Τρίτη 7 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Βαρύς ο απολογισμός του τελευταίου 48ώρου

Περισσότερους από 80 νεκρούς αναφέρουν οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σε μία πόλη, δίνοντας νέες διαστάσεις στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το αιματηρότερο Σαββατοκύριακο από την έναρξη των διαμαρτυριών που σταδιακά εξελίχθηκαν σε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις ήταν αυτό που πέρασε για τη Συρία. Οι σκληρότερες συγκρούσεις, με βάση τόσο τις πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση όσο και αυτές που μεταφέρονται από αντικαθεστωτικές οργανώσεις, φαίνεται ότι σημειώνονται στην πόλη Τζισρ αλ Σουχούρ και Ντέιρ αλ Ζορ, στα βορειοδυτικά της χώρας.

Στην πρώτη πόλη, από το Σάββατο μέχρι χτες, οι συριακές αρχές υποστηρίζουν ότι σε ενέδρες και ανταλλαγές πυρών έχουν σκοτωθεί 120 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας γεγονός που δίνει νέες διαστάσεις στις εξελίξεις. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι στην πόλη δρουν «εγκληματικές συμμορίες που έχουν τρομοκρατήσει τους κατοίκους, οι οποίοι κάλεσαν το στρατό να τους βοηθήσει». Επιμένουν ότι πίσω από τη δράση των συμμοριών αυτών βρίσκονται «ξένα κέντρα που θέλουν ν' αποσταθεροποιήσουν τη χώρα». Για 45 νεκρούς στην πόλη κάνουν λόγο και οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πολίτες και μειώνοντας τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών σε οκτώ.

Με πυρά φέρονται ν' αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές οι στρατιώτες και στο Ντέιρ αλ Ζορ, όπου αναφέρονται τρεις νεκροί. Κατά τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, των οποίων τα στοιχεία δεν μπορούν να διασταυρωθούν, από τις 15 Μαρτίου μέχρι χτες, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις. Επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι τουλάχιστον 450 πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώθηκαν επωφελούμενοι από την πολιτική αμνηστία που χορήγησε την περασμένη βδομάδα ο Πρόεδρος Ασαντ σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ