Τρίτη 7 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Σέρνουν σε δίκη τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου

Επαναλαμβάνεται σήμερα Τρίτη στο Βίλνιους, η δίκη σε βάρος του Αλγκιρντας Παλέτσκις, προέδρου του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου της Λιθουανίας (ΣΛΜΛ), επειδή δημόσια αμφισβήτησε την «επίσημη» εκδοχή των αιματηρών γεγονότων του Γενάρη του 1991 στο Βίλνιους, όπου έχασαν τη ζωή τους 14 άτομα.

Ο πρόεδρος του ΣΛΜΛ σε δηλώσεις του είχε αμφισβητήσει πως για εκείνα τα γεγονότα και τα θύματα ευθύνεται ο σοβιετικός στρατός, την ώρα μάλιστα που σήμερα υπάρχουν μαρτυρίες πρωταγωνιστών, αλλά και ιατροδικαστικές γνωματεύσεις, που αποδεικνύουν ότι οι διαδηλωτές σκοτώθηκαν για να προωθηθεί η αντισοβιετική προβοκάτσια. Ο Α. Παλέτσκις, σε συνέντευξή του και αναφερόμενος στα γεγονότα του '91, είχε πει τη φράση «όπως φαίνεται τώρα, τότε κάποιοι έριξαν στους δικούς τους». Γι' αυτήν τη φράση κι ενεργοποιώντας τον αντικομμουνιστικό νόμο, που αντιιστορικά κάνει λόγο για «κατοχή» της Λιθουανίας από την ΕΣΣΔ και τιμωρεί όσους αμφισβητούν τη «σοβιετική κατοχή», οι αρχές της Λιθουανίας κίνησαν δίωξη σε βάρος του Α. Παλέτσκις.

Να σημειωθεί πως πυκνώνουν οι εκτιμήσεις ότι η συγκεκριμένη δίωξη έχει να κάνει όχι μόνο με τις συγκεκριμένες δηλώσεις, αλλά με τη γενικότερη πολιτική δράση του ΣΛΜΛ και του προέδρου του, που να σημειωθεί ότι είναι εγγονός του πρώτου πρόεδρου του Ανωτάτου Σοβιέτ της Σοβιετικής Λιθουανίας, Γιούστας Παλέτσκις.

Μάλιστα οι δικαστικές αρχές της Λιθουανίας έχουν επιβάλλει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον Αλγκιρντας Παλέτσκις, λίγο πριν την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση στις Βρυξέλλες, που οργάνωσε το ΚΚΕ το φετινό Απρίλη, με στόχο να εμποδίσουν εκεί την παρουσία του προέδρου του ΣΛΜΛ.

Το θέμα της δίωξης του Παλέτσκις έχει τεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο από το ΚΚΕ, ενώ κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Α. Παλέτσκις έγιναν τις τελευταίες μέρες έξω από τα κτίρια των διπλωματικών αρχών της Λιθουανίας στη Μόσχα και στο Λένινγκραντ, με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), ενώ με ανακοίνωσή του ο Αλφρεντ Ρούμπιξ, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας και ευρωβουλευτής, καταγγέλλει πως η δίωξη του Παλέτσκις συνδέεται με την αντιφασιστική του δράση, που στρέφεται ενάντια στην ιστορική δικαίωση του ναζισμού στη Λιθουανία, την οποία προωθούν οι αρχές της χώρας αυτής.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ