Πέμπτη 16 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Απειλή νέου πολέμου

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν, Ελτνάρ Σαμπίρογλου, οι αρχές της Αρμενίας συνεχώς ματαιώνουν τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι που οδηγεί αναπόφευκτα σ' ένα νέο πόλεμο. «Τελικά ο Αζέρος στρατιώτης θα δικαιώσει τις ελπίδες του λαού, της ηγεσίας της χώρας, του Ανώτατου Διοικητή και θα απελευθερώσει τις κατεχόμενες περιοχές από τον εχθρό», υπογράμμισε ο Σαμπίρογλου. Σύμφωνα με τα λόγια του, το Αζερμπαϊτζάν προετοιμάζεται προς την κατεύθυνση αυτή. «Ο εχθρός πρέπει αυτό να το γνωρίζει», ανέφερε ο ίδιος. Οπως σημείωσε ο Σαμπίρογλου, σήμερα ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν σε μεγάλο βαθμό ξεπερνά τη μαχητικότητα του αρμένικου στρατού και κατηγόρησε την αρμενική πλευρά πως εκτός από την καθυστέρηση στην ειρηνική επίλυση του προβλήματος, ανεβάζει την ένταση στη γραμμή επαφής των στρατευμάτων, π.χ. στήνοντας προβοκάτσιες, όπως ήταν η πρόσφατη δολοφονία εννιάχρονου Αζέρου που βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του στη ζώνη του μετώπου.

Αμεση ήταν η αντίδραση του στρατού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που διέψευσε τις παραπάνω κατηγορίες, καταγγέλλοντας το Αζερμπαϊτζάν για πολιτική όξυνσης της αντιπαράθεσης. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως μόνο το διάστημα από 29 Μάη έως 4 Ιούνη ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν παραβίασε την κατάπαυση του πυρός 230 φορές, ρίχνοντας περίπου 1.500 πυροβολισμούς κατά των θέσεων των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Να σημειωθεί πως οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας, που διεξάχθηκε στη Μόσχα στις 11 Ιούνη, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που τα τελευταία 20 χρόνια αποτελεί μια μόνιμη πηγή έντασης στην περιοχή του Καυκάσου.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org