Τετάρτη 1 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι σημερινές συνθήκες ζωής ευνοούν την παχυσαρκία

Στην εισήγησή του ο καθηγητής Εργοφυσιολογίας του ΤΕΦΑΑ Αθηνών, Νίκος Γελαδάς, εξήγησε τις αιτίες και τις διαστάσεις του επικίνδυνου για την υγεία των παιδιών προβλήματος

Στην πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποίησε το τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα τη Φυσική Αγωγή στην εκπαίδευση, αναδείχθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη σωματικής άσκησης στις παιδικές ηλικίες.

Μια έλλειψη που η κύρια αιτία της βασίζεται στην σημερινή πραγματικότητα που έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου όπου το μάθημα της Φυσικής Αγωγής είναι υποβαθμισμένο χωρίς κανένα σχέδιο από το κράτος. Την ίδια ώρα η ανυπαρξία ελεύθερων χώρων και οργανωμένων χώρων άθλησης, οι έντονοι ρυθμοί ζωής που έχουν οι μαθητές αλλά και οι γονείς τους. Οπως μάλιστα ακούστηκε στις εργασίες της Ημερίδας ότι και η παχυσαρκία - όπως και τα άλλα προβλήματα υγείας του ατόμου - αυξάνεται όσο μειώνεται το ατομικό εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο.

Το πρόβλημα της έλλειψης άσκησης και της κακής διατροφής στις παιδικές ηλικίες κάθε άλλο παρά αθώο μπορεί να χαρακτηριστεί αφού όπως ειπώθηκε από τους ειδικούς, αυτή η κατάσταση είναι η αιτία για την αύξηση των παιδικών παθήσεων τα τελευταία χρόνια.

Στην εισήγησή του ο Νίκος Γελαδάς, καθηγητής εργοφυσιολογίας των ΤΕΦΑΑ Αθηνών, έδωσε μια σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα. Οπως τόνισε, σήμερα «σχεδόν το 35% του πληθυσμού ηλικίας 7-12 ετών είναι υπέρβαρα παιδιά από τα οποία το 10% χαρακτηρίζονται ως παχύσαρκα. Τα μεγέθη αυτά έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία δέκα έτη. Ταυτόχρονα με την αύξηση του σωματικού λίπους, η αντοχή παιδιών ηλικίας 8-9 ετών έχει μειωθεί κατά περίπου 5,5% το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ η ταχύτητα και η δύναμή τους παρουσιάζει μια σταθερότητα. Ολα τα παιδιά με φυσιολογικό σωματικό βάρος εμπλέκονται για περισσότερη ώρα σε κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας σε σχέση με τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα άτομα της ίδιας ηλικίας». Εξηγώντας μάλιστα γιατί συμβαίνει αυτό, ο Νίκος Γελαδάς επισήμανε «ότι τα παχύσαρκα παιδιά υπερτερούν στο χρόνο που αφιερώνουν μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή ή τηλεόρασης». Σύμφωνα με τον καθηγητή οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών της χώρας μας είναι μέτριες αφού «φαίνεται ότι ένα υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών υιοθετεί μη ''υγιεινές'' διατροφικές πρακτικές όπως η μη κατανάλωση πρωινού καθημερινά, η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών, γρήγορου φαγητού και η μικρότερη συχνότητα γευμάτων, σε σχέση με τα παιδιά φυσιολογικού σωματικού βάρους».

Βάζοντας το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση ο καθηγητής των ΤΕΦΑΑ Αθηνών υπογράμμισε ότι η κακή φυσική κατάσταση και το αυξημένο σωματικό λίπος κατά την παιδική ηλικία δεν αποτελεί πρόβλημα αισθητικής αλλά πρόβλημα ευρωστίας και υγείας. «Συσσωρεύονται όλο και περισσότερα δεδομένα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν επιπολασμό της παιδικής χοληστεριναιμίας, υπέρτασης και προδιάθεσης για σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία ακυρώνονται με τη συμμετοχή των παιδιών σε προγράμματα άσκησης χωρίς κατ' ανάγκη να μειώνεται το σωματικό λίπος. Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά την τελευταία δεκαετία τα κρούσματα σακχαρώδους διαβήτη έχουν αυξηθεί κατά 33% στους ενήλικες» ήταν τα στοιχεία που ανέφερε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ