Πέμπτη 9 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ενα ακόμη επιχείρημα κατά της αντικομμουνιστικής λασπολογίας για το Κατίν

Στα πτώματα του Κατίν βρέθηκαν έγγραφα, επιστολές, αποδείξεις κ.ά., με ημερομηνίες που έπονταν της γερμανικής εισβολής (οι Γερμανοί είχαν ισχυριστεί πως οι Σοβιετικοί εκτέλεσαν τους Πολωνούς αξιωματικούς, την άνοιξη του 1940)
Στα πτώματα του Κατίν βρέθηκαν έγγραφα, επιστολές, αποδείξεις κ.ά., με ημερομηνίες που έπονταν της γερμανικής εισβολής (οι Γερμανοί είχαν ισχυριστεί πως οι Σοβιετικοί εκτέλεσαν τους Πολωνούς αξιωματικούς, την άνοιξη του 1940)
Πρόσφατα στη Ρωσία κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Κατίν. Το ψέμα που έγινε Ιστορία». Οι δυο συγγραφείς του βιβλίου, η Ελένα Προύντνικοβα και ο Ιβάν Τσιρίγκιν, μελέτησαν τα ντοκουμέντα και τα γεγονότα που αφορούν τη δολοφονία των χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών στο δάσος του Κατίν, κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ναζί είχαν υποστηρίξει το 1943 πως τους Πολωνούς αξιωματούχους τους εκτέλεσαν οι Σοβιετικοί την άνοιξη του 1940. Αυτήν τη γκαιμπελική εκδοχή, που στην αρχή υιοθετήθηκε από την Πολωνία, αποδέχτηκε επίσημα και η σημερινή αντικομμουνιστική ηγεσία της Ρωσίας.

Στο βιβλίο σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ένα ακόμη επιχείρημα που καταρρίπτει την αντισοβιετική προπαγάνδα. Οπως γράφουν οι συγγραφείς, «οι Γερμανοί με μεγάλη ευκολία αναφέρονταν στο στρατιωτικό βαθμό των εκτελεσμένων. Μα πώς; Από τα διακριτικά! Και στον απολογισμό του γιατρού Μπουτς, καθώς και σε ορισμένες μαρτυρίες αναφέρονται τα αστέρια στις επωμίδες των εκτελεσμένων. Ομως, σύμφωνα με το σοβιετικό κανονισμό για τους αιχμαλώτους πολέμου, που ίσχυε από το 1931, στους αιχμαλώτους απαγορευόταν να φορούν διακριτικά. Γι' αυτό το λόγο οι επωμίδες με τα αστέρια με κανένα τρόπο δε θα μπορούσαν να βρίσκονται στις στολές των αιχμαλώτων, αν τους είχε εκτελέσει το 1940 το Λαϊκό Επιτροπάτο των Εσωτερικών Υποθέσεων (σημ. μτφρ. Οι σοβιετικές αρχές ασφαλείας). Να σημειωθεί ο νέος σοβιετικός Κανονισμός (για τους αιχμαλώτους) που τους επέτρεπε να φοράνε διακριτικά στην αιχμαλωσία εγκρίθηκε την 1η Ιουλίου του 1941».

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι σοβιετικές δυνάμεις ασφαλείας δε θα μπορούσαν να είχαν εκτελέσει το 1940 τους Πολωνούς αιχμαλώτους, αφού αυτοί φορούσαν διακριτικά, τα οποία βρέθηκαν μαζί με τις σορούς τους. Μόνον όσοι βρίσκονταν στα γερμανικά στρατόπεδα είχαν διακριτικά, επειδή η Γερμανία είχε νωρίτερα απ' ό,τι η ΕΣΣΔ προσχωρήσει στη Συμφωνία της Γενεύης για τους αιχμαλώτους.

Η ιστορία του Κατίν ήρθε στο φως αμέσως μετά τη συντριβή του φασιστικών δυνάμεων στο Στάλινγκραντ, το 1943, όταν ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βερολίνου ανακοίνωσε την «ανακάλυψη» από τη Βέρμαχτ ενός μαζικού τάφου Πολωνών αξιωματικών σε μια περιοχή στο δάσος του Κατίν, ρίχνοντας φυσικά τις ευθύνες στους Σοβιετικούς.

Να σημειωθεί πως η σοβιετική ιατροδικαστική επιτροπή με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό Ν. Ν. Μπουρντένκ, μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τους ναζί, είχε πραγματοποιήσει έρευνα κι είχε αποδείξει με πλήθος στοιχείων το ναζιστικό έγκλημα. Στοιχεία που η σημερινή ρωσική ηγεσία πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων για να αποδεχτεί την γκαιμπελική εκδοχή της δολοφονίας, με στόχο να προωθήσει ευκολότερα τα συμφέροντα των ρωσικών μονοπωλίων για διείσδυσή τους στην Πολωνία και γενικότερα στην ΕΕ.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ