Σάββατο 11 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΧΑΡΤΟΥ
Θέλουν πολυετή ΣΣΕ με αυξήσεις ψίχουλα

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου μετά την πρόσφατη συνάντηση με τους βιομήχανους

Μετά και την τελευταία συνάντηση με τους βιομηχάνους είναι ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ (φωτ. από την τελευταία απεργία του κλάδου)
Μετά και την τελευταία συνάντηση με τους βιομηχάνους είναι ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ (φωτ. από την τελευταία απεργία του κλάδου)
Τη στόχευσή τους για συνολική επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων έδειξαν οι βιομήχανοι του χαρτιού (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Χάρτου - ΣΕΒΙΧΑ), μετά από συνάντηση που είχαν, την Τετάρτη 8 Ιούνη, με την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου. Στη συνάντηση - που έγινε λίγες μέρες μετά την επιτυχημένη 24ωρη κλαδική απεργία για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων - μπορεί να μην κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση απ' την εργοδοσία, ωστόσο έθεσε το ζήτημα αν η Ομοσπονδία δέχεται να υπογράψει πολυετή κλαδική σύμβαση στη Χαρτοποιία και στην Κυτιοποιία.

Στη «διερευνητική» αυτή συνάντηση, η εργοδοσία στην πραγματικότητα ήθελε να «μετρήσει» τις διαθέσεις της ταξικής Ομοσπονδίας. «Είναι καθαρό τι ζητάει η εργοδοτική πλευρά», σημειώνει η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου με σχετική ανακοίνωσή της: «Πολυετή ΣΣΕ με αυξήσεις ψίχουλα ή μηδενικές, κάτι που όχι μόνο βρίσκει αντίθετους τη Διοίκηση, αλλά και όλα τα Σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου. Αυτά τα κάνει μόνο ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός». Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι σε χαρτοποιία - κυτιοποιία αμείβονται με επιχειρησιακές ΣΣΕ που είναι ανώτερες από την Εθνική Γενική ΣΣΕ «και αυτό φανερώνει την εργοδοτική στόχευση για την απαξίωση και το χτύπημα, την κατάργηση των ΣΣΕ, κλαδικών και επιχειρησιακών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να περάσει γιατί η συντριπτική πλειοψηφία Σωματείων και εργαζομένων του κλάδου είναι συσπειρωμένη με την Ομοσπονδία και θα δώσουμε τη μάχη ως το τέλος για υπογραφή των Κλαδικών ΣΣΕ», σημειώνει στη συνέχεια, απευθύνοντας κάλεσμα παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα, με συμμετοχή στην απεργία στις 15 Ιούνη. Και τονίζει: «Να απαιτήσουμε υπογραφή τώρα ικανοποιητικών ΣΣΕ, να παρθούν τώρα πίσω τα νέα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που κάνουν τη ζωή μας κόλαση».

Απειλεί με μείωση μισθών

Την ίδια στιγμή που η εργοδοσία στο Χαρτί επιδιώκει να φέρει απ' την «πίσω πόρτα» το χτύπημα των συμβάσεων, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την εργοδοσία της επιχείρησης «ΚΟΥΚΙΑΣ ΟΕ», «για τις πιέσεις και απειλές που ασκεί στους εργαζόμενους για μείωση μισθών 20%. Πρόκειται για παράνομη ενέργεια. Κανένα τέτοιο διευθυντικό δικαίωμα για μείωση μισθών στους εργαζόμενους δεν έχει η επιχείρηση ΚΟΥΚΙΑΣ». Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων καλεί τους εργαζόμενους «να μην υποκύψουν σε πιέσεις και απειλές. Να μη δεχθούν και να μην υπογράψουν καμιά μείωση στους μισθούς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέρα αλληλεγγύης στους απεργούς της ΒΙΣ (12/11/2015)
Στις 9 Απρίλη να νεκρώσουν οι τόποι δουλειάς (29/3/2014)
Στη μάχη για την υπεράσπιση των Συμβάσεων (11/5/2013)
Καλεί σε κλιμάκωση της πάλης για τις κλαδικές Συμβάσεις (18/5/2012)
Ξεσηκωμός για την απεργία στις 15 Μάη (11/5/2012)
Αποφάσισε απεργία στις 15 Μάη (2/5/2012)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org