Παρασκευή 17 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Οι αντικομμουνιστές αναγορεύονται «ήρωες»

ΠΡΑΓΑ.--

Συνεχίζονται και εντείνονται οι αντικομμουνιστικές επιθέσεις στην Τσεχία, σε μια προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας και εξίσωσης του φασισμού με το σοσιαλισμό. Η Κάτω Βουλή της χώρας ενέκρινε την επίσημη αναγνώριση της λεγόμενης «τρίτης αντίστασης», δηλαδή αυτού που αποκαλούν «αντικομμουνιστικό αντιστασιακό κίνημα». Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, η Κάτω Βουλή ενέκρινε με 132 ψήφους υπέρ και 33 κατά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που είχε προτείνει η κυβέρνηση συνασπισμού (Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών «ODS», νεοφιλελεύθερο «TOP 09» και Κόμμα Δημοκρατικών Υποθέσεων «VV»), το οποίο ουσιαστικά αναγορεύει τις αντικομμουνιστικές δυνάμεις «ήρωες», που δρούσαν κατά της σοσιαλιστικής εξουσίας στην Τσεχία ως «τρίτη αντίσταση».

Με βάση αυτό, ανάμεσα στα άλλα, οι υποτιθέμενοι «αγωνιστές» που δρούσαν κατά της σοσιαλιστικής εξουσίας, ακόμα και με εγκληματικές πράξεις, δολιοφθορές και σαμποτάζ την περίοδο 1948-1989 θα λάβουν το καθεστώς του «βετεράνου του πολέμου» καθώς και συγκεκριμένες κοινωνικές παροχές, που σήμερα λαμβάνουν οι αντιφασίστες μαχητές. Ανάμεσα στα άλλα θα λάβουν 100.000 τσεχικές κορόνες (περίπου 4.150 ευρώ) και όσοι λαμβάνουν κατώτατους μισθούς θα πάρουν σημαντική αύξηση.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί και στη Γερουσία και στη συνέχεια να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους.

Οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας καταψήφισαν το αντικομμουνιστικό νομοσχέδιο. Εξάλλου, σε προηγούμενη συνεδρίαση της Βουλής (Φλεβάρης 2011) η γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης της Πράγας, Μάρτα Σεμέλοβα (δασκάλα που αντιμετώπισε διώξεις επειδή μέσα στην τάξη μιλούσε στους μαθητές για τις κατακτήσεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης), είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση, ανάμεσα στα άλλα, για παραχάραξη της Ιστορίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ