Τετάρτη 1 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Για μια πόλη επιχειρηματιών και ξενοδόχων

Την Αθήνα ως κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας του πολυεθνικού κεφαλαίου προς όφελος και των ντόπιων μεγαλοξενοδόχων προωθεί με κάθε τρόπο η δημοτική αρχή της πόλης. Σε αυτό το πλαίσιο το Athens Convention Bureau (ACB) της Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων (ETOAA) συμμετείχε στη Διεθνή Εκθεση Συνεδριακού Τουρισμού IMEX 2011 στη Φρανκφούρτη.

Η παρουσία τους εκεί «εντάσσεται στους βασικούς άξονες της στρατηγικής του Δήμου Αθηναίων για την εδραίωση της Αθήνας μεταξύ των κορυφαίων διεθνών συνεδριακών προορισμών», αναφέρεται από τη δημοτική αρχή. Βασικό συμπέρασμα από τις συναντήσεις και τις επαφές του ACB είναι ότι το ενδιαφέρον για την Αθήνα ως προορισμό οργάνωσης συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων παραμένει ικανοποιητικό με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Υπολογίζεται δε ότι λόγω των αναταραχών στο τόξο της Β. Αφρικής και στη Μ. Ανατολή, η Ελλάδα και η Αθήνα υποδέχονται φέτος μεγάλο αριθμό διοργανώσεων που άλλαξαν προορισμό.

Βάσει των διαπιστώσεών τους από τις επαφές με «επαγγελματίες επισκέπτες», προκύπτουν τρία βασικά συμπεράσματα για την Αθήνα ως προορισμό συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων:

  • Θεωρείται προορισμός που δεν έχει υποστεί «κορεσμό» ως προορισμός συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων και εξακολουθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον οργανωτών και επισκεπτών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
  • Υπάρχει προσδοκία για καλή σχέση αξίας προς τιμή (value for money) ειδικά αυτήν την περίοδο.
  • Αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο το υψηλό επίπεδο δημόσιων (π.χ. Αεροδρόμιο, Μετρό κ.λπ.) και ιδιωτικών υποδομών (π.χ. ξενοδοχεία, ποιότητα υφιστάμενων συνεδριακών χώρων κ.λπ.).

Στον αντίποδα, εξακολουθεί να αναφέρεται ως «ζήτημα προβληματισμού» η έλλειψη ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου. Τόσο τα προτερήματα όσο και το μειονέκτημα είναι ό,τι πρέπει προκειμένου να θησαυρίσουν μεγαλοκαρχαρίες που είτε διαθέτουν υποδομές για να μισθώσουν, είτε θα παρουσιάσουν ως «εθνική ανάγκη» την κατασκευή ενός τέτοιου κέντρου, θα το οικοδομήσουν με άφθονη - ως είθισται - κρατική επιχορήγηση, για να το εκμεταλλεύονται αργότερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ