Παρασκευή 3 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Θανατηφόρες ανατροπές

Με την ένταξη των πέντε νοσοκομείων του ΙΚΑ στο λεγόμενο ΕΣΥ άνοιξαν καινούριοι διάδρομοι για την εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Που ενσωματώνουν στη λειτουργία τους ακόμα πιο έντονα τη λογική ότι πρέπει να λειτουργούν ως επιχειρήσεις για να έχουν ίδια έσοδα. Ηδη άρχισε και για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ η καταβολή των 5 ευρώ, που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν όταν έκαναν τις εξετάσεις τους στα νοσοκομεία του Ιδρύματος. Ακόμα, προωθούνται οι σχετικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία και τις παροχές του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με το ελάχιστο πακέτο για τους ασφαλισμένους. Προς τη Βουλή οδεύει και ρύθμιση με την οποία μεταφέρονται τα περιουσιακά στοιχεία του ΙΚΑ στο υπουργείο Υγείας. Ο,τι, δηλαδή, απέκτησε με αίμα, ιδρώτα και πόνο η εργατική τάξη μεταπολεμικά στην Ελλάδα για την ώρα της ανάγκης, απαλλοτριώνεται με μια μονοκονδυλιά. Ξεκληρίζεται στο όνομα του «εξορθολογισμού των δαπανών», φορτώνοντας με νέα βάρη το λαό στο πρωταρχικό ζήτημα της υγείας του.

Είχε προηγηθεί ρύθμιση, με την οποία εκχωρούνται οι καλύτερες υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων - αφού προηγηθούν οι συγχωνεύσεις - στις ασφαλιστικές εταιρείες. Για να έχουν έσοδα και να ανταγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα, λένε οι εμπνευστές της. Η αλήθεια όμως είναι άλλη: Στόχος είναι να ρολάρει η αγορά. Να μπορούν, δηλαδή, οι ασφαλιστικές εταιρείες να πληρώνουν λιγότερα απ' ό,τι πληρώνουν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Γι' αυτό νοιάζονται κι ας λένε ότι ενισχύουν το «δημόσιο χαραχτήρα της Υγείας» μέσα απ' την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Το ίδιο ετοιμάζεται και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δηλαδή, να μπουν και εκεί οι ασφαλιστικές εταιρείες. Να μπορεί, δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ να αγοράζει, με τη συνδρομή των ασφαλιστικών εταιρειών, υπηρεσίες από όλους τους «παρόχους υπηρεσιών Υγείας», του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στην ουσία μετατρέπει και τις υπηρεσίες του ΙΚΑ σε εμπόρευμα και με τη σύμφυσή τους με ασφαλιστικές εταιρείες ή διαγνωστικά κέντρα στα πλαίσια του ΕΟΠΥΥ, θα καταληστεύει το λαό που τις έχει ανάγκη. Ετσι, τα πολυιατρεία και τα εργαστήρια του ΙΚΑ θα κλείσουν και θα ανοίξει ο δρόμος για τον επιχειρηματικό τομέα και τις Αστικές Εταιρείες και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Κι ενώ συντελούνται αυτές οι δραματικές ανατροπές, οι συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος - με πρώτη και καλύτερη τη ΓΣΕΕ - σιωπούν εκκωφαντικά. Δε βγάζουν άχνα για την απαλλοτρίωση του ΙΚΑ. Οι ηγεσίες των ιατρικών συλλόγων διαβουλεύονται με τα συναρμόδια υπουργεία για την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ. Κάνουν πως δε βλέπουν ότι σε λίγο θα πεθαίνουν άνθρωποι στην πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων γιατί δε θα έχουν την κάρτα της ιδιωτικής ασφάλισης για να μπουν μέσα στην ώρα της μεγάλης ανάγκης.

Η λύση βρίσκεται στους ίδιους τους εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαποσχολούμενους, τους υγειονομικούς και στην ενιαία πάλη τους. Να ανατρέψουν τους αρνητικούς συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας, όπου η Υγεία θα παρέχεται δωρεάν για όλα τα λαϊκά στρώματα, μέσα από ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, όπου δε θα υπάρχει θέση για την επιχειρηματική δραστηριότητα.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ