Πέμπτη 19 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Βλέπει και προς την Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Την «αιώνια φιλία» Κίνας - Πακιστάν, τόνισε σε χθεσινές δηλώσεις του ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, μετά τη συνάντησή του με τον Πακιστανό ομόλογό του, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, ο οποίος πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στο Πεκίνο. Αναφερόμενος στην αμερικανική επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, χωρίς ενημέρωση του Ισλαμαμπάντ, ο Κινέζος πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της απαραβίαστης εθνικής κυριαρχίας του Πακιστάν, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει κάνει μεγάλες θυσίες συμβάλλοντας στην «παγκόσμια μάχη κατά της τρομοκρατίας». Τους ισχυρούς δεσμούς επαναβεβαίωσε για ακόμα μία φορά ο Γ. Γκιλάνι, στη βάση της αξιοποίησης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας του για τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας, στέλνοντας μήνυμα και προς τις ΗΠΑ ότι βλέπει και προς άλλες ...συμμαχίες.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, υποστήριξε ότι πρέπει να συνεχιστεί η αμερικανική βοήθεια προς το Πακιστάν, την οποία χαρακτήρισε «ζωτική» για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Στο μέτωπο των συγκρούσεων, χθες πραγματοποιήθηκε επίθεση στην Πεσαβάρ, όπου σύμφωνα με τις αρχές περίπου 100 «μαχητές» εισέβαλαν σε αστυνομικό σταθμό ανοίγοντας πυρ. Από τη σύγκρουση σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί και 17 ένοπλοι.

Δολοφονίες αμάχων στο Αφγανιστάν

Στο Αφγανιστάν οργή προκαλεί η νέα δολοφονία αμάχων από αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε επιδρομή κατοχικών δυνάμεων στα βόρεια της χώρας, το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα χθες να πραγματοποιηθεί διαδήλωση διαμαρτυρίας, στην πόλη Ταλοκάν, την οποία οι αφγανικές αρχές, που στηρίζουν την κατοχή, έπνιξαν στο αίμα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 80.

Η εγκάθετη κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι, σε υποκριτική ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι καταδικάζει τη ΝΑΤΟική επιχείρηση και θα ζητήσει «εξηγήσεις» από τις κατοχικές δυνάμεις...

Χθες ακόμα 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων άμαχοι και αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην επαρχία της Ναργκαχάρ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ