Σάββατο 21 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Διαφορετικές «προσεγγίσεις» στην ίδια στρατηγική

Νετανιάχου και Ομπάμα χτες στο Λευκό Οίκο
Νετανιάχου και Ομπάμα χτες στο Λευκό Οίκο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε «τροχιά σύγκρουσης», κατά τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ, βρίσκεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανάχιου, και εντός αυτής υποτίθεται πραγματοποιήθηκε η συνάντησή τους χτες στο Λευκό Οίκο. Αν και ουσιαστικά δεν πρόκειται για τροχιά σύγκρουσης, αλλά για επαναπροσδιορισμό κάποιων θέσεων και από τις δύο πλευρές, εξαιτίας της αλλαγής τακτικής των ΗΠΑ, όσον αφορά τη στρατηγική τους για την επίτευξη των ιμπεριαλιστικών τους στόχων στην ευρύτερη περιοχή.

Κύρια αιτία, η ομιλία του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενώπιον Αμερικανών και ξένων διπλωματών, όπου εν πολλοίς σηματοδότησε τη «στροφή» της επίσημης αμερικανικής διπλωματίας από την πάγια τα τελευταία χρόνια θέση, τασσόμενος δημοσίως για πρώτη φορά υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους, με βάση το συνοριακό καθεστώς του Ιουνίου 1967, το οποίο δηλαδή θα περιλαμβάνει τη Δυτική Οχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Τα σύνορα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης πρέπει να χαραχθούν στις γραμμές του 1967 με ανταλλαγές εδαφών επί των οποίων θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, ώστε να υπάρξουν ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα για τα δύο κράτη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Ομπάμα, γεγονός που προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση των Ισραηλινών αξιωματούχων. Εξάλλου, όπως αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα των New York Times, πριν την ομιλία Ομπάμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου με «οργισμένο ύφος απαίτησε να μη διατυπωθεί η θέση για τα σύνορα του 1967», ενώ το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα, ανέφερε σε συνεργάτες ότι ο Μπ. Νετανιάχου δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει σε μία επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Από την πλευρά του, ο Μπ. Νετανιάχου αμέσως μετά την ομιλία του Προέδρου Ομπάμα απέρριψε την «προσέγγισή» του, υποστηρίζοντας ότι «η βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους δεν μπορεί να υπάρξει εις βάρος της ύπαρξης του Ισραήλ», ενώ χαρακτήρισε μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι οι «ΗΠΑ είναι εκτός πραγματικότητας». Βέβαια, η «πραγματικότητα» των ΗΠΑ διαμορφώνεται με τη «νέα πραγματικότητα επί του εδάφους» της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, όπου πλέον η διατήρηση των πάγιων θέσεων της αμερικανικής διπλωματίας μονομερώς υπέρ των ισραηλινών θέσεων δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη των στόχων και της προάσπισης των συμφερόντων των ΗΠΑ.

Συνεπώς, τα θέματα της ατζέντας της συνάντησης των δύο εκ των προτέρων τέθηκαν πριν γίνει η συνάντηση όπως και οι θέσεις διατυπώθηκαν εκ των προτέρων αν και δημοσίως και οι δύο έδειξαν «αβρότητα». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε μετά το τέλος της συνάντησης, ότι «διαπιστώθηκαν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά είναι διαφορές μεταξύ φίλων», ενώ ο Μπ. Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ «εκτιμά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή»... ότι το «Ισραήλ επιθυμεί την ειρήνη» και ότι η παλαιστινιακή αρχή θα πρέπει να επιλέξει «ανάμεσα στην ειρήνη με το Ισραήλ και τη συμφωνία με τη Χαμάς»...

Σημειώνεται, τέλος, ότι τις θέσεις του Μπαράκ Ομπάμα δημοσίως έσπευσαν να στηρίξουν τα Ηνωμένα Εθνη η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ρωσία, ενώ ανάμεικτες ήταν οι αντιδράσεις στη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ