Πέμπτη 16 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Δίλημμα» για συνεργασία με ΕΕ ή Ρωσία

Το «μήλον της Εριδος» του ανταγωνισμού ΕΕ και Ρωσίας είναι η ενέργεια που και στην Ουκρανία ήταν λαϊκή περιουσία πριν την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ

Associated Press

Το «μήλον της Εριδος» του ανταγωνισμού ΕΕ και Ρωσίας είναι η ενέργεια που και στην Ουκρανία ήταν λαϊκή περιουσία πριν την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, η ουκρανική πλευρά ετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις με τις χώρες της Τελωνειακής Ενωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν), επιδιώκοντας να καθορίσει για τον εαυτό της ένα «μηχανισμό» πιθανής συνεργασίας τύπου «3+1».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Γενικού Τμήματος για τα ζητήματα εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φιλίπ Κουισόν, η Ουκρανία πρέπει να αποκλείσει τη δυνατότητα συνεργασίας της με την Τελωνειακή Ενωση και τη Ρωσία. Οπως δήλωσε ο Κουισόν: «Η ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ καθώς κι η συνεργασία με την Τελωνειακή Ενωση, η οποία είναι ελεγχόμενη από τη Ρωσία, είναι πράγματα ασύμμετρα. Γι' αυτό το λόγο η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει τι θέλει... Ο κύριος Πούτιν είπε, πως εάν η Ουκρανία ενταχθεί στην Τελωνειακή Ενωση, τότε η Ρωσία θα παραχωρήσει έκπτωση στο φυσικό αέριο της τάξης των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων... Η εκτίμησή μου είναι πως από τη στιγμή που η Ουκρανία δεθεί με την ΕΕ, εμείς θα της προτείνουμε τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της, αυτό θα ανοίξει τις αγορές της ΕΕ για τα ουκρανικά προϊόντα, θα αυξήσει τα εμπορικά ρεύματα. Ομως αυτό δεν είναι το πιο βασικό... Η Ουκρανία θα έχει την ίδια τύχη με την Ευρώπη, η Ουκρανία θα μπει σε μια θετική τάση. Θα μπορέσει να εισαγάγει τις οικονομικές αρχές της Ευρώπης, θα λαμβάνει επενδύσεις, οι οποίες θα είναι το πιο καλό επιχείρημα και μέθοδος για την ανάπτυξη της οικονομίας».

Να σημειωθεί πως την ίδια ώρα οι χώρες της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) προσανατολίζονται σε υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί τον Οκτώβριο το 2011 στο Λένινγκραντ, όπου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των πρωθυπουργών των χωρών της ΚΑΚ. Πριν όμως απ' αυτή τη συμφωνία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας το Σεπτέμβρη του 2011.

Να σημειωθεί πως πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε την Ουκρανία για τους «κινδύνους» που έχει η πορεία ενσωμάτωσής της στην ΕΕ και δήλωσε πως η ένταξη της Ουκρανίας στην Τελωνειακή Ενωση Ρωσίας, Λευκορωσίας, Καζαχστάν θα έκανε την πορεία αυτής της περιφερειακής διακρατικής ένωσης «πιο πλήρη». Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας υπενθύμισε πως από την 1η Γενάρη του 2012 θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο Ενιαίος Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ), όπως ονομάζεται η οικονομική ένωση των 3 χωρών, κι επισήμανε, πως: «Εάν η Ουκρανία δημιουργήσει ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, τότε θα αναγκαστεί να υποχωρήσει σε πολλά κι ευαίσθητα ζητήματα της ουκρανικής οικονομίας, υπολογίζοντας πως αυτά τα εμπορεύματα θα κατευθυνθούν στη ρωσική αγορά. Ομως εμείς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο και θα αναγκαστούμε να υψώσουμε τα σύνορά μας. Είμαι σίγουρος πως το Καζαχστάν και η Λευκορωσία αμέσως θα θέσουν στη Ρωσία το ζήτημα του κλεισίματος των συνόρων», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Το ζήτημα της ενσωμάτωσης στην ΕΕ ή στην Οικονομική Ενωση με τη Ρωσία διχάζει σήμερα τα πολιτικά κόμματα και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Ουκρανία.


Ι.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι είναι η «Ευρασιατική Οικονομική Ενωση»;(2015-02-08 00:00:00.0)
Οξύνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση που στηρίζει την καπιταλιστική βαρβαρότητα(2014-01-26 00:00:00.0)
Εντείνεται η αντιπαράθεση(2013-12-07 00:00:00.0)
Διεργασίες για δημιουργία Ενιαίου Οικονομικού Χώρου(2003-09-19 00:00:00.0)
Η Ρωσία και ο σύγχρονος κόσμος(2003-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ