Τρίτη 17 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Ράβουν νέο αντιδραστικό κοστούμι στο λαό

Βήμα το βήμα προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στο μονόδρομο της φιλομονοπωλιακής πολιτικής τους

Στους εκβιασμούς της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν συμφέρον να απαντήσουν με ανυπακοή και απειθαρχία
Στους εκβιασμούς της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν συμφέρον να απαντήσουν με ανυπακοή και απειθαρχία
Κλίμα «εθνικής συνεννόησης» ζυμώνει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας την πιο επιθετική συστράτευση των αστικών κομμάτων στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, με στόχο την εξασφάλιση «ευρύτατης συναίνεσης» για την προώθηση των νέων βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με την τρόικα, ετοιμάζεται να καταθέσει μέσα στη βδομάδα ένα πρόγραμμα - ολετήρα, που επιπλέον θα βγάζει στο σφυρί το σύνολο της δημόσιας περιουσίας της χώρας.

Βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών:

α) Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2011 - 2015 θα περιλαμβάνει μέτρα ύψους τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ, από 26 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, επικουρικών συντάξεων, παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, δραστικές περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, μεγάλη περιστολή χρηματοδοτήσεων στους τομείς Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, νέους φόρους κ.ά.

β) Στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση εξετάζει να δημιουργηθεί «Ανεξάρτητος Φορέας Ιδιωτικοποιήσεων», που θα διαχειρίζεται το σύνολο της δημόσιας περιουσίας. Ο συγκεκριμένος φορέας θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας, ώστε να εξασφαλιστεί «χωρίς εμπόδια» η εκποίηση της κρατικής περιουσίας προς όφελος της ξένης και εγχώριας πλουτοκρατίας.

γ) Θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου και συμβασιούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απολύσεις υπαλλήλων αντί μετατάξεων που εργάζονται σε δημόσιους οργανισμούς, οι οποίοι θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.

Συναίνεση με κάθε μέσο

Μπροστά στο νέο κύμα των αντιδραστικών μέτρων, η κυβέρνηση αναζητά την ακόμα μεγαλύτερη συνδρομή των αστικών κομμάτων για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο Γ. Παπανδρέου, την προηγούμενη Τετάρτη, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, και του ζήτησε «εθνική συνεννόηση» ενόψει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο θα καταληχθεί σε υπουργικό συμβούλιο μέσα στη βδομάδα.

Την επικοινωνία επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, ο οποίος σημείωσε ότι παραμονή της παρουσίασης του προγράμματος της ΝΔ στο Ζάππειο, ο πρωθυπουργός επιδίωξε τη συνομιλία προκειμένου «να ζητήσει μία συνεννόηση, αυτό που λέμε "εθνική συνεννόηση", έτσι ώστε να αναδειχθεί και να αποδειχθεί και στην πράξη εάν υπάρχει βούληση και από την πλευρά της ΝΔ για κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση, σε μια έμπρακτη κίνηση «συναίνεσης», θα συμπεριλάβει προτάσεις του προγράμματος της ΝΔ «Ζάππειο 2» στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας. Μάλιστα, χτες, υπήρξαν πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ζητήσει συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά. Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «ένα τηλεφώνημα δεν είναι αρκετό για τη συναίνεση» και σημείωσε ότι στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα κριθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Οπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει «σύγκλιση θέσεων» για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, την αξιοποίηση - εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, τη φορολογία των επιχειρήσεων, τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και την κατάργηση του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο Γ. Πεταλωτής, στέλνοντας ανοιχτό κάλεσμα συμπόρευσης στη ΝΔ, σημείωσε: «Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και μέσα από την ίδια την πράξη φαίνεται εάν μία πολιτική δύναμη, και μάλιστα όπως είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, έχει τη διάθεση να έλθει σε μία εθνική συνεννόηση, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση που περνά η χώρα».

Εκβιασμοί και ελιγμοί

Παράλληλα, η κυβέρνηση με τη συνδρομή και της τρόικας δημιουργεί κλίμα τρομοκράτησης των λαϊκών στρωμάτων ώστε να ενισχύσει και το ιδεολόγημα της «εθνικής συναίνεσης». Σε καθημερινή πλέον βάση υπάρχουν διαρροές ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ «απειλούν να μην εκταμιεύσουν την 5η δόση του δανείου ύψους 12 δισ. ευρώ» αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι αναδιαρθρώσεις, ο περιορισμός του δημόσιου τομέα και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Πληροφορίες θέλουν, επίσης, την τρόικα να έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη νέου δανείου την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. «Ο πρωθυπουργός έχει ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της ΝΔ για τις απαιτήσεις της τρόικας», υποστήριζαν κυβερνητικοί παράγοντες, τονίζοντας ότι «τέτοιες αποφάσεις χρειάζονται διευρυμένη συναίνεση».

Την ίδια στιγμή κυβερνητικοί κύκλοι αποκλείουν ο πρωθυπουργός να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και υποστηρίζουν ότι θα επιμείνει στην απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Ωστόσο, υπάρχουν σενάρια που διαρρέουν κυβερνητικοί κύκλοι, περί «αυξημένης πίεσης» της τρόικας να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. «Αν υιοθετηθεί μια τέτοια κίνηση από την κυβέρνηση τότε δεν αποφεύγουμε τις πρόωρες εκλογές», σημείωναν χτες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υπενθυμίζοντας ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει αποκλείσει την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ