Σάββατο 11 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ»
Πλήρης σύμπλευση πίσω από το δημαγωγικό «όχι»

Κατηγορεί την κυβέρνηση για «αναποτελεσματικότητα» και συμπράττει στον πόλεμο με τα δικά της φιλομονοπωλιακά μέτρα

Υποκριτικό, ψεύτικο και ψηφοθηρικό είναι το «όχι» της ηγεσίας της ΝΔ στο «Μεσοπρόθεσμο», καθώς την ίδια στιγμή στηρίζει πλήρως και στην πράξη τη νέα αντιλαϊκή επιδρομή, ενώ τα άσφαιρα πυρά της αφορούν μόνο την «αποτελεσματικότητα» των νέων βάρβαρων μέτρων. Πέρα από τις κοινότοπες διαπιστώσεις και τη δημαγωγική απαρίθμηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο «Μεσοπρόθεσμο», στο διά ταύτα, η ηγεσία της ΝΔ συμπλέει με τα προωθούμενα μέτρα, τα οποία αμφισβητεί μόνο για την αποτελεσματικότητά τους να πετύχουν τους στόχους του μνημονίου, με τους οποίους συμφωνεί πλήρως, όπως διατυμπανίζει διαρκώς ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα - ουσιαστικά το νέο μνημόνιο - είναι αναξιόπιστο, άδικο και αναποτελεσματικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης, αφήνοντας στο απυρόβλητο την ουσία της αντιλαϊκής επίθεσης. Παρ' όλο που προσφέρει συναίνεση και ενθαρρύνει ουσιαστικά την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των νέων μέτρων, ωστόσο επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού και να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, επαναλαμβάνοντας ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής. Αφήνει όμως σαφώς να εννοηθεί ότι συμφωνεί με πολλά από τα μέτρα που προωθούνται, αλλά επιρρίπτει στην κυβέρνηση την ευθύνη γιατί δεν της επιτρέπει να το εκφράσει με την ψήφο της στη Βουλή, εξαιτίας της διαδικασίας που έχει επιλέξει.

«Η εμμονή της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο με ένα και μοναδικό άρθρο, ουσιαστικά δείχνει ότι δεν επιδιώκει τη συναίνεση», τόνισε ο εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας πως «από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε στο σύνολό του το νομοθέτημα, αλλά θα μπορούσαμε σε κατ' άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου να συμφωνήσουμε σε ό,τι είναι καλό και θετικό». Ομως, η τακτική του «όλα ή τίποτα» της κυβέρνησης, η ψήφιση, δηλαδή, του μεσοπρόθεσμου σε ένα και μόνο άρθρο, κατά τον εκπρόσωπο «όχι μόνο διάθεση συναίνεσης δεν δείχνει, αλλά επιβεβαιώνει τη γνωστή εκβιαστική αλαζονεία της».

Δικαιολογώντας το χαρακτηρισμό περί «αναποτελεσματικού», αναφέρει πως παρά τις «απίστευτες θυσίες του λαού», το έλλειμμα και το χρέος δε μειώνονται, επαναβεβαιώνοντας τη στοχοπροσήλωσή της στη στρατηγική του μνημονίου, να πληρώσει δηλαδή ο λαός τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης. Παράλληλα, η ΝΔ αναδεικνύει τις «αντικρουόμενες προβλέψεις» του μεσοπρόθεσμου, όπως ότι «αυξάνει συνεχώς τη φορολογική επιβάρυνση, ενώ υποτίθεται ότι στοχεύει σε ιδιωτικοποιήσεις (...) δεν ενισχύει πουθενά τη ρευστότητα, ενώ υποτίθεται ότι στοχεύει στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» και «καταργεί το πόθεν έσχες για την κατοικία, ενώ επιβάλλει έκτακτες εισφορές στα ακίνητα».

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, επαναφέρει την πρότασή της και πιέζει για ενίσχυση της ρευστότητας των μεγάλων επιχειρήσεων στο όνομα της ανάπτυξης και της εξόδου από την κρίση. Κατά τα λοιπά, αξιοποιεί τα νούμερα που δε βγαίνουν, για να αναδείξει ως διέξοδο την άμεση εφαρμογή των φιλομονοπωλιακών μέτρων που περιλαμβάνει η πρότασή της για την «επανεκκίνηση της οικονομίας», το επονομαζόμενο «Ζάππειο 2».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ