτο του φιλμ - ένα είδος δοκιμίου πάνω στην απουσία, την αναμονή και την προσμονή του έρωτα, αλλά παραθέτει και το σύνολο της θεματικής του που θα ξεδιπλωθεί με το χρόνο. Η «Λόλα» μας προϊδεάζει για τη δυνατή πλευρά του Ντεμύ που είναι η μουσική κωμωδία που θα επικαιροποιηθεί λίγα χρόνια αργότερα.

Παίζουν: Ανούκ Αϊμέ, Μαρκ Μισέλ, Αλαν Σκοτ, Ανί Ντιπερού, Ζακ Αρντέν, Κατρίν Λιτζ, κ.ά.

Παραγωγή: Γαλλία (1960).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ