Πέμπτη 19 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Βομβαρδισμοί και σε τυνησιακό έδαφος

Αγνοείται πού βρίσκεται ο υπουργός Πετρελαίου του Καντάφι

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Στον ΟΗΕ ετοιμάζεται να προσφύγει η τυνησιακή ηγεσία, διαμαρτυρόμενη για τα αλλεπάλληλα πλήγματα που έχει δεχτεί η μεθόριος Τυνησίας - Λιβύης από όλμους του λιβυκού στρατού κατά τη διάρκεια μαχών με δυνάμεις αντικαθεστωτικών. Η τυνησιακή ηγεσία έχει διαμαρτυρηθεί προς τη Λιβύη αρκετές φορές, τις τελευταίες βδομάδες, χωρίς, όμως, να έχει αλλάξει η κατάσταση, καθώς, όπως όλα δείχνουν, σκληρές μάχες γίνονται πλέον στα βουνά της Δυτικής Λιβύης.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Τρίπολης ανακοίνωσε, χτες, ότι μέχρι σήμερα το πρωί θα έχουν απελευθερωθεί οι τέσσερις ξένοι δημοσιογράφοι που κρατούνταν τις τελευταίες βδομάδες (δύο Αμερικανοί, ένας Ισπανός και ένας Νοτιοαφρικάνος) και ότι αν θέλουν μπορούν να παραμείνουν στη χώρα για να συνεχίσουν τη δουλειά τους για τα Μέσα στα οποία εργάζονται. Ο εκπρόσωπος της λιβυκής ηγεσίας Μούσα Ιμπραχίμ απέφυγε επισταμένα να σχολιάσει το τι ακριβώς συμβαίνει με τον υπουργό Πετρελαίου και επικεφαλής της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας. Ο Σούκρι Γκχάνεμ, σύμφωνα με τυνησιακές πηγές, έχει αποσκιρτήσει και βρίσκεται στην Τυνησία. Αν όντως συμβαίνει αυτό, το οποίο δεν αποκλείεται, αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την πλευρά Καντάφι, που τα τελευταία 24ωρα, παραμένει σχετικά σιωπηλή.

Πηγές των αντικαθεστωτικών υποστήριζαν ότι ο Γκχάνεμ, ήδη, βρίσκεται στο σπίτι του στη Βιέννη, χωρίς να έχει επικοινωνήσει, όμως, μαζί τους. Οι δηλώσεις των αντικαθεστωτικών έγιναν στο πλαίσιο της δημόσιας ανακοίνωσής τους ότι θα ήθελαν να εκπροσωπήσουν τη Λιβύη στο επόμενο συμβούλιο του ΟΠΕΚ, που θα γίνει τον επόμενο μήνα στη Βιέννη.

Τέλος, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επανήλθε στο ζήτημα της Λιβύης, καλώντας «τόσο τη λιβυκή κυβέρνηση όσο και κάθε άλλη πλευρά να μην προσπαθούν να συγκαλύπτουν τα εγκλήματα που διαπράττονται».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ