Κυριακή 22 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στο αντιιμπεριαλιστικό «χαράκωμα» στο Γκουαντάναμο

Στην Κούβα συνήλθε η Εκτελεστική Επιτροπή της οργάνωσης και πραγματοποίησε διεθνές σεμινάριο ενάντια στις ξένες βάσεις

Εκπρόσωποι των κινημάτων ειρήνης στην είσοδο της πόλης του Γκουαντάναμο
Εκπρόσωποι των κινημάτων ειρήνης στην είσοδο της πόλης του Γκουαντάναμο
Τη συνέχιση και την κλιμάκωση της δράσης ενάντια στις ξένες στρατιωτικές βάσεις αποφάσισαν οι εκπρόσωποι φιλειρηνικών οργανώσεων και κινημάτων ειρήνης από 36 χώρες, κατά τη διάρκεια της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης ενάντια στις ξένες στρατιωτικές βάσεις στη Λατινική Αμερική που πραγματοποιήθηκε στο Γκουαντάναμο της Κούβας από το Κουβανικό Κίνημα για την Ειρήνη και την Κυριαρχία των Λαών (MOVPAZ), το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και το Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών (ICAP) στις 4 και 5 Μάη, με συνολική συμμετοχή 85 εκπροσώπων κινημάτων ειρήνης και αλληλεγγύης από 36 χώρες. Από την Ελλάδα συμμετείχαν ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, και ο Νίκος Ζώκας, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Καπιταλιστική κρίση, ιμπεριαλιστική επιθετικότητα

Η τελική Διακήρυξη της Διάσκεψης σημειώνει πως αυτή πραγματοποιείται σε μια στιγμή που είναι ορατές οι συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, συντελούνται παραβιάσεις της κυριαρχίας χωρών από τον ιμπεριαλισμό, πολλαπλασιάζονται οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και είναι ορατές οι απειλές για νέους πολέμους από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης «τρομοκρατικών απειλών», κ.ά. Καταδικάζονται οι επεμβάσεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε Ιράκ και Αφγανιστάν, που με πρόσχημα την «ανθρωπιστική βοήθεια» αναζητούν εγγυήσεις για να λάβουν τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών αυτών των περιοχών. Καταδικάζεται η συνέχιση της λειτουργίας του στρατοπέδου συγκέντρωσης που έχουν εγκαταστήσει οι ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο, καθώς και η λειτουργία ξένων βάσεων σε μια σειρά χώρες, ανάμεσα στις οποίες το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, την Κολομβία. Σημειώνεται μεταξύ άλλων η ανάγκη να δυναμώσει και να επεκταθεί ο αγώνας κατά των στρατιωτικών βάσεων, αλλά και το αίτημα για την ανακήρυξη καμπάνιας ενάντια στα πυρηνικά όπλα.

Το κλείσιμο του σεμιναρίου έγινε στην πλατεία της πόλης Καϊμανέρα της επαρχίας Γκουαντάναμο, με τη συμμετοχή του λαού
Το κλείσιμο του σεμιναρίου έγινε στην πλατεία της πόλης Καϊμανέρα της επαρχίας Γκουαντάναμο, με τη συμμετοχή του λαού
Σε παρέμβασή του στη Διάσκεψη, ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ Ηρακλής Τσαβδαρίδης τόνισε: «Με την παρουσία μας εδώ δηλώνουμε πως το Γκουαντάναμο είναι αναπόσπαστο τμήμα της Κούβας, και είναι ίσως η μόνη αμερικάνικη βάση στον κόσμο όπου οι ΗΠΑ είναι ανεπιθύμητες τόσο από το λαό όσο και από την κυβέρνηση! Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις συνεργάζονται ή δέχονται την αμερικάνικη παρουσία. Το ΠΣΕ απαιτεί το κλείσιμο της βάσης συνολικά και όχι μόνο του στρατοπέδου συγκέντρωσης που λειτουργεί εκεί από το 2002. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον που δείχνουν κάποιες δυνάμεις στην ΕΕ για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τα βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο, γιατί πολλοί φυλακισμένοι έφτασαν εκεί με την πλήρη συνέργεια ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μέσω μυστικών πτήσεων της ΣΙΑ». Αναφερόμενος στην αλληλεγγύη του ΠΣΕ προς τον κουβανικό λαό, την Eπανάστασή του και την ηγεσία της, σημείωσε: «Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των "Πέντε Κουβανών" από τις φυλακές των ΗΠΑ, οι οποίες εκδικούνται στο πρόσωπό τους την Κούβα με ιδεολογικό μίσος για τα επιτεύγματα της χώρας αυτής μετά το θρίαμβο της Επανάστασης και το διώξιμο της ντόπιας ολιγαρχίας και των Αμερικάνων το 1959».

Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ στην Αβάνα

Στο σεμινάριο ενάντια στις ξένες βάσεις ο Θ. Παφίλης, γγ του ΠΣΕ, παραδίδει το μετάλλιο για τον Φιντέλ Κάστρο στον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Ρ. Αλαρκόν
Στο σεμινάριο ενάντια στις ξένες βάσεις ο Θ. Παφίλης, γγ του ΠΣΕ, παραδίδει το μετάλλιο για τον Φιντέλ Κάστρο στον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Ρ. Αλαρκόν
Προηγούμενα, στις 29 και 30 Απρίλη, είχε πραγματοποιηθεί στην Αβάνα η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΣΕ με τη συμμετοχή εκπροσώπων 30 αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων και κινημάτων από αντίστοιχο αριθμό χωρών υπό την προεδρία της Σοκόρο Γκόμες από τη Βραζιλία. Από την Ελλάδα συμμετείχαν ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του ΠΣΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και ο Νίκος Ζώκας, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Υστερα από μια πλούσια συζήτηση, οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε ανακοίνωση, όπου, ανάμεσα στα άλλα, καταδικάζουν την ιμπεριαλιστική επίθεση ενάντια στη Λιβύη από το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του, καθώς και εκείνες τις δυνάμεις που τις στηρίζουν ή αυξάνουν τη συμμετοχή τους σε άλλες ΝΑΤΟικές επιθέσεις, όπως στο Αφγανιστάν. Χαιρετίζουν τους λαούς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για τις μαζικές εξεγέρσεις τους, όπου απαιτούν ριζικές δημοκρατικές αλλαγές και ελευθερίες και κοινωνική δικαιοσύνη.

Επιπλέον σημειώνουν πως, εν μέσω παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, εκατομμύρια άνθρωποι, εργάτες, αγρότες και νέοι είναι τα θύματα της κρίσης και των μέτρων λιτότητας των κυβερνήσεων σε μια σειρά χώρες. Οι κατακτήσεις δεκαετιών, υπογραμμίζουν, παίρνονται πίσω για τη διάσωση «εθνικών οικονομιών», την στιγμή που τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο και οι τράπεζες ολοένα και αυξάνουν τα κέρδη τους. Το ΠΣΕ καταγγέλλει τον ιμπεριαλισμό, ο οποίος προσπαθεί να ξεπεράσει την καπιταλιστική κρίση μέσα από πολέμους και στρατιωτικές επιθέσεις. Στην ανακοίνωση εκφράζεται η αλληλεγγύη στο λαό της Ιαπωνίας, μετά το σεισμό και το τσουνάμι και κυρίως μετά τις τραγικές επιπτώσεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ενώ εκφράζεται και η ανησυχία για την αυξανόμενη παρουσία του αμερικανικού ναυτικού στόλου στην κορεατική χερσόνησο. Επιπλέον υπογραμμίζεται η στήριξη στη διεξαγόμενη καμπάνια για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και εκφράζεται η βαθιά ανησυχία, καθώς η Αφρική έχει γίνει στόχος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ελιγμών. Εκφράζεται η αλληλεγγύη με τον κυπριακό λαό στον αγώνα να λήξει η τουρκική κατοχή και τάσσεται υπέρ των συνομιλιών των δύο κοινοτήτων για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με ενιαία υπηκοότητα, μια κυριαρχία και διεθνή οντότητα, κοινή πατρίδα για όλους τους Κύπριους, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και επεμβάσεις.

Στη συνεδρίαση εκτιμήθηκε η πολύμορφη δράση του ΠΣΕ ως πολύ θετική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αντι-ΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις όπου επιβεβαιώθηκε η αντίθεσή του στο ΝΑΤΟ και στο νέο στρατηγικό δόγμα, καθώς και τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, σημειώνοντας, παράλληλα, πως τα Βαλκάνια παραμένουν στόχος των ιμπεριαλιστών με την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» του ΝΑΤΟ. Επιπλέον εξέφρασαν την αντίθεση σε οποιοδήποτε σχέδιο για εγκατάσταση νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη Λατινική Αμερική, θεωρώντας το ως απειλητική πράξη προς την κυριαρχία των λαών. Τέλος, το ΠΣΕ απαίτησε από τις ΗΠΑ να άρουν τον οικονομικό αποκλεισμό και να απελευθερώσουν τους «5», και καταδίκασε την «κοινή θέση» της ΕΕ προς την Κούβα, που έχει στόχο την ανατροπή, την παρέμβαση και την ανατροπή της λαϊκής εξουσίας.

Ενίσχυση της δράσης κατά του ιμπεριαλισμού

Μιλώντας στους παρευρισκομένους και παρουσιάζοντας την εισήγηση, ο γενικός γραμματέας του ΠΣΕ Θανάσης Παφίλης, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρθηκε στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και στην ενίσχυση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, με τον εντεινόμενο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για την εξασφάλιση και τον έλεγχο των πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου προς όφελος των πολυεθνικών εταιρειών. Υπογράμμισε πως, όπως στις προηγούμενες περιπτώσεις στη Γιουγκοσλαβία (1999), στο Αφγανιστάν (2001) και το Ιράκ (2003), ο ιμπεριαλισμός και οι οργανισμοί του χρησιμοποιούν «ανθρωπιστικά» και άλλα ψευδή - προσχήματα για τις επιθέσεις, την επέμβαση και κατοχή. Απέρριψε τους υποκριτικούς ισχυρισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο στην περίπτωση της Λιβύης, αφού είναι γνωστό πώς εφαρμόζουν ο ιμπεριαλισμός και οι συνεργάτες του το Διεθνές Δίκαιο στην περίπτωση της κατεχόμενης Παλαιστίνης, της Δυτικής Σαχάρας, της Κύπρου και αλλού.

Στην ομιλία του ανέφερε πως το «ΠΣΕ χαιρέτισε τις εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα τις γενναίες και μαζικές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία λόγω των οποίων κατέρρευσαν τα καθεστώτα του Μουμπάρακ και του Μπεν Αλι.

Εκφράζουμε τη στήριξή μας σε όλα εκείνα τα λαϊκά κινήματα που διεκδικούν βαθιές δημοκρατικές αλλαγές, δικαιώματα και ριζικές μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, βλέπουμε ότι τα παλιά καθεστώτα δεν υφίστανται, αλλά το πολιτικό - οικονομικό κατεστημένο παραμένει στη θέση του. Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη στρατιωτική εισβολή της Σαουδικής Αραβίας στο Μπαχρέιν που στοχεύει στη διασφάλιση των συμφερόντων της τοπικής και περιφερειακής ολιγαρχίας, καθώς και τα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών πετρελαίου».

Ο Θανάσης Παφίλης, κάνοντας έναν απολογισμό της δράσης του ΠΣΕ, σημείωσε πως έχουν πολλαπλασιαστεί οι διάφορες δραστηριότητες τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο σε ό,τι αφορά την πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ, την πολιτική του και το νέο στρατηγικό δόγμα, που ψηφίστηκε στη Σύνοδο της Συμμαχίας στη Λισαβόνα, το Νοέμβρη του 2010. Πρόσθεσε πως παρά τις αδυναμίες και τις δυσκολίες διαπιστώνεται με ικανοποίηση η βελτίωση της λειτουργίας του ΠΣΕ και της ικανότητας να αναλαμβάνει και να φέρνει εις πέρας όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες.

Τόνισε πως «για την προσεχή περίοδο και καθώς θα βαδίζουμε στο επόμενο Παγκόσμιο Συμβούλιό μας, το 2012, χρειάζεται να επενδύσουμε και να αφιερώσουμε περισσότερη ενέργεια και προσπάθειες σε συγκεκριμένες δραστηριότητες γύρω από τις εστίες πολέμου και τις επιθέσεις για να κινητοποιήσουμε τις λαϊκές μάζες σε όλο τον κόσμο ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τις πολιτικές του και τις δομές του. Εχουμε τις προϋποθέσεις να ενισχύσουμε παραπέρα το ΠΣΕ σε όλες τις χώρες ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεύρυνση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαών του κόσμου».

Για ένα κίνημα πιο ώριμο, πιο ικανό και καλύτερα εξοπλισμένο

Στην παρέμβασή του, ο Νίκος Ζώκας, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσουν και να απομακρυνθούν οι στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία από την ελληνική επικράτεια, ειδικά τώρα που η βάση των ΗΠΑ στη Σούδα της Κρήτης έχει μετατραπεί σε ορμητήριο των δολοφόνων του λαού της Λιβύης, όπως και τα αεροδρόμια του Αράξου και της Ανδραβίδας.

«Καταγγέλλουμε κι από αυτό το βήμα τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Παπανδρέου, που έχει δώσει "γην και ύδωρ" στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και Ευρωπαίους δολοφόνους στις επιθέσεις τους κατά των λαών της περιοχής. Καταγγέλλουμε, τέλος, τις δυνάμεις αυτές, που όλα τα τελευταία χρόνια αρνούνται να δούνε και να παραδεχτούν ότι η ΕΕ πηγαίνει χέρι - χέρι με το ΝΑΤΟ, που τρέφουν αυταπάτες και σπέρνουν αποπροσανατολισμό στους λαούς για την ουσία της νέας αμερικάνικης διοίκηση Ομπάμα. Καταγγέλλουμε τις δυνάμεις αυτές, που για δεύτερη φορά μετά το 1999 (στη Γιουγκοσλαβία) κυνικά και υποκριτικά νομιμοποιούν τις στρατιωτικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, καλώντας αυτήν τη φορά τον ΟΗΕ να ηγηθεί των πολεμικών επιχειρήσεων, λες και αυτός ο οργανισμός δεν εξυπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και δήθεν μπορεί να υπάρξει ποτέ ανθρωπιστικός βομβαρδισμός! Θα στηρίξουμε μ' όλες μας τις δράσεις την ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση του ΠΣΕ μ' αυτές τις δυνάμεις», τόνισε συγκεκριμένα.

Μίλησε για την οικονομική κρίση του καπιταλισμού και τις συνέπειες που έχει στην αφαίρεση κατακτήσεων των εργαζομένων, η οποία βρίσκει τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων που με πρωτοπορία τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν δεκάδες απεργίες και συλλαλητήρια ενάντια στα επιβαλλόμενα μέτρα. Αναφέρθηκε και στη 2ηΔιεθνή Αντιιμπεριαλιστική Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης από 12 χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΠΣΕ στα μέσα Μάρτη στα Χανιά. Τέλος, ανακοίνωσε πως το 16ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Μάη στην Αθήνα, όπου θα συζητηθούν σε βάθος όλοι οι στόχοι, ώστε το κίνημα να βγει πιο ώριμο, πιο ικανό και πιο εξοπλισμένο.

Τιμητική βράβευση από το ΠΣΕ

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της τιμητικής εκδήλωσης με τους συγγενείς των «5», στους οποίους απονεμήθηκαν βραβεία του ΠΣΕ ως αγωνιστών για την ειρήνη, ως μια συμβολική πράξη και συνεισφορά στη διεθνή καμπάνια για την απελευθέρωσή τους.

Επίσης, επιδόθηκε στον πρόεδρο της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας Ρικάρντο Αλαρκόν, για να το μεταφέρει στον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, το νέο βραβείο του ΠΣΕ «Ελαιόκλαδο για την Ειρήνη», όπου η συνοδευτική πλακέτα του γλυπτού αναφέρει: «Απονέμεται στον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο για την υπερ-50χρονη ακούραστη προσφορά του στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού, για έναν κόσμο της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης». Το βραβείο αυτό αποτελεί δημιουργία του γνωστού Ελληνα γλύπτη Κώστα Ρόθου, ο οποίος το προσέφερε στο ΠΣΕ.

Οι εκπρόσωποι των αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων και κινημάτων ειρήνης είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά που πραγματοποιήθηκαν στην Κούβα και κορυφώθηκαν στην πλατεία της Επανάστασης με το σύνθημα «Ο σοσιαλισμός είναι και θα είναι η ελπίδα», καθώς και για τα 50χρονα από τη Νίκη στον Κόλπο των Χοίρων, την πρώτη ήττα του ιμπεριαλισμού στην αμερικανική ήπειρο.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ