Σάββατο 11 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Ζυμώσεις και ανταγωνισμοί με αιχμή το νέο δάνειο

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκονται οι όροι της δανειοδότησης και ο ρόλος των ιδιωτών στην ελεγχόμενη χρεοκοπία

Τα δάνεια είναι για την πλουτοκρατία και όχι για το λαό. Η στρατηγική που επιβάλλει τα νέα μέτρα πρέπει να ανατραπεί για να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση

EUROKINISSI

Τα δάνεια είναι για την πλουτοκρατία και όχι για το λαό. Η στρατηγική που επιβάλλει τα νέα μέτρα πρέπει να ανατραπεί για να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση
Με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Ιούνη, όπου και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ύψους, σύμφωνα με τα σενάρια, 90-120 δισ. ευρώ, εντείνονται οι ζυμώσεις μεταξύ των εκπροσώπων των αστικών κυβερνήσεων, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν οι όροι του δανείου. Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δηλώνει βέβαιος ότι το νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα θα συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του μήνα και σημειώνει ότι «επεξεργαζόμαστε τα διάφορα σημεία του πακέτου. Επίσης, επεξεργάζεται κάποια μορφή συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα».

Την ίδια στιγμή, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, σημειώνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία, ούτε «επί της αρχής», για μία νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης εργάζονται για ένα σχέδιο «τύπου Βιέννης», που θα περιλαμβάνει την πρόβλεψη οι ιδιώτες επενδυτές της Ελλάδας να διατηρήσουν την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος. Τη «λύση» της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος με παράλληλη αύξηση των πόρων του και μια εθελοντική επέκταση της λήξης όλων των ελληνικών ομολόγων προκρίνουν αναλυτές της «Goldman Sachs».

Αντίθετα, σύμφωνα με την «Frankfurter Allgemeine Zeitung», «η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει το πρώτο τρίμηνο του 2011. Παρ' όλα αυτά δεν αλλάζει τίποτα στην απειλούμενη χρεοκοπία (...) Ακόμα και στις Βρυξέλλες κυριαρχεί η εντύπωση ότι το πρόγραμμα δανειοδότησης που συμφωνήθηκε πριν από ένα χρόνο έχει αποτύχει και ότι κάθε επιπλέον οικονομική ένεση απλά θα καθυστερήσει τη χρεοκοπία, αλλά δε θα την εμποδίσει».

«Πλαίσιο διαπραγμάτευσης» από τη Γερμανία

Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε το σχεδιασμό της και ξεκινάει ήδη ζυμώσεις για να προωθήσει τη θέση της. Χτες, η Γερμανική Βουλή ενέκρινε το ψήφισμα των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού υπέρ μιας ενδεχόμενης μελλοντικής δανειοδότησης της Ελλάδας, με προϋποθέσεις τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων, αλλά και του ΔΝΤ. Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό για τη γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο αποτελεί το πλαίσιο διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει η Α. Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, η Βουλή καλεί την Α. Μέρκελ στις συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο να συμφωνήσει σε επόμενες δόσεις και νέο δάνειο προς την Ελλάδα, μόνο εάν είναι εξασφαλισμένη η συμμετοχή του ΔΝΤ, προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει ένα φιλόδοξο και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στη βάση της έκθεσης της τρόικας, η υλοποίηση του οποίου θα διασφαλιστεί μέσω διεθνούς πραγματογνωμοσύνης.

Παράλληλα, στο ψήφισμα τονίζεται ότι «η ίδια η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της με διαρκείς, αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις». Με άλλα λόγια, η γερμανική κυβέρνηση προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με ξεκάθαρο πλαίσιο να εφαρμοστούν οι απαιτήσεις της πλουτοκρατίας για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ξεχαρβάλωμα των εργατικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν την πρόταση για μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτών δανειστών σε περίπτωση που μια ελληνική χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. «Το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην Ελλάδα. Σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ενδεχομένως απρόβλεπτες συνέπειες για το ευρώ», τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και εκτιμά ότι αναπόφευκτα οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα φέρουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους ή χρεοκοπία της Ελλάδας.

Διαφωνίες για το ρόλο των ιδιωτών

Ο Γερμανός υπουργός παραδέχεται ότι η ΕΚΤ εναντιώνεται στο αίτημα της Γερμανίας να υποστούν οι ιδιώτες επενδυτές απώλειες από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση και σημειώνει ότι τις ίδιες ανησυχίες μοιράζεται και η Γαλλία. Ωστόσο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Γερμανία συνεργάζεται με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Κομισιόν, ούτως ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός και επισημαίνει ότι «για την εξεύρεση της κατάλληλης λύσης, την οποία να μπορεί να συνυπογράψει και η ΕΚΤ, αποφασίσαμε μαζί με το Γιούρογκρουπ να συστήσουμε μία ομάδα εργασίας η οποία θα αναλύσει το στενό περιθώριο ελιγμών ανάμεσα στη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και τις αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές».

Ηδη, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας δηλώνει ότι στηρίζει τη γερμανική θέση για συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο των ζυμώσεων μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής, η Α. Μέρκελ θα συναντηθεί την ερχόμενη Παρασκευή με τον Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνει ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να κρατήσει την ευρωζώνη ενωμένη και να διατηρήσει τη σταθερότητα. Αναφερόμενη σε ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία, σημειώνει ότι είναι «πολύ επικίνδυνη και απρόβλεπτη λύση, κατά την άποψή μου. Πρέπει να κρατήσουμε την ευρωζώνη ενωμένη και να βρούμε μια βιώσιμη λύση».

Μάλιστα, κάλεσε τα αστικά κόμματα σε επιθετική συναίνεση, φέρνοντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας και σημειώνοντας ότι «η μεγάλη δύναμη της Πορτογαλίας, την οποία ελπίζω να μιμηθεί η Ελλάδα, είναι ότι τα πολιτικά κόμματα και οι αρχές της Πορτογαλίας ένωσαν τις δυνάμεις τους και σχημάτισαν μια συμμαχία».

Ανησυχίες από την ΕΚΤ

Πάντως, ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, εκτιμά ότι «με την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών, δε νομίζω ότι είναι απαραίτητη η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα», διευκρινίζοντας ότι «η ΕΚΤ δεν είναι κατά της εμπλοκής των ιδιωτών, αλλά οι όροι θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι. Η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι καθαρά εθελοντική και να μην προκαλέσει χρεοκοπία». Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, δηλώνει πως η λύση βρίσκεται «στα χέρια των κυβερνήσεων» και προειδοποιεί ότι μια ενδεχόμενη «ελεγχόμενη χρεοκοπία» για την Ελλάδα, θα ήταν ένας πολύ επικίνδυνος δρόμος. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι βλέπει θετικά διάφορες μορφές συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων.

Σταθερός στη θέση ενάντια στην υποχρεωτική συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών παραμένει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος τονίζει ότι «καμία απόφαση για τη διαχείριση χρέους χώρας - μέλους δεν θα υπάρξει από την ΕΚΤ. Είναι ευθύνη των κυβερνήσεων». Ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι η πρόταση «αναγκαστικής συμμετοχής» ιδιωτών στην ανταλλαγή ομολόγων θα σηματοδοτούσε πιστωτικό επεισόδιο, δηλαδή θα αξιολογούνταν από τους διεθνείς οίκους ως χρεοκοπία, αλλά διευκρινίζει ότι δεν απορρίπτει ένα σχέδιο «εθελούσιας συμμετοχής» τραπεζών στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επαναλαμβάνει την στρατηγικής σημασίας απαίτηση του κεφαλαίου για εμβάθυνση των αντιλαϊκών ρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι «οι χώρες που δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει περαιτέρω δομικές μεταρρυθμίσεις, έχουν σχετικά χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης μετά από την κρίση». Παράλληλα, επαναλαμβάνει το κάλεσμα για εμβάθυνση της ιμπεριαλιστικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι «το να διαχειρίζεται κανείς τόσο τεράστιες και διαφορετικές οικονομίες, που έχουν κοινό νόμισμα, είναι μια επιπλέον πρόκληση σε μια ένωση κυρίαρχων κρατών, από ό,τι σε μια ομοσπονδία. Για το λόγο αυτό η ΕΚΤ επαναλαμβάνει αδιάκοπα την ανάγκη για σημαντική ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ. Η οικονομική πολιτική κάθε χώρας - μέλους της ευρωζώνης πρέπει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ