Κυριακή 22 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με αισιοδοξία και δύναμη για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έδωσαν τη μάχη των φοιτητικών εκλογών, υποτάσσοντας την κάλπη στην πολιτική τους και όχι το αντίστροφο. Κάλεσαν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, ειδικά αυτούς των φτωχών λαϊκών οικογενειών, να αντιπαλέψουν τη βάρβαρη πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - πλουτοκρατίας, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στον αγώνα για το δρόμο ανάπτυξης που συμφέρει το λαό και τη νεολαία.

Οι πάνω από 15.000 φοιτητές (χωρίς τους συλλόγους που δεν καταγράφονται), που στήριξαν τα ίδια ψηφοδέλτια με τους κομμουνιστές, που συμπορεύτηκαν μαζί τους και μέσα από τις γραμμές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), είναι σοβαρή δύναμη που μπορεί να φέρει το νέο που αντικειμενικά έχουν ανάγκη τα παιδιά του λαού που σπουδάζουν.

Πολλοί περισσότεροι είναι οι φοιτητές που αναγνωρίζουν το ρόλο του ΚΚΕ, συμφωνούν με τις θέσεις μας, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος, αλλά λείπουν από την πάλη και τους αγώνες. Κατανοούμε τις ευθύνες μας να συναντηθούμε μαζί τους στο δρόμο της ανατροπής. Εχουν και οι ίδιοι, όμως, ευθύνη να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

Οι συνθήκες των εκλογών και η κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα

Οι φοιτητικές εκλογές έγιναν σε συνθήκες που βαθαίνει η κρίση, εντείνεται η αντιλαϊκή επίθεση με διάφορους σχεδιασμούς και με ιδιαίτερη την προσπάθεια να συναινέσει ο λαός στη σφαγή του. Φέτος όλη η μπάντα δούλευε ρολόι: Από την αρχή της χρονιάς καλλιεργήθηκε η αποχή και η απάθεια, δούλευε το καρότο της «ατομικής λύσης» και το μαστίγιο της καταστολής και του φόβου.


Δεν είναι τυχαίο το «θάψιμο» των φοιτητικών εκλογών από τα ΜΜΕ, τα site και τα blogs. Από αυτούς που όταν τους βόλευε βάφτιζαν τους φοιτητές «εξεγερμένους», «γενιά των 700 ευρώ» και τους κολάκευαν για να εκφυλίσουν το κίνημα. Οι ίδιοι εδώ και μήνες είχαν αρχίσει τις κλάψες για το ελληνικό πανεπιστήμιο που είναι κέντρο διαφθοράς, ξέφραγο αμπέλι και πως για όλα φταίνε τα κόμματα και οι παρατάξεις...

Η αποχή παραμένει μεγάλη, αξιοποιείται από το αστικό σύστημα, οι φοιτητές να βγάλουν πείρα ότι δεν τους φοβίζει η αποχή. Αν τους φόβιζε, δε θα πανηγύριζαν για το αποτέλεσμα.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έκαναν δουλειά για να συκοφαντηθούν οι αγώνες, ενώ πολλαπλασιάστηκαν τα παραδείγματα καθηγητών και άλλων αρθρογράφων που τους έπιασε ο πόνος για το φοιτητικό κίνημα.

Τα 20ευρα έφευγαν με ταχύτητα από τα ταμεία των παρατάξεων - μηχανισμών ΠΑΣΠ - ΔΑΠ, ψήφισαν άνθρωποι που δεν είναι φοιτητές. Υπήρξαν γραμματείες, διοικήσεις και καθηγητές που ...έκοβαν και έραβαν. Σε δεκάδες τμήματα, η ψήφος «κόστιζε» κάνα - δυο μαθήματα ή κάτι κακογραμμένες σημειώσεις. Ομως, αυτά είναι δευτερεύοντα.

Το κύριο είναι ότι οι αυταπάτες για τη δυνατότητα ατομικής λύσης, πολλές φορές για «καριέρα», η απαξίωση συλλογικής δράσης και σκέψης ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, είναι ενισχυμένες. Επιδρούν η φανατική διαστρέβλωση και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, τα ψέματα, ο αντικομμουνισμός. Ο καπιταλισμός δε θέλει ουδετερότητα. Συνεχίζει να είναι μεγάλη η επίδραση του καθοδηγούμενου εκφυλισμού από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - οπορτουνιστές.


Η κατάσταση στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα είναι πολύ πίσω από τις σημερινές ανάγκες. Σε συνθήκες κρίσης, αυτή η κατάσταση είναι πιο φανερή, το κενό πιο μεγάλο. Η αναντιστοιχία ανάμεσα στο γενικότερο κλίμα αγανάκτησης και αντίθεσης στην κυβερνητική πολιτική και στην αναιμική αντίδραση από μεγάλο κομμάτι των σπουδαστών εκφράστηκε και στις φοιτητικές εκλογές.

Αυτήν την κατάσταση την πήραμε υπόψη μας, την αντιπάλεψαμε παλικαρίσια, επεξεργαστήκαμε την τακτική τους. Μαζί με άλλους φοιτητές, το ΜΑΣ και οι επιτροπές αγώνα πήραν πρωτοβουλίες για όλα τα ζητήματα που καίνε το σπουδαστή και την οικογένειά του, αποκάλυψαν και ενημέρωσαν για το χαρακτήρα της κρίσης, τη στρατηγική σημασία των μέτρων, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Βοήθησαν να κάνουν αρκετοί εργαζόμενοι φοιτητές για πρώτη φορά το βήμα της απεργίας. Μόνο μία βδομάδα πριν τις εκλογές, στη μεγάλη πανεργατική απεργία, στις 11 Μάη, δεκάδες μέλη της ΚΝΕ που δουλεύουν ή κάνουν πρακτική απολύθηκαν.

Τα μέλη της ΚΝΕ δούλεψαν για να γίνει βήμα στη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας, να συνειδητοποιήσουν οι φοιτητές των λαϊκών στρωμάτων πως έχουν δύναμη, που, όταν την ενώσουν μαζί με τους εργάτες, μπορούν να σαρώσουν τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Το νέο όμως, το πιο ελπιδοφόρο, είναι ότι φέτος οι κομμουνιστές, οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών άνοιξαν αποφασιστικά τη συζήτηση και δράση για το τι φοιτητικό κίνημα χρειάζεται, σε συνθήκες κρίσης και έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης, απέναντι στην εκφυλιστική κατάσταση που επικρατεί.

Ενα μεγάλο κομμάτι σπουδαστών έχει προβληματιστεί και αυτό είναι θετικό. Γι' αυτό απέναντί μας βρήκαμε όλη την κουστωδία:

Από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ...

Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ κατέγραψαν πτώση. Εκαναν τα πάντα για να μη σηκώσει κεφάλι ο κόσμος. Από την αρχή της χρονιάς αναπαρήγαγαν τα παραμύθια για την κρίση, «ότι φταίει η ΝΔ», «ότι φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι και ο Ελληνας που καταναλώνει περισσότερο από ό,τι παράγει». Θέλανε να μας κάνουν συνενόχους, γι' αυτό συχνά - πυκνά διαφήμιζαν ότι «τα φάγαμε μαζί» ή ότι η άμοιρη κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, γιατί τη χώρα κυβερνάει η τρόικα. Οπου αυτά δεν έπιαναν, μίλαγαν για τη σχολή και το ποιος «βοηθάει» (δηλαδή εξαγοράζει) καλύτερα τους φοιτητές. Παρά τους ελιγμούς, παρέμειναν σταθεροί και συνεπείς στη συκοφάντηση, έριχναν όλη τη λάσπη που τους έμαθε το κόμμα τους να λένε για το ΚΚΕ, έκαναν χυδαίο αντικομμουνισμό.

Η ΝΔ και η παράταξή της κατέγραψε άνοδο. Διατηρεί δυνάμεις, εγκλωβίζει παιδιά από φτωχά λαϊκά στρώματα, ειδικά στα ΤΕΙ. Πέρα από τους ελιγμούς της σε κάθε σχολή αξιοποίησε την αγανάκτηση από την κυβερνητική πολιτική (στη στρατηγική της οποίας δε διαφωνεί ούτε κατά γράμμα), για να εμφανίσει ένα δήθεν αντιμνημονιακό προσωπείο. Οι θέσεις της για την Παιδεία 2020 είναι μια επεξεργασμένη προσπάθεια που κάνει το Κόμμα της για να γίνουν τα ΑΕΙ - ΤΕΙ εταιρείες που θα κάνουν μπίζνες, το κεφάλαιο θα αλωνίζει και οι φοιτητικοί σύλλογοι θα είναι όργανα του κράτους. Συστηματικά, πολλά χρόνια τώρα, η ΔΑΠ έχει κάνει βαθιά ιδεολογική δουλειά για να ταυτίζεται ο αγώνας με την καφρίλα, την προβοκάτσια, τα σπασίματα και ό,τι άλλο τους προσφέρουν οι υπηρεσίες του κράτους και η στάση των οπορτουνιστών. Αυτό κάνει σοβαρή ζημιά, επιδρά στη στάση φοιτητών και σπουδαστών.

Και οι δύο μαζί ξεσάλωσαν με καταμερισμό ανά σχολή σε όργια νοθείας, ρουσφετιού και εκφυλισμού. Ηθελαν να βρίζουν και να σιχαθούν οι φοιτητές τους πάντες και τα πάντα για να τους πασάρουν νέο περιτύλιγμα στο σύστημα για να προσφέρουν το ίδιο αντιλαϊκό πακέτο, αλλά με ...συναίνεση.

...έως τις ομάδες του οπορτουνισμού

Οι ετεροκαθοριζόμενες και αντιΚΚΕ ομάδες των οπορτουνιστών στα ΑΕΙ - ΤΕΙ (ΕΑΑΚ, ΣΥΡΙΖΑ) κατέγραψαν πτώση. Ειδικά στα ΤΕΙ, η ΕΑΑΚ που έχει αυτοονομαστεί χρόνια τώρα «φοιτητικό κίνημα» κατέγραψε το ...αστρονομικό ποσοστό του 1,7%, ενώ η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που αυτοονομάζεται η «φοιτητική αριστερά» 1,6%!!! Για την κρίση, άλλοι πάλευαν φανατικά για την αναδιαπραγμάτευση του χρέους, άλλοι για τη διαγραφή του χωρίς να θίγουν το ζήτημα της εξουσίας. Ολοι μαζί συμφωνούσαν να διαχωριστεί το χρέος σε νόμιμο και παράνομο και τσακώνονταν για το αν πρέπει αυτό να γίνει μέσα από τη Βουλή ή με «αγώνες». Οι άλλοτε χειροκροτητές των συγκεντρώσεων των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ (τώρα συνεργάζονται «μόνο» σε εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες), πρωτοστάτησαν στον αντικομμουνισμό. Ολη τη χρονιά έριχναν λάσπη και έλεγαν ψέματα ανάλογα με τη γραμμή των αρθρογράφων καθοδηγητών τους. Ολη τους η λογική ήταν να χτυπηθεί η γραμμή του ΚΚΕ στο φοιτητικό κίνημα, γι' αυτό και οι 9 στις 10 ανακοινώσεις τους ήταν για την ΚΝΕ. Γι' αυτό κρίθηκαν.

Τα έχουν βρει για να είναι το κίνημα των φοιτητών διαλυμένο

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλος αυτός ο θίασος φέτος αυτονομάστηκε τρεις φορές ΕΦΕΕ, ενώ την ίδια ώρα γνωρίζουν πως ΕΦΕΕ δεν υπάρχει. Με όλους τους τρόπους έκαναν τα πάντα για να μη γίνει ούτε μία εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση, για να μην υπάρχουν διοικητικά συμβούλια, να μη ζωντανέψουν οι σύλλογοι και οι μαζικές διαδικασίες. Την ίδια ώρα, όλοι μαζί κατήγγειλαν την ΚΝΕ ότι διασπάει τους συλλόγους επειδή μιλήσαμε για το αυτονόητο. Να κάνει, δηλαδή, ο κάθε σύλλογος τον απολογισμό του, να πάρει ο κάθε εκλεγμένος την ευθύνη του, να κριθεί η κάθε δύναμη με όρους διαπάλης, να αποκτήσουν υγεία οι μαζικές διαδικασίες και να μην είναι ρεσιτάλ εξυπνακισμού και ψευτοσυνδικαλισμού, να βρει διέξοδο η αγανάκτηση στον οργανωμένο και ζωντανό αγώνα.

Οι αρνητικοί συσχετισμοί μπορούν να αλλάξουν υπέρ των φοιτητών και σπουδαστών

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η ΚΝΕ θα αναπτύξει συζήτηση και δράση με τους φοιτητές και τους σπουδαστές γύρω από τα καθήκοντα που προκύπτουν για την αγωνιστική ανασυγκρότηση από τα κάτω, για μαχητικά όργανα σε κάθε ίδρυμα, που θα ξεμπερδέψουν με τα εκφυλιστικά φαινόμενα και τους αντιδραστικούς μηχανισμούς που υπάρχουν, με ευθύνη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και των υπολοίπων.

Χρειάζεται επιμονή, να αποκρουστεί η ιδεολογική τρομοκρατία, να τσακιστεί η επίδραση της μοιρολατρίας, της συντεχνίας και του οπορτουνισμού. Να προβληθεί επιθετικά ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός που αντικειμενικά συμφέρει τα παιδιά από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Να πυκνώσουν οι συσκέψεις της ΚΝΕ, οι εκδηλώσεις, η επαφή με φοιτητές που στενάζουν. Να ανέβει η διακίνηση, ανάγνωση και αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή».

Να δυναμώσει η δουλειά στα έτη, στα εξάμηνα, στα εργαστήρια, στα τμήματα, στους συλλόγους. Το ΜΑΣ να διευρύνεται ως η αντιμονοπωλιακή συσπείρωση συλλόγων, επιτροπών, απλών φοιτητών, να πατήσει καλύτερα στα ΤΕΙ, στους εργαζόμενους φοιτητές και τις εστίες. ΜΑΣ πιο δυνατό σε κάθε σχολή, σημαίνει δυνάμωμα της κοινωνικής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Του
Γιώργου ΣΙΔΕΡΗ*
*Ο Γιώργος Σιδέρης είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ