Κυριακή 5 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Διαβάζοντας...

Διαβάσαμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό βιβλίο, των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» με το θαυμάσιο και αισιόδοξο τίτλο «Ανθρωπος, αυτός ο γίγας», των Μ. Ιλιν και Ε. Σεγκαλ!

Πρόκειται για ένα έργο που μας κερδίζει από την πρώτη σελίδα κλέβοντας το ενδιαφέρον μας και κινητοποιώντας τη δημιουργική περιέργειά μας! Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της πνευματικής εργασίας είναι η συναρπαστική αφήγηση, οι περιπετειώδεις εξελίξεις, οι κινηματογραφικές εικόνες και σκηνές, καθώς επίσης και η θαυμάσια, πολύχρωμη και ολοζώντανη γλώσσα! Το περιεχόμενο του βιβλίου δεν έχει να κάνει με την τέχνη της μυθοπλασίας, δεν είναι δηλαδή μυθιστόρημα! Ανιχνεύοντας τα πέλαγα του χρόνου, οι συγγραφείς ταξιδεύουν τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες στην αέναη περιπέτεια των ανθρώπων πάνω στον πλανήτη Γη, από την απαρχή της ζωής και του κόσμου. Καταφέρνουν να παρουσιάσουν επιστημονικές αλήθειες γύρω από την εμφάνιση και εξέλιξη του γένους των ανθρώπων, αλήθειες, οι οποίες είναι απόσταγμα πολλών επιστημών και πνευματικού μόχθου αμέτρητων γενεών!

Διαβάζοντας έτσι το βιβλίο μαθαίνουμε πολλά και θαυμάζουμε μέγιστα θαύματα! Τη λογική της φύσης και το μεγαλείο της! Τη λειτουργία κάθε πλάσματος μέσα στο περιβάλλον του! Τους αμέτρητους μικρούς κόσμους του κόσμου μας! Και τους πρώτους ανθρώπους, που τους συναντάμε στο χάραμα της ιστορίας τους που είναι και δική μας ιστορία! Παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτών των πανάρχαιων προγόνων, τις συνθήκες της ζωής τους μέσα σε έναν εχθρικό, σκληρό κόσμο, με κυριότατο αγώνα εκείνον της επιβίωσης, με τις επικίνδυνες αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών, οι οποίες άλλαζαν πάλι και πάλι ολότελα τον τρόπο της ζωής. Και συντόμευαν του ανθρώπου την πρόοδο. Η εποχή π.χ. των παγετώνων ήταν σίγουρα δύσκολη υπόθεση, όμως ο πρόγονός μας δε χάθηκε, τα 'βγαλε πέρα χάρη στα δυο του όπλα, τη φωτιά και το κυνήγι! Εξάλλου οι μεταβολές του κλίματος έπαιξαν ρόλο πολύ σημαντικό και θετικό, εφόσον ανάγκασαν τον άνθρωπο να εγκατασταθεί κάπου μόνιμα. Να χτίσει το δικό του μικρό ζεστό κόσμο, μέσα στην απέραντη του περιβάλλοντος παγωνιά. Και, κάτω από το ζυγό της ανάγκης, μια μεγαλύτερη περιπέτεια να ξεκινήσει! Δεν αναφέρουμε τίποτε άλλο για το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι των ανθρώπων στο πέλαγος των αιώνων, της προόδου, της επιτυχίας, των σκληρών αγώνων για ζωή. Ούτε για το μεγάλο ποτάμι της ανθρώπινης πείρας, μέσα στην οποία βρίσκουμε τις αρχές της κοινωνίας, την αρχή της γλώσσας, τις αρχές της σκέψης! Στις επόμενες σελίδες μάς περιμένουν καινούργιες προσπάθειες, νίκες, αποτυχίες, θαύματα! Δημιουργός τους είναι ο άνθρωπος, ένα πλάσμα που δουλεύει, μιλάει, σκέφτεται! Αναρωτιόμαστε, ποια είναι η κινητήρια δύναμη που έπαιξε μεγάλο ρόλο στη νικητήρια πορεία του γένους των ανθρώπων; Οι συγγραφείς του βιβλίου αναφέρουν στο σημείο αυτό: «...μας έρχονται στο μυαλό τα σοφά λόγια του Φρειδερίκου Ενγκελς: Η δουλειά έκανε τον άνθρωπο». Εμείς δεν έχουμε παρά να κλείσουμε στην καρδιά μας την άποψη αυτού του μέγιστου!


Λίζα ΚΟΝΤΟΜΙΧΑΛΟΥ
Winnenden


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org