Παρασκευή 20 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συναγερμός για γενικευμένη αντιλαϊκή συστράτευση

Καλλιεργεί κλίμα ταξικής συναίνεσης με τα κόμματα που συνυπηρετούν τη στρατηγική της

Καμιά συναίνεση, όλοι στους δρόμους με το ΠΑΜΕ!
Καμιά συναίνεση, όλοι στους δρόμους με το ΠΑΜΕ!
Νέα σφοδρά μέτρα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, που την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να εγκριθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα, μπροστά στην κλιμάκωση του πολέμου ενάντια στο λαό και με δεδομένη τη στρατηγική τους συμφωνία, εντείνονται οι διεργασίες ανάμεσα στα κόμματα της πλουτοκρατίας, με στόχο τη διαμόρφωση «πλατφόρμας συναίνεσης» για την εφαρμογή του σκληρού προγράμματος προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Το τελικό σχέδιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος εξετάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, χτες στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι στη συνάντηση «κλείδωσαν» τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα, στα οποία κατέληξε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα.

Αμέσως μετά τη συζήτηση του προγράμματος στο υπουργικό συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου θα ζητήσει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής απέκλεισε χτες το ενδεχόμενο διαγγέλματος από τον πρωθυπουργό, ωστόσο σημείωσε ότι «δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ο τρόπος ανακοίνωσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος».

Αξιοποιώντας τα σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που συντηρούν οι καπιταλιστικές αγορές και οι εταίροι της ΕΕ, αλλά και τις προειδοποιήσεις της τρόικας για μη καταβολή της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν «εχέγγυο» για τη διασφάλιση των δανείων τη σφαγή του λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Λ. Παπαδήμος, ως σύμβουλος του πρωθυπουργού, βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Φραγκφούρτη και είχε επαφές με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επέλαση χωρίς έλεος

Η κυβέρνηση, μέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των πρόσθετων μέτρων για το 2011, ετοιμάζεται να φορτώσει στις πλάτες του λαού επιπλέον 30 δισ. ευρώ το λιγότερο. Ανάμεσα στα άλλα μέτρα, περιλαμβάνονται και τα εξής:

  • Απολύσεις 150.000 υπαλλήλων σε Δημόσιο, πρώην ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση των αποδοχών τους, μέσω του ενιαίου μισθολογίου. Οριστική κατάργηση των «υπολειμμάτων» του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Μεγάλες μειώσεις έως και 20% στις επικουρικές συντάξεις.
  • Νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με στόχο την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
  • Καταιγισμός νέων φόρων. Αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ. Μετάθεση προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης από το λεγόμενο χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ 13% στο 23%.
  • Κατάργηση πλήθους κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών.
  • Δραματικές περικοπές - μέσω της περιστολής των λειτουργικών δαπανών - στους τομείς της Υγείας, της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, της Παιδείας και της Πρόνοιας.
  • Κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών.
  • Μεγάλες «αποκρατικοποιήσεις» με έμφαση στις πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ), τα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.
Αξιοποιούν όλα τα μέσα

Με στόχο να εμπεδωθεί στο λαό η ταξική συναίνεση που επιδιώκουν το κεφάλαιο και τα κόμματά του, ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ θα διοργανώσει 13 εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα, όπου θα παρουσιαστούν τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ήδη έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να συμπεριλάβει προτάσεις της ΝΔ στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Κυβερνητικοί παράγοντες μάλιστα σημείωναν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να εξασφαλίσει στη συνάντησή του με τον Αν. Σαμαρά τη δέσμευση ότι θα υπερψηφίσει επιμέρους άρθρα του προγράμματος.

«Δεν χρειάζονται έξωθεν άκομψες υποδείξεις για να κατανοήσουμε το αυτονόητο, ότι χρειάζεται ενότητα, υπευθυνότητα, συναίνεση», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευαγ. Βενιζέλος, ο οποίος έσπευσε να χρησιμοποιήσει και τις παραινέσεις του Κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν για να ζητήσει συστράτευση των αστικών κομμάτων.

Ο ίδιος μάλιστα έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου στο πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης ενόψει των λαϊκών αντιδράσεων που θα προκαλέσουν τα νέα μέτρα, σημειώνοντας: «Μακάρι να αρκούσε η πολιτική συναίνεση και η συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων. Ποιος μας λέει ότι συμφωνία των κομμάτων σημαίνει και συμφωνία της κοινωνίας όταν έχουμε μια τέτοια κρίση αντιπροσωπευτικότητας και νομιμοποίησης;». Ο Ευαγ. Βενιζέλος κάλεσε παράλληλα τα αστικά κόμματα να εξασφαλίσουν «τη συμφωνία και της κοινωνίας», δηλαδή να εξασφαλίσουν την υποταγή του λαού στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν ότι από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και την ψηφοφορία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα εξαρτηθούν και οι πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση επίσημα αποκλείει τις εκλογές, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη σημείωναν με νόημα ότι «τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός». Παράλληλα, πυκνώνουν και τα σενάρια για επικείμενο ανασχηματισμό, με τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Λ. Παπαδήμο να τροφοδοτεί τις «φήμες» για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Χτες, τέλος, ο Γ. Πεταλωτής απέρριψε την πρόταση του Γ. Καρατζαφέρη για συγκρότηση υπερκομματικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και τεχνοκρατών. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε σύσκεψη φορέων στο Ναύπλιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ