Πέμπτη 2 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
Με αντίποινα απειλούν οι Ισπανοί μετά την «αθώωση»...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Αθωώθηκαν» χτες και επίσημα τα ισπανικά αγγουράκια για την επιδημία με το επικίνδυνο στέλεχος εντεροβακτηρίδιου που πλήττει τις τελευταίες μέρες τη βόρεια Γερμανία έχοντας ως χτες θερίσει τη ζωή 17 ατόμων. Ο Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία Τζον Ντάλι, παραδέχθηκε πως η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίση «πολύ σοβαρή» και πως η αιτία της επιδημίας θα πρέπει να εντοπιστεί «το ταχύτερο δυνατόν όσο δύσκολο και εάν είναι», ενώ υπερασπίστηκε το σύστημα προειδοποίησης της ΕΕ για υγειονομικούς κινδύνους.

Εξέφρασε τη λύπη του για την «ερμηνεία» και την «υπερβολική αντίδραση» της Ευρωπαΐκής Επιτροπής επειδή την περασμένη Παρασκευή σε ανακοίνωσή της υιοθετούσε τις γερμανικές αιτιάσεις πως αγροκτήματα από την Αλμερία και τη Μάλαγα της νότιας Ισπανίας ήταν «ύποπτα» σαν φορείς για τη μετάδοση του βακτηριδίου που προκάλεσε σε αρκετές εκατοντάδες άτομα το λεγόμενο Αιμολυτικό Αιμορραγικό Σύνδρομο (HUS).

Ο ίδιος επίτροπος επεσήμανε πως η εστία της επιδημίας «περιορίζεται στη ζώνη του Αμβούργου».

Πάντως οι Ισπανοί δεν είναι διόλου ψύχραιμοι καθώς είδαν τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων τους να «καταποντίζονται» εξαιτίας των γερμανικών αιτιάσεων. Ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα απείλησε χτες με νομική δράση κατά των γερμανικών αρχών. Η δε Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας Ρόζα Αγκιλάρ, δήλωσε απογοητευμένη από τους χειρισμούς της Γερμανίας, την οποία και κάλεσε «να παρουσιάσει χωρίς καθυστέρηση τις απαραίτητες πληροφορίες έτσι ώστε η ΕΕ να μάθει τι προκαλεί την επιδημία με το εντεροβακτήριο του είδους «e.coli».

Πάντως, ειδικευμένοι ερευνητές του ερευνητικού εργαστηρίου «RKI» του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Μονάχου εκφράζουν την κατάπληξή τους για τα εξαιρετικά σπάνια, όπως είπαν, παθογόνα στελέχη του εντεροβακτηρίδιου τύπου Ο104:Η4, σημειώνοντας ότι είχαν να δουν όμοιά τους πάνω από τρεις δεκαετίες. Κατάπληξη εκφράζουν ορισμένοι επιστήμονες ακόμη και για ορισμένα ασυνήθιστα συμπτώματα που παρουσιάζουν ορισμένοι ασθενείς που υποφέρουν από το πολύ σοβαρό Αιμολυτικό Αιμορραγικό Σύνδρομο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραμένουν μεγάλοι κίνδυνοι στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας(25/4/2020)
Ο καπιταλισμός «θέριεψε» την επιδημία(23/12/2014)
Στα πρόθυρα «κρίσης» το αμερικανικό σύστημα Υγείας(30/10/2014)
«Βοήθεια» σε χρήμα και έμψυχο δυναμικό υπόσχεται η ΕΕ(21/10/2014)
Ευχολόγια για την ανάσχεσή της(27/9/2014)
Κανένα κρούσμα της άτυπης πνευμονίας στην Ελλάδα(2/4/2003)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org