Κυριακή 22 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διεθνιστική συγκέντρωση στην Καστοριά

Την Κυριακή 29 Μάη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΚΚ από Αλβανία και ΠΓΔΜ

Διεθνιστική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 29 Μάη, στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Καστοριάς. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Κομμάτων από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό σε μαζικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για το δυνάμωμα της φιλίας των λαών, την ειρήνη, το σοσιαλισμό. Αναλυτικά αναφέρει:

«Τα Βαλκάνια διανύουν μία επικίνδυνη περίοδο, αφού η περιοχή αποτελεί κόμβο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία. Η περιοχή έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τη γεωστρατηγική της θέση, που επιτρέπει τη μετάβαση στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, όσο και για το πέρασμα αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τις εξελίξεις στην περιοχή σφραγίζει η διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Η στρατηγική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ σηματοδοτεί γενικότερα αρνητικές εξελίξεις για τους λαούς της περιοχής.

Σημαντικό ζήτημα που αφορά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια είναι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, που συνδέεται με το σχεδιασμό για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, μέσα από το όραμα της "Μεγάλης Αλβανίας". Το ΚΚΕ θεωρεί πως η ιδέα της "Μεγάλης Αλβανίας", ακουμπά στις πλάτες αυτών που την υποδαυλίζουν, δηλαδή των ιμπεριαλιστών, και όπως είναι γνωστό κι από άλλες περιπτώσεις μεγαλοϊδεατισμού και αλυτρωτισμού, μόνο περιπέτειες, τυχοδιωκτισμούς κι αίμα προσέφεραν στους λαούς της περιοχής μας.

Στο θέμα της ΠΓΔΜ συνεχίζονται οι κινήσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την αναζήτηση μιας συμβιβαστικής λύσης της ονομασίας, ώστε να δικαιολογηθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ που απαιτούν οι ΗΠΑ, καθώς και για το άνοιγμα του δρόμου για τη σύνδεσή της με την ΕΕ. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η εμμονή στην ονοματολογία ήταν και είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη πολιτική, ότι σε μια διαπραγμάτευση για εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης, στην οποία περιλαμβάνεται με οποιονδήποτε τρόπο το όνομα Μακεδονία και όποια παράγωγα, θα πρέπει ρητά να γίνει αποδεκτό μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός. Να μπει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο χωρών.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από τα Βαλκάνια που ζούνε κι εργάζονται στην Ελλάδα κι είναι τμήμα της εργατικής τάξης της χώρας μας, δεν έχουν πραγματικό συμφέρον από αλλαγή των συνόρων, αφού αυτή θα οξύνει τα εθνικιστικά μίση, θα δυσχεράνει απ' όλες τις μεριές τη θέση τους στον καθημερινό αγώνα της βιοπάλης, μόνο και μόνο για να μεγαλώσει ο ρόλος της αστικής τάξης της χώρας προέλευσής τους, στον ανταγωνισμό που αυτή έχει με τις υπόλοιπες αστικές τάξεις της περιοχής.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια, οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν και πρέπει να χαράξουν το δικό τους δρόμο διαμορφώνοντας σε κάθε χώρα το αντίπαλο δέος. Να αναπτυχθεί ένα ισχυρό μέτωπο αντιμετώπισης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε" στα Βαλκάνια, στα πλαίσια της ανάπτυξης ενός Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού κινήματος κατά των αμερικανο-Νατοϊκών επεμβάσεων και των αστικών τάξεων της περιοχής, με κατεύθυνση το σοσιαλισμό. Μόνο έτσι οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν να προσδοκούν σε ένα μέλλον ειρηνικό, της ευημερίας, της συναδέλφωσης, του σοσιαλισμού. Να φύγουν τα Νατοϊκά και ευρωενωσιακά στρατεύματα από τα Βαλκάνια. Να απομακρυνθούν όλες οι ξένες βάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από την περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ