Σάββατο 14 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2011
Μαύρο στις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Στις 18 Μάη κάθε φοιτητής και σπουδαστής έχει την ευκαιρία να δείξει τη δύναμή του καταδικάζοντας την πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ, ρίχνοντας μαύρο σε ΠΑΣΠ - ΔΑΠ, δυναμώνοντας παράλληλα τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ που στηρίζουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Λένε ψέματα οι ΠΑΣΠ και ΔΑΠ ότι ο φοιτητής ψηφίζει για τα θέματα της κάθε σχολής. Είναι ψήφος έγκρισης ή όχι της επίθεσης που δέχονται αυτός και η οικογένειά του. Δεν πρέπει οι φοιτητές και οι σπουδαστές να δεχτούν να τους εγκλωβίσουν στο μικρόκοσμο κάθε σχολής. Ο,τι συμβαίνει στην κοινωνία έχει άμεσο αντίκτυπο στις σχολές και αυτό το κρύβουν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΠΑΣΠ υποδεικνύουν ως υπαίτιο της κρίσης τη «διαφθορά» και την κακοδιαχείριση της ΝΔ. Προσπαθούν να πείσουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές ότι τα μέτρα είναι μονόδρομος για το λαό, ότι για την κρίση «φταίμε όλοι» και όλοι μαζί πρέπει να πληρώσουμε. Λένε ότι με τις θυσίες τους οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα «νοικοκυρέψουν τον τόπο». Κάνουν τα πάντα προκειμένου οι σπουδαστές να γίνουν υποστηρικτές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Η αφίσα τους στα ΤΕΙ τα λέει όλα «Οι αλλαγές δεν μας τρομάζουν, να γίνουμε εμείς οι αλλαγές». Δηλαδή, πέρα από τα αντιλαϊκά μέτρα που πέρασαν (μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις, ανεργία, ακρίβεια, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, νόμος - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση κτλ.), οι σπουδαστές να βάλουν πλάτη στην ολοκλήρωση της κατεδάφισης των δικαιωμάτων τους, να βάλουν ταφόπλακα στο μέλλον τους.

Η ΠΑΣΠ προσφέρει τις υπηρεσίες της στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ δήλωσε ότι συμφωνεί με το 80-90% των διατάξεων που έχει ο νέος νόμος - πλαίσιο, ενώ ζήτησε σύνδεση της εκπαίδευσης με την ελληνική παραγωγή και την ελληνική αγορά εργασίας. Ο,τι δηλαδή προωθεί το υπουργείο: Ιδρύματα που θα παράγουν αποφοίτους για δουλειά με 592 ευρώ, ανασφάλιστους και με τσακισμένα δικαιώματα. Κι ενώ λοιπόν κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να γίνουν οι αυριανοί απόφοιτοι η γενιά χωρίς δικαιώματα, ταυτόχρονα κοροϊδεύει τους σπουδαστές των ΤΕΙ με τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Και, φυσικά, όταν ζορίζεται να πείσει τους φοιτητές και σπουδαστές να σκύψουν το κεφάλι, τότε επιστρατεύει τον αντικομμουνισμό συκοφαντώντας το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, ρίχνοντας λάσπη στο ΚΚΕ, επιστρατεύοντας κάθε λογής ψέμα.

Οι θέσεις της ΔΑΠ για την κρίση είναι αυτές της ΝΔ για «στήριξη της ρευστότητας της αγοράς που θα φέρει ανάπτυξη», που ουσιαστικά είναι προτάσεις που αφορούν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Προσπαθεί να πείσει ότι είναι δήθεν «αντιμνημονιακή» δύναμη, ενώ η κριτική της προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι να επιταχύνει τις αναδιαρθρώσεις και της καταλογίζει ότι θα μπορούσε να είχε πάρει τα ίδια μέτρα χωρίς να προσφύγει στο ΔΝΤ.

Διατυμπανίζει στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ τις «θέσεις» της για την Παιδεία. Ενδεικτικά οι θέσεις της ΔΑΠ είναι: Ιδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, επιβολή διδάκτρων, φοιτητοδάνεια που θα μετατρέψουν τους φοιτητές και σπουδαστές σε σκλάβους των τραπεζών, να μπορούν οι φοιτητές να κάνουν αγγαρεία έναντι φιλοδωρήματος σε πόστα του πανεπιστημίου, «αυστηρή εσωτερική αξιολόγηση του προσωπικού», που ισοδυναμεί με διευκόλυνση των χιλιάδων απολύσεων τις οποίες ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Θέλουν να παραδώσουν τα ιδρύματα ολοκληρωτικά στα μονοπώλια θάβοντας το δικαίωμα των λαϊκών παιδιών στη μόρφωση.

Τα δύο κόμματα και οι δύο παρατάξεις έχουν ενεργό ρόλο, ειδικά στα ΤΕΙ, στη διάλυση των οργάνων των φοιτητών και στην καλπονοθεία. Σαμποτάρουν τις προσπάθειες για Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων, ενώ συκοφαντούν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και τις πρωτοβουλίες του για την οργάνωση του κινήματος. Η ΠΑΣΠ προτείνει αντί για συγκρότηση των οργάνων των φοιτητών να φτιαχτεί η «βουλή των φοιτητών». Από την άλλη η ΔΑΠ θέλει φοιτητικούς συλλόγους που θα είναι όργανα του κράτους, έρμαια των ορέξεων του κεφαλαίου και προσκυνητές των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από κοινού έχουν μετατραπεί σε πλασιέ επιχειρήσεων και καθηγητών, σε δεξί χέρι των συγκλήτων και των προέδρων των τμημάτων, ενώ προσπαθούν να κρατήσουν αλυσοδεμένους τους φοιτητές στα κόμματά τους με το ρουσφέτι και τη συνδιαλλαγή.

Στις 18 Μάη τα παιδιά που το μέλλον τους δε χωρά στον εφιάλτη που ετοιμάζουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με την ψήφο τους θα τους απαντήσουν.


Γιάννης ΠΑΤΣΗΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ