Κυριακή 22 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ναπολέων Σουκατζίδης
Ναπολέων Σουκατζίδης
ΦΩΤ.

To 1979 άφησε την τελευταία του πνοή στην ξενιτιά, όπου ζούσε πολιτικός πρόσφυγας, ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΙΓΙΑΝΝΗΣ, πρώην γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1909 σε χωριό της Βοιωτίας. Φοιτητής έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και στη συνέχεια στέλεχος του ΚΚΕ. Στη δικτατορία του Μεταξά κλείστηκε στην Ακροναυπλία και στην Κατοχή στο κάτεργο της Πύλου. Από την Πύλο, λόγω της κλονισμένης υγείας του, στάλθηκε στο «Σωτηρία» απ' όπου δραπέτευσε το 1943. Στην Κατοχή, στην αρχή ήταν Β' γραμματέας του ΓΠ Ηπείρου και, αργότερα, Α' γραμματέας. Το 1947 ήταν πολιτικός επίτροπος του Αρχηγείου Ηπείρου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που αργότερα έγινε η 8ηΜεραρχία του ΔΣΕ. Το 1948 αναλαμβάνει πολιτικός επίτροπος του Κλιμακίου Νότιας Ελλάδας με το βαθμό του υποστράτηγου. Εκλέχθηκε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ το 1945. Στην 6η Ολομέλεια το 1956 εκλέχθηκε Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, με τις γνωστές συνθήκες που επικρατούσαν στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα. Η ζωή του Κ. Κολιγιάννη ήταν αφιερωμένη στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού. Η 12η Ολομέλεια του ΚΚΕ, το 1968, που γραμματέας ήταν ο Κ. Κολιγιάννης άφησε παρακαταθήκη και αντανακλαστικά στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Θα ήταν διαφορετική η πορεία του ΚΚΕ, εάν δε δινόταν μάχη στη 12η Ολομέλεια με την οπορτουνιστική ομάδα που είχε σχηματιστεί στο Κόμμα. Σύμφωνα με τα γραπτά του Κ. Λουλέ, ο Κ. Κολιγιάννης έσωσε το Κόμμα. Σε μνημόσυνο που έγινε, τότε, στο χωριό Ελλοπία Βοιωτίας, όπου είναι θαμμένος ο Κ. Κολιγιάννης, παραβρέθηκαν πολλοί από την περιοχή του και την Αθήνα. Το «παρών», τότε, έδωσαν και δύο μέλη του Πολιτικού Γραφείου, οι Αντώνης Αμπατιέλος και Δημήτρης Γόντικας.

Οσοι τον γνώρισαν από κοντά, θα θυμούνται το διαπεραστικό του βλέμμα, τη σοβαρότητά του και την κομματική διαπαιδαγωγική ικανότητά του. Τιμώντας τη μνήμη του, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

 Ιάκωβος Μιναϊδης
Ιάκωβος Μιναϊδης
Καλαμιώτης Φάνης

***

ΦΩΤ.

Στις 16 Μαΐου συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα, ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ανθούπολης - Χρυσούπολης - Αγ. Ιερόθεου, και 50 ευρώ στον «Ρ».

Η σύζυγος και τα παιδιά του, Ντίνα - Μαρία - Σπύρος

  • Στη μνήμη του αγαπημένου συντρόφου και φίλου ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρουμε στον «Ρ» 50 ευρώ.

Οικογένεια Τεμπονέρα

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αξέχαστου φίλου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΟΥΛΗ, αξιωματικού ΕΑ και συναγωνιστή μου, που ήμασταν μαζί στο 1ο Τάγμα, 9ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου, με αφορμή τον ένα χρόνο που έκλεισε από τότε που έφυγε από κοντά μας, προσφέρω μέσω ΚΟΒ Πατησίων 100 ευρώ στο ΚΚΕ, που τόσο αγαπήσαμε για τους μεγάλους και ηρωικούς αγώνες που κάνει.

Αποστόλης Ντόρτας

***

2 ΦΩΤ.

Στη μνήμη των πολυαγαπημένων μας γονιών ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΞΥΔΕΑ και ΑΜΑΛΙΑΣ ΞΥΔΕΑ προσφέρουμε 100 ευρώ στην ΚΟΒ Πατησίων.

Οι κόρες τους Νατάσα Ξυδέα - Κικεμένη, Κική Ξυδέα

***

Στις 3 Μάη έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύντροφος ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ. Στέλεχος της ΚΟΒ Παγκρατίου, πάλεψε για τα ιδανικά του Σοσιαλισμού μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, οι σύντροφοί του προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ Παγκρατίου, 350 ευρώ ενίσχυση στο ΚΚΕ.

  • Επίσης, στη μνήμη του συντρόφου ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗ, οι εξαδέλφες του, Βίκυ και Μαρία, προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Παγκρατίου, 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Πέρασαν τρία χρόνια από το Μάη του 2008 που έφυγε ο κομμουνιστής αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΟΥΡΟΥΤΙΔΗΣ. Γεννήθηκε το 1929 στην Ελασσόνα Λάρισας. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού ενάντια στους Αγγλοαμερικάνους κατακτητές. Το 1948 πιάστηκε, τραυματίας, από το μοναρχοφασιστικό στρατό. Τους αγώνες του για να φύγουν οι κατακτητές, για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Προκοπή, τους πλήρωσε με πολλά χρόνια στις φυλακές Καρδίτσας. Μετά την αποφυλάκισή του συνέχισε τον αγώνα μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ και, αργότερα, του ΚΚΕ. Μέχρι το τέλος της ζωής του (26 Μάη 2008), ήταν οπαδός και ψηφοφόρος του ΚΚΕ.

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Στη μνήμη του, η σύζυγός του Πελαγία Πουρουτίδου - Χαρχαρίδου προσφέρει 300 ευρώ στην ΚΟ Ελασσόνας του ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη του ΒΑΪΟΥ ΤΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟΥ, πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού, που στις 23 Μάρτη 1996 έφυγε για το μακρινό ταξίδι. Από το χωριό Αύρα Καλαμπάκας, αγωνιστής της Αντίστασης, μαχητής του ΕΛΑΣ, μετά τη Βάρκιζα κυνηγήθηκε, γνώρισε φυλακές και εξορίες στη Γιούρα. Στη φασιστική δικτατορία εξορίστηκε στη Γυάρο και τη Λέρο. Τα 10 χρόνια εξοριών και φυλακών δε λύγισαν τη βαθιά του πίστη στο ΚΚΕ και το μαρξισμό - λενινισμό. Αταλάντευτος στους κοινωνικούς και λαϊκούς αγώνες ως το τέλος της ζωής του. Ασβεστη η μνήμη αυτού και του αδερφού του, ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΤΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ, που έπεσε νεκρός σε μάχη στα βουνά της Πίνδου με τους ταγματασφαλίτες.

Στη μνήμη τους, για την ονομαστική του γιορτή, αντί για μνημόσυνο η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, 25 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» και 25 ευρώ στον «902», μέσω του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πρέβεζας - Λευκάδας - Αρτας της ΚΝΕ.

***

Με τη συμπλήρωση 1 χρόνου (18 Μαΐου 2010) που έφυγε από κοντά μας η αγαπημένη μας μάνα ΝΑΤΑΛΙΑ ΑΚΤΥΠΗ, που θα είναι πάντα στη σκέψη μας και στην καρδιά μας, προσφέρουμε στο ΚΚΕ μέσω ΝΕ Ζακύνθου το ποσό των 50 ευρώ.

Τα παιδιά της

***

2 ΦΩΤ.

Στη μνήμη της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΝΤΑΗ - ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ του Νικολάου, και του συζύγου της, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΤΑΗ (φωτ.) του Οδυσσέα, και του αδερφού της ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ του Νικολάου, η αδελφή τους Τασία Γεωργιάδη, ο γαμπρός της Νικόλαος Γεωργιάδης και τα ανίψια τους, αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 50 ευρώ στην ΚΟ Χαλανδρίου.

***

Η οικογένεια της Αλεξάνδρας Αχ. Μπίνα προσφέρει 50 ευρώ οικονομική ενίσχυση στη ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, στη μνήμη του συζύγου και πατέρα ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΙΝΑ, αγωνιστή υπέρ των ιδανικών του ΚΚΕ .

ΣΤΙΛΠΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΚΑ
ΣΤΙΛΠΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΚΑ
***

ΦΩΤ.

Στις 20 Μάη έκλεισαν, κιόλας, έξι μήνες που έφυγε για το πιο μακρινό του ταξίδι ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΕΛΑΚΗΣ (Τζίμης). Στην Κατοχή, μικρό παλικάρι, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και, αργότερα, σαν ΕΛΑΣίτης ανέβηκε στο βουνό και με το όπλο στο χέρι πολέμησε τους φασίστες κατακτητές. Τραυματίστηκε και, όσο ζούσε, σαν «μετάλλιο», κουβαλούσε στο σώμα του ένα βλήμα. Για την αντιστασιακή δράση του, το μεταβαρκιζιανό καθεστώς τον αντάμειψε με διώξεις, προπηλακισμούς και εξορία σε Ικαρία, Λήμνο και Μακρονήσι. Εμεινε πιστός στα σοσιαλιστικά ιδανικά, πάντα πλάι στο λαϊκό κίνημα, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, η συζυγός του, Μαρία, προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ για την επιτυχία των αγώνων του.

***

Στις 15 Μάη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του συζύγου μου ΣΑΒΒΑ ΤΣΟΜΠΑΝΒΑΣΙΛΗ, στελέχους του ΚΚΕ από τη Χωριστή Δράμας. Σε όλη του τη ζωή ήταν ένας δραστήριος αγωνιστής όπου και να τον καλούσε το Κόμμα. Για τη δράση του αυτή πολλά χρόνια πέρασε σε φυλακές και εξορίες.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Παρθενόπη προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΕΡΔΗ, από το Διάσελλο Τρικάλων και με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θανατό του, η ΚΟΒ Διασέλλου προσφέρει για την οικονομική ενίσυση του ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, το ποσό των 50 ευρώ.

ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
***

Πάνε 40 μέρες που έφυγε από κοντά μας ο σύντροφος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΧΛΟΣ. Στη μνήμη του αντί για λουλούδια προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανατολικής Μάνης.

Αλέκος Καλογερόγιαννης

***

ΦΩΤ.

Εφυγε την Παρασκευή 15.4.2011 από κοντά μας η αγωνίστρια ΡΕΓΓΙΝΑ ΚΑΜΟΥΔΗ - ΓΙΑΝΝΙΡΗ. Γεννήθηκε στη Σέριφο στις 9.5.1914. Σε ηλικία 22 ετών έρχεται στην Αθήνα όπου και εντάσσεται στο ΚΚΕ, ακολουθώντας το μεγαλύτερο αδελφό της ΜΑΡΚΟ ΚΑΜΟΥΔΗ (μέλος του ΚΚΕ εντάχθηκε στο ΕΑΜ από 14.2.1942 μέχρι τις 15.5.1942 οπότε φυλακίζεται στο Χαϊδάρι και εκτελείται στις 12.12.1943).

Η Ρεγγίνα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παίρνει μέρος από τις γραμμές του ΕΑΜ από το Μάρτιο του '42 μέχρι τις 18.10.1944. Από το 1948 μέχρι το 1951 φυλακίζεται και εξορίζεται σε Μακρόνησο και Τρίκερι. Συνέχεια περνά στην παρανομία για να συλληφθεί πάλι, στις 16.1.1968, οπότε και εξορίζεται σε Γυάρο και Αλικαρνασσό μέχρι τις 14.4.1970. Δε λύγισε ποτέ, δε λιγοψύχησε, δεν υπέγραψε δήλωση μετάνοιας. Παρέμεινε πιστή μέχρι το θάνατό της στις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού και του Προλεταριακού Διεθνισμού. Πρόλαβε, για πρώτη και τελευταία φορά, να επισκεφθεί, με άλλες συναγωνίστριες, την ΕΣΣΔ το 1983, οπότε παρακολούθησε την Πρωτομαγιά εκεί. Κάτι που θα της μείνει αξέχαστο.

Η πολιτική της κηδεία έγινε το Σάββατο 16.4 στο Νεκροταφείο του Βύρωνα. Εφυγε σκεπασμένη με την Κόκκινη Σημαία με το σφυροδρέπανο, όπως ήταν και η επιθυμία της, και με τον «Ριζοσπάστη», αχώριστο σύντροφο στη ζωή της. Η τιμή που εμείς οι νεότεροι υποσχόμαστε συμπυκνώνεται σε τούτες τις λίγες λέξεις: ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ.

Στη μνήμη της, τα ανίψια και τα εγγόνια της προσφέρουν στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

Ο ανιψιός της Μαργαρίτης Ευάγγελος

Κυριάκος Ταμουρίδης ή Παπαφλέσσας
Κυριάκος Ταμουρίδης ή Παπαφλέσσας
***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη των γονιών μου ΣΠΥΡΟΥ και ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΜΟΛΟΓΙΑΝΝΗ, από τις Καρούτες Δωρίδος, και στη μνήμη του συζύγου μου ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΙΝΑΪΔΗ (φωτ.), που στις 20 Μάη συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από το θάνατό του, προσφέρω, μέσω ΚΟ Χαϊδαρίου, το ποσό των 60 ευρώ για το Μνημείο της Φλώρινας.

Παναγιώτα Μιναΐδου

***

ΦΩΤ.

Ο παπα - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΜΟΥΡΙΔΗΣ ή Παπαφλέσσας ήταν ιερέας στην Ολυμπιάδα Ελασσόνας. Είχε επτά παιδιά. Στην περίοδο της Κατοχής, με το τέλος της λειτουργίας στην εκκλησία, ο παπα - Κυριάκος άρχιζε τη διαφώτιση στους εκκλησιαζόμενους για την ανάγκη να οργανωθούν και να διώξουν τους κατακτητές. Ο ίδιος εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Μετά τη Βάρκιζα, λειτουργούσε στην Τσαριτσάνη, ανταρτομάνα και προπύργιο κομμουνιστικό. Μια Κυριακή οι χωροφύλακες πήγαν να τον συλλάβουν στην εκκλησία που λειτουργούσε. Ομως οι πιστοί που ήταν στην εκκλησία απαίτησαν να τον αφήσουν ελεύθερο και, τελικά, πέτυχαν να τον απελευθερώσουν. Τότε, οι καταδιωκόμενοι δημιούργησαν την πρώτη ομάδα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην περιοχή. Ο παπα - Κυριάκος εντάχθηκε στο ΔΣΕ και σε μια μάχη τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια, οπότε τον συνέλαβε ο μοναρχοφασιστικός στρατός. Αφού μεταφέρθηκε στη Λάρισα και τα Τρίκαλα, πέρασε από στρατοδικείο και, στο τέλος, τον εκτέλεσαν στο Μεζούρλο της Λάρισας.

ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Η μεγαλύτερη κόρη του, επίσης, ήταν στο ΔΣΕ. Την συνέλαβαν οι μοναρχοφασίστες το 1947 κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή Ολύμπου. Πέρασε από τις φυλακές της Λάρισας, Τρικάλων και Αβέρωφ.

Στη μνήμη του παπα - Κυριάκου Ταμουρίδη προσφέρω, μέσω ΚΟ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, 100 ευρώ ενίσχυση στο ΚΚΕ για το δυνάμωμα του αγώνα.

Λύσανδρος Ταμουρίδης, λοχαγός του ΔΣΕ

***

ΦΩΤ.

Στις 27 του Μάη κλείνουν 12 χρόνια που έφυγε για πάντα ο σύντροφός μου στη ζωή και στον αγώνα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΤΟΣ. Υπέφερε πολλά, φυλακή και εξορία στη Μακρόνησο και όλα αυτά κατέστρεψαν την υγεία του. γιατί όμως; Ηταν πραγματικός πατριώτης και αγαπούσε την πατρίδα. Αυτό ήταν το ευχαριστώ;

Εγώ η σύντροφός του προσφέρω στο κόμμα που τόσο αγάπησε 50 ευρώ στη μνήμη του.

Αιωνία σου η μνήμη, αγαπημένε σύντροφε.

Η γυναίκα σου, Αννα

***

2 ΦΩΤ.

Στη μνήμη των γονιών μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΧΟΛΕΒΑ, ΓΙΑΝΝΗ (φωτ.) και ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΤΣΙΛΙΒΑΡΑΚΗ και των αδελφών μας ΠΙΕΡΡΟΥ (φωτ.), ΔΗΜΗΤΡΗ, ΒΑΣΙΛΗ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΟΛΕΒΑ, προσφέρουμε 150 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ανατολικής Μάνης.

Πέτρος και Τασία Χολέβα

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της αγαπημένης συντρόφισσας και μητέρας μου ΓΙΩΤΑΣ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ, που έφυγε από τη ζωή στις 13/5/2010, προσφέρω για ενίσχυση στο ΚΚΕ 30 ευρώ, μέσω ΚΟΒ ΥΠΠΟ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΟΣ
Η κόρη της Ρούλα Τζαμουράνη και η εγγονή της Λήδα Πανταζή

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αδερφικού μου φίλου και πολυαγαπημένου μας κουμπάρου ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΙΒΗ, που τόσο πρόωρα και άδικα έφυγε από τη ζωή πριν 40 ημέρες, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, το κόμμα που αγαπούσε και στήριζε, 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ υπ. Γεωργίας.

Μουστάκας Κώστας - Χριστογιάννη Λαμπρινή

***

Στη μνήμη της μητέρας μου ΜΑΡΙΑΣ ΑΓΡΟΚΩΣΤΑ, της αδελφής μου ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, του γαμπρού μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΝΑ και του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΤΡΩΝΗ, προσφέρω 150 ευρώ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Δημήτρης Αγροκώστας, Βελεστίνο Μαγνησίας

***

ΦΩΤ.

Εφυγε από τη ζωή χτυπημένη από την επάρατο, η συντρόφισσα ΤΣΑΣΗ ΚΑΚΙΑ από τα Κουντουράτα Κεφαλλονιάς, σε ηλικία 73 ετών. Μετανάστρια στην Αμερική για πολλά χρόνια, αγωνίστηκε σκληρά, δημιούργησε οικογένεια. Οταν επανήλθε στην Κεφαλλονιά οργανώθηκε στο ΚΚΕ, παλεύοντας μέχρι την τελευταία της πνοή.

Στη μνήμη της, αντί για στεφάνι, προσφέρουν μέσω της ΝΕ Κεφαλλονιάς και Ιθάκης στο ΚΚΕ: ο σύζυγός της Βαγγέλης και τα παιδιά της Ρόκκος και Ηλίας 300 ευρώ.

Τα αδέλφια της Παγουλάτου Αγγελική 200 ευρώ, Σβορώνου Ουρανία 50 ευρώ, Ρασσιάς Κωνσταντίνος και Αγάπη 50 ευρώ, Μαζαράκης Παναγής και Διονυσία 50 ευρώ, Κουντούρη Αικατερίνη 50 ευρώ, Μπελίτση Βαρβάρα 100 δολάρια.

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΕΡΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΕΡΔΗΣ
Τα ανίψια της Σβορώνος Διονύσης και Αννα 50 ευρώ, Μαυρίδης Λάζαρος και Ερασμία 50 ευρώ, Δεσποτάκης Αλέκος και Ερασμία 100 ευρώ, Μαζαράκης Αντώνης 50 ευρώ, Λιναρδάτος Σπύρος και Αδαμαντία 50 ευρώ.

Ο εξάδελφός της Παγουλάτος Σπύρος 100 ευρώ.

***

Στη μνήμη της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ, που μέχρι και το τέλος της ζωής της έμεινε πιστή στο ΚΚΕ παλεύοντας στο πλάι του άνδρα της κομμουνιστή, Σταμάτη Μαθιουδάκη, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, φίλοι και σύντροφοί της προσφέρουν στο ΚΚΕ το ποσό των 115 ευρώ.

Επίσης, στη μνήμη της, και το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, στο οποίο ο άνδρας της διατέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος, προσφέρει στο ΚΚΕ το ποσό των 50 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Η Μυροφόρα Θεοδωρίδου από τα Παλατίτσια Ημαθίας προσφέρει στη μνήμη του συζύγου της ΣΑΒΒΑ και της αδελφής της ΣΤΙΛΠΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΚΑΣ, καθοδηγήτριας του ΕΑΜ και μαχήτριας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που σκοτώθηκε στις επιχειρήσεις του Καϊμακτσαλάν το 1949, το ποσό των 150 ευρώ μέσω ΝΟ Ημαθίας, για την ανέγερση μνημείου για τους πεσόντες του Δημοκρατικού Στρατού στην περιοχή της Φλώρινας.

***

2 ΦΩΤ.

Στη μνήμη των εθνικών μας ηρώων, αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗ (φωτ.), ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (ΛΑΚΗ) ΣΑΝΤΑ (φωτ.), του μεγάλου μας αγωνιστή της ειρήνης ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ, του δασκάλου μας στην κομματική ιδεολογική σχολή και του ΚΜΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΣΙΟΥΡΑ, του συντρόφου ΘΕΟΔΟΣΗ (ΣΑΚΗ) ΧΡΗΣΤΕΑ που μας έκανε τα πρώτα ιδεολογικά μαθήματα στην ΚΟΒ Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ στη μεταπολίτευση, προσφέρω 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Δημήτρης Παπαβασιλόπουλος
Δημήτρης Παπαβασιλόπουλος
Επίσης προσφέρω άλλα 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή», στη μνήμη των συντρόφων μας που ομόρφυναν τη ζωή μας: ΜΑΝΟΥ ΛΟΪΖΟΥ, ΜΑΝΟΥ ΚΑΤΡΑΚΗ, ΛΙΝΤΑ ΑΛΜΑ, ΤΙΤΟΥ ΒΑΝΔΗ, ΝΟΤΗ ΠΕΡΓΙΑΛΗ, ΤΑΣΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟΥ, ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ.

***

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ καταγόταν από τον Μεσσενικόλα Καρδίτσας. Από νεαρή ηλικία προσχώρησε στο αγωνιζόμενο λαϊκό κίνημα. Σπούδασε καθηγητής Μαθηματικών και διακρίθηκε για την υψηλή ιδεολογική του κατάρτιση στη φιλοσοφία του Μαρξισμού. Με αρθρογραφία στον τοπικό Τύπο, εκλαΐκευε με μοναδικό τρόπο ζητήματα ιδεολογίας, πολιτικής και οικονομίας. Εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ το 1958 στην εκλογική περιφέρεια της Καρδίτσας. Υπήρξε ένας εξαιρετικός σύντροφος. Τον χαρακτήριζε η εντιμότητα, η σταθερότητα και η μεγάλη πίστη στα ιδανικά του σοσιαλισμού, ήταν αμείλικτος αντίπαλος του οπορτουνισμού. Πάρα τις κάθε είδους διώξεις, διακρίσεις, ταλαιπωρίες από το μισαλλόδοξο κράτος ποτέ δεν απαρνήθηκε τις ιδέες του. Αντίθετα, μάλιστα, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές στάθηκε όρθιος! Υπερασπίστηκε τη θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και την πολιτική του ΚΚΕ. Με σεβασμό και μεγάλη εκτίμηση θυμούνται όχι μόνον οι φίλοι και οι γνωστοί του, αλλά και άνθρωποι του ευρύτερου χώρου τον Χρίστο Φιλίππου.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του, Αννα Φιλίππου, πρόσφερε 50 ευρώ στη ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΞΥΔΕΑΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΞΥΔΕΑΣ
***

ΦΩΤ.

«Εφυγε» από κοντά μας, την Παρασκευή 13 Μάη, η συντρόφισσα ΚΟΥΛΑ ΜΑΝΙΑΤΗ από το Δρυμό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Η Αχτίδα Λαγκαδά έχασε μια πολύτιμη συντρόφισσα, έναν υπέροχο άνθρωπο, μια συνεπή και συνειδητή αγωνίστρια. Η συντρόφισσα Κούλα γεννήθηκε στο Δρυμό Θεσσαλονίκης πριν 78 χρόνια. Παντρεύτηκε τον σύντροφο Μανιάτη πριν 50 χρόνια. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1980. Δεν έλειψε από κανένα αγώνα, καμιά κομματική δουλειά, δεν ταλαντεύτηκε ούτε στιγμή σε καμιά από τις δύσκολες καμπές για το Κόμμα και το κίνημά μας. Η ΝΕ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του Κόμματος αποχαιρέτησε με θλίψη και οδύνη τη συντρόφισσα με την υπόσχεση να δυναμώσει την προσπάθεια για πιο ισχυρή Κομματική Οργάνωση, για πιο ισχυρό ΚΚΕ.

Στη μνήμη της, σύντροφοι από την Οργάνωση Λαγκαδά προσφέρουν στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Ενα μήνα τώρα αγαπημένε μου, τα παιδιά σου, τα εγγόνια, οι φίλοι, προσπαθούμε να σε βρούμε ανάμεσα στους συντρόφους σου, στις πορείες του Κόμματος. Η φωνή σου αντηχεί στα στενά της Λάρισας κι ας μην είσαι εκεί. Ο πολυαγαπημένος μου ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΣ έφυγε στα 59 του χρόνια. Η προσφορά σου στον αγώνα του ΚΚΕ πέρα κι από τις δυνάμεις σου.

Προσφέρω στη μνήμη σου, στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λαχανόκηπων Λάρισας, 300 ευρώ.

Η σύντροφος της ζωής σου Αθηνά

ΑΜΑΛΙΑ ΞΥΔΕΑ
ΑΜΑΛΙΑ ΞΥΔΕΑ
***

ΦΩΤ.

Στην μνήμη του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΜΙΑΝΟΥ, που στις 21 Μάη του 2011 συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από το θάνατό του, η σύζυγός του και τα παιδιά προσφέρουν 100 ευρώ στην ΚΟΘ του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Πέρασαν εφτά χρόνια από τότε που έχασα τον αγαπημένο μου σύζυγο ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΟΒΟ (φωτ.) και πέντε χρόνια από το χαμό του αδελφού του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΛΟΒΟΥ, αγωνιστές και οι δύο της Εθνικής μας Αντίστασης.

Στη μνήμη τους, προσφέρω 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟ Αμπελοκήπων.

Η γυναίκα του, Βάσω

Ο γιος του, Γρηγόρης

***

Ο Θόδωρος Αδαμίδης από το Μόντρεαλ του Καναδά, στη μνήμη του πατέρα του, ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ (ΑΔΑΜΙΔΗ) και της μητέρας του ΠΑΛΑΓΙΑΣ (ΑΔΑΜΙΔΗ), από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, και των συντρόφων, ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗ και ΠΑΥΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, προσφέρει 100 δολάρια Καναδά για ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Συμπληρώνονται 6 μήνες από την ημέρα που έφυγε ο σ. ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΗΣ ΗΛΙΑΣ. Στη μνήμη, επίσης, της αδερφής του, ΑΘΗΝΑΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΗ, και της μητέρας μου ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, που έπεσαν μαχόμενοι στο ΔΣΕ, αντί μνημόσυνου, η σύντροφος στη ζωή και τον αγώνα, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Ηρακλείου Αττικής.

Ευθυμία Μπουντούλη

***

ΦΩΤ.

Συμπληρώνονται 19 χρόνια από το θάνατο του ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΥΛΑ από την Καβάλα, στελέχους του ΚΚΕ και του καπνεργατικού κινήματος.

 Κώστας Κολοβός
Κώστας Κολοβός
Στη μνήμη του και για την ονομαστική του γιορτή, η συντρόφισσά του στη ζωή και στους αγώνες, Μαρία Μπουλά, μαχήτρια της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, προσφέρει στη ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ 100 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της αγαπημένης μας συντρόφισσας ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνίστριας του ΔΣΕ που έζησε 36 χρόνια στην πολιτική προσφυγια και έφυγε πρόσφατα από κοντά μας υπερασπιζόμενη μέχρι τέλους το σοσιαλισμό και τις κομμουνιστικές αξίες, η ΚΟΒ Αγίας Παρασκευής ενισχύει με 200 ευρώ το ΚΚΕ.

***

2 ΦΩΤ.

Στις 17 Μάη συμπληρώθηκαν 19 χρόνια που έχασα το σύντροφό μου ΚΟΥΡΤΙΔΗ ΓΙΩΡΓΟ.

Στην ακριβή του μνήμη, καθώς και του αδερφού μου, ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ (Μίχα) ΜΙΧΑΛΗ, που σκοτώθηκε μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στα 23 χρόνια του, προσφέρω στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, 400 ευρώ, 50 ευρώ στην ΚΝΕ και 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του και η αδερφή του

Χιονία Κουρτίδου


ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΛΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΛΑΣ

 ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΒΑΡΕΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΒΑΡΕΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΟΥΡΟΥΤΙΔΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΟΥΡΟΥΤΙΔΗΣ

ΑΘΗΝΑ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΘΗΝΑ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΛΑΚΗΣ ΣΑΝΤΑΣ

Eurokinissi

ΛΑΚΗΣ ΣΑΝΤΑΣ

ΚΟΥΛΑ ΜΑΝΙΑΤΗ
ΚΟΥΛΑ ΜΑΝΙΑΤΗ

ΡΕΓΓΙΝΑ ΚΑΜΟΥΔΗ - ΓΙΑΝΝΙΡΗ
ΡΕΓΓΙΝΑ ΚΑΜΟΥΔΗ - ΓΙΑΝΝΙΡΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΤΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΤΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΥΛΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΥΛΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΝΤΑΗ - ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΝΤΑΗ - ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΙΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΙΓΙΑΝΝΗΣ

ΓΙΩΤΑ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ
ΓΙΩΤΑ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΒΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΒΗΣ

ΠΙΕΡΡΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ
ΠΙΕΡΡΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ

ΤΣΑΣΗ ΚΑΚΙΑ
ΤΣΑΣΗ ΚΑΚΙΑ

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org