Τετάρτη 1 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ» ΟΑΣΑ
Πληρώνει το Δημόσιο, εισπράττει ο ιδιώτης

Ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή των «έξυπνων στάσεων»

Ενα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας αποτελεί η ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάληψη του έργου της «Τηλεματικής», την ίδια στιγμή που οι πληροφορίες περί πιθανών απολύσεων στους φορείς αστικών συγκοινωνιών όλο και πληθαίνουν.

Το παραπάνω έργο, που θα ολοκληρωθεί μέσω ΣΔΙΤ, αφορά την εγκατάσταση 1.000 «έξυπνων στάσεων», στις οποίες οι επιβάτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τον ακριβή χρόνο διέλευσης των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Το λειτουργικό κόστος του παραπάνω έργου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υποδομών, αναμένεται να φτάσει για την πρώτη 12ετία λειτουργίας του, τα 52 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 42 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από τον ΟΑΣΑ μέσω πόρων που θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ ο ΟΑΣΑ θα συμμετάσχει και στο κόστος κατασκευής των «έξυπνων στάσεων» με κονδύλια ύψους μέχρι 10 εκατ. ευρώ, που θα διατεθούν μέσω κοινοτικών πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε τη συμμετοχή 9 εταιρειών στον παραπάνω διαγωνισμό, χωρίς να τις κατονομάσει και χωρίς παράλληλα να αναφέρει ποιο θα είναι το ύψος των κονδυλίων που αυτές θα προσφέρουν, όπως επίσης και το συνολικό κόστος του έργου. Πάντως, δε χρειάζονται τα παραπάνω στοιχεία για να μαντέψει κάποιος ότι η ιδιωτική εταιρεία που τελικά θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου, το μόνο που στην ουσία θα προσφέρει θα είναι η «τεχνογνωσία», ενώ τα «ίδια κεφάλαια» θα καλύψουν ένα ελάχιστο τμήμα του συνολικού κόστους κατασκευής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ