Πέμπτη 19 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Απειλεί με νέο «ψυχρό πόλεμο»

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δίνοντας συνέντευξη σε 815 δημοσιογράφους, έθεσε υπό αμφισβήτηση τα βήματα για τον πυρηνικό αφοπλισμό που έχουν γίνει ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, δείχνοντας την οξύτητα με την οποία η αστική τάξη της Ρωσίας αντιμετωπίζει τα σχέδια των ΗΠΑ να αποκτήσουν πυρηνική υπεροπλία, εγκαθιστώντας στην Ευρώπη την «αντιπυραυλική ασπίδα». Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία ενδέχεται να αποχωρήσει από τη νέα συνθήκη START-3 κι ότι υπάρχει κίνδυνος να ξαναρχίσει ο «ψυχρός πόλεμος» σε περίπτωση που δεν υπάρξει διμερής συμφωνία για τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε σαφές πως εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν τα σχέδια εγκατάστασης της «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ανατολική Ευρώπη, χωρίς να έχει προϋπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία, τότε η Μόσχα θα πάρει «μέτρα ως αντίποινα, τα οποία θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε».

Ο Μεντβέντεφ είπε ακόμα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να αρχίσει ξανά μια κούρσα εξοπλισμών εάν δεν επιτευχθεί μια διμερής συμφωνία για την «αντιπυραυλική ασπίδα».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, το κυνήγι των εξοπλισμών ποτέ δε σταμάτησε ανάμεσα στις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως δείχνουν οι εφευρέσεις νέων πυρηνικών όπλων, η στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, η κατασκευή όπλων λέιζερ κ.ά. Ωστόσο, ο Ρώσος Πρόεδρος επιβεβαίωσε με τα λόγια του πως αυτή η πλευρά μπορεί να αποκτήσει μια νέα όξυνση. «Θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε την πιθανότητα να αναπτύξουμε το επιθετικό δυναμικό των πυρηνικών μας δυνατοτήτων. Αυτό θα ήταν ένα πολύ άσχημο σενάριο. Θα ήταν ένα σενάριο που θα μας έκανε να επιστρέψουμε στην εποχή του "ψυχρού πολέμου"», είπε.

Αναφερόμενος σε άλλα ζητήματα, ο Μεντβέντεφ είπε πως η Ρωσία δε θα υποστηρίξει το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο καταδικάζει την καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία. Ενώ υπογράμμισε τις στενές σχέσεις της χώρας του με την Κίνα. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε πως η Ρωσία θα υλοποιεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν και τις χαρακτήρισε «πολιτικές».

Ακόμα, ο Μεντβέντεφ είπε ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός, Βλ. Πούτιν, σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο για τα σημαντικά ζητήματα παρότι δε συμφωνούν σε όλα.

«Γνωριζόμαστε και καταλαβαινόμαστε πολύ καλά. Σκεφτόμαστε πραγματικά με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξη Τύπου. «Οι σχέσεις μας διαρκούν περίπου 20 χρόνια», συνέχισε. «Μοιραζόμαστε τις ίδιες ιδέες, οι προσεγγίσεις μας είναι κοντινές αλλά δε συμπίπτουν πάντοτε».

«Είμαστε πολύ κοντά σε ό,τι αφορά τη στρατηγική, αλλιώς η πολιτική μας σύμπραξη θα είχε διαλυθεί», πρόσθεσε, εν μέσω εικασιών ότι οι σχέσεις των δύο ηγετών έχουν επιδεινωθεί με αφορμή το ποιος εκ των δύο θα θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία. Ωστόσο, έφερε στην επιφάνεια και τις διαφωνίες του με τον Ρώσο πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως η Ρωσία μπορεί να εκσυγχρονιστεί ταχύτερα απ' ό,τι θεωρεί ο Πούτιν. Και σε μια αποστροφή του λόγου του, που θα μπορούσε να ακουστεί και ως απειλή προς τον Πούτιν, είπε: «Κανείς δεν μένει στην εξουσία για πάντα. Οι άνθρωποι που έχουν τέτοιες ψευδαισθήσεις συνήθως έχουν άσχημο τέλος».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ