Παρασκευή 20 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2011
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Δυναμικά για τις απαιτήσεις της επόμενης μέρας

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές μπορούν να αντιμετωπίσουν την άγρια επίθεση που δέχονται - αυτοί και οι οικογένειές τους - με την οργάνωση του αγώνα τους

Eurokinissi

Οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές τελείωσαν και αναδεικνύεται η ανάγκη για το επόμενο βήμα των φοιτητών και των σπουδαστών. Τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, που στηρίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, επιλέχτηκαν και φέτος από χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές σε Πανεπιστήμια - ΤΕΙ. Η ψήφος ρήξης και ανατροπής με το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής ΚΣ ήταν ένα σημαντικό μήνυμα, που όμως πρέπει να γίνει δράση, να αποτυπωθεί στους αγώνες της επόμενης περιόδου.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών ήταν η μόνη δύναμη που προσπάθησε να οργανώσει την πάλη φοιτητών και σπουδαστών σε αγωνιστική κατεύθυνση και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Θα συνεχίσει τη συζήτηση για την ανάγκη ανασυγκρότησης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, που δεν μπορεί να παραμένει άπραγο μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις και την πολιτική που ασκείται. Η επόμενη μέρα αποδεικνύει πως οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών μπορούν ακόμα πιο δυναμικά και μαζικά όχι να «στηρίξουν» τους φοιτητές και τους σπουδαστές, αλλά να τους καλέσουν να δώσουν συνέχεια στην προσπάθεια του προηγούμενου διαστήματος.

Ο «Ρ» σήμερα δημοσιεύει ενδεικτικά αποτελέσματα σε 5 Πανεπιστήμια και 1 ΤΕΙ, που απεικονίζουν την πραγματικότητα, δηλαδή το γεγονός πως δεν άλλαξε ο συσχετισμός δύναμης, αλλά σημειώνει και κάτι άλλο: Οι φοιτητές και οι σπουδαστές που στήριξαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ στις εκλογές και συμπορεύτηκαν με τις Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών μπορούν να αποτελέσουν αγωνιστική δύναμη ρήξης, που θα οργανώσει την πάλη και θα καλέσει ακόμα περισσότερους σε αυτή.

Να σημειωθεί ότι οι καταμετρήσεις σε Πανεπιστήμιο Πειραιά, ΑΣΟΕΕ και Νομική κ.α. ολοκληρώθηκαν αργά χτες το βράδυ.

Οι εκπρόσωποι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις σχολές δεν αλλάζουν


Οι παρατάξεις του δικομματισμού ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, η καθεμία με τον τρόπο της, επιδίωξαν να εμφανιστούν ως οι γνήσιοι εκφραστές των φοιτητών και των σπουδαστών. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέφθηκε, χτες, τα γραφεία της ΟΝΝΕΔ, υποστήριξε πως η ΔΑΠ είχε «πολιτικό πρόγραμμα» και «θέσεις που σπάνε κατεστημένα άλατα δεκαετιών μέσα στα πανεπιστήμια», γι' αυτό ψηφίστηκε απ' τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Μίλησε για τα «μηνύματα των καιρών» και πρόσθεσε πως το άσυλο «πρέπει πια να μπει στο χρονοντούλαπό του». Τα «μηνύματα των καιρών» για τη ΝΔ οι φοιτητές και οι σπουδαστές τα έβλεπαν και χτες και σήμερα, τα ζουν μέσα στις σχολές, όπου η ΔΑΠ έχει συμβάλει τα μέγιστα για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ΑΕΙ. Η άνοδος της ΔΑΠ δημιουργεί ανησυχία όχι μόνο γιατί και φέτος αξιοποίησε τους ρουσφετολογικούς μηχανισμούς, αλλά γιατί η στήριξή της σημαίνει και «άνοδο» των φοιτητών και σπουδαστών που δηλώνουν «περαστικοί» απ' τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και προσπαθούν να βρουν ατομικές λύσεις.

Η ΠΑΣΠ εισέπραξε ένα μέρος της αγανάκτησης απέναντι στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πτώση, η οποία όμως συνεχίζει να της αφήνει τη δυνατότητα να εμφανίζεται ως μια απ' τις δύο παρατάξεις της κυρίαρχης τάξης σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με τους ίδιους μηχανισμούς με τη ΔΑΠ, που αναπαράγει εξίσου την πολιτική που στρέφεται ενάντια στα λαϊκά στρώματα και τα παιδιά τους. Πάντως, η υπαρκτή μείωση της ΠΑΣΠ δεν εμπόδισε το γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Κώστα Πανταζή, να συνεχίσει το ξεπερασμένο παραμύθι του «ΠΑΣΟΚ και προοδευτικών δυνάμεων». Οπως δήλωσε, η ΠΑΣΠ είναι «κύριος πόλος της προοδευτικής πλειοψηφίας στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ»! Τέλος, αξιοσημείωτο, όσον αφορά την ΠΑΣΠ, είναι πως φέτος δεν έχει καταφέρει, καν, να δημοσιοποιήσει έστω και κάποια συγκεντρωτικά αποτελέσματα, τουλάχιστον μέχρι χτες.


  • Το απόγευμα και το βράδυ των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, προχτές, διάφορες ομάδες του «αντιεξουσιαστικού χώρου» γυρνούσαν από σχολή σε σχολή και προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν, λαμβάνοντας μέρος στους γενικότερους αντιδραστικούς σχεδιασμούς που εξελίσσονται.






Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ