Πέμπτη 26 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεγάλη πολυφωνική σύναξη

Πολυφωνικά τραγούδια, σπουδαία δείγματα συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας, με υψηλή πολιτισμική αξία, έχουν την τιμητική τους στη 12η Μεγάλη Συναυλία Πολυφωνικού Τραγουδιού, στις 4/6 (9μμ.), στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη. Το πρώτο Σαββατόβραδο του καλοκαιριού το Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού επιστρέφει εκεί όπου κάθε χρόνο οι φωνές της πέτρας αντηχούν και απηχούν τον ίδιο το χώρο στο δικό του τραγούδι.

Στη φετινή, τη μεγαλύτερη, πιο γενναιόδωρη πολυφωνική σύναξη ανταμώνουν πολυφωνικοί όμιλοι από Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γεωργία. Αυθεντικοί ερμηνευτές, οι τελευταίοι εναπομείναντες της παλαιότερης κι αυθεντικότερης μουσικής κληρονομιάς. Και δίπλα τους, οι νέοι ιχνηλάτες που εμπνέονται και συναντιούνται στην αλήθεια, τη συλλογικότητα, την αυθεντικότητα της πολυφωνικής έκφρασης. Θα συμμετέχουν οι πολυφωνικοί όμιλοι της Δερβιτσάνης, της Πολύτσανης και του Χλωμού Ανω Πωγωνίου, ο αντιφωνικός όμιλος και το χορευτικό της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, ο βοσκός Ηλίας Κούρος από το Δολό, οι νέοι της «Χαονίας», της Αετόπετρας και του «Πολύφωνου». Και δίπλα στην ηπειρώτικη πολυφωνία οι υπέροχες βουλγάρικες γυναικείες φωνές των «Rodhina», η ακμαία αλβανική πολυφωνία των «Lot Kurbeti», η μελισματική πολυφωνία των «Pesvebi» από τη Γεωργία.

Η ομορφότερη πολυφωνική σύναξη του μεγάλου ταξιδιού του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, μια γιορτή εν φωναίς και οργάνοις που σμίγει τις πολύφωνες φωνές με τους πιο όμορφους ηπειρώτικους σκοπούς και χορούς από μια κορυφαία, ατόφια ηπειρώτικη κομπανία, τους περίφημους «Λαλητάδες». Με το κλαρίνο, το βιολί, το λαούτο και το ντέφι να συνοδεύουν, στο τέλος της γιορτής, το μεγάλο μας κυκλωτικό χορό. Εναν ηπειρώτικο χορό που, όπως και το πολυφωνικό τραγούδι, τους θέλει όλους συμμέτοχους. Τη συναυλία διοργανώνει η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Απειρος» (η αρχαία, δωρική ονομασία της Ηπείρου) και αποτελεί τον πρώτο σταθμό του Πολυφωνικού Καραβανιού 2011.

Προπώληση εισιτηρίων των 15 ευρώ: βιβλιοπωλείο «Πολιτεία» (Ασκληπιού 3) και δισκοπωλείο «Λέσχη του Δίσκου» (Ακαδημίας 57).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ