Τετάρτη 11 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις με μειωμένες τις θέσεις εισακτέων

Phasma

Αρχίζουν αύριο Πέμπτη οι πανελλαδικές εξετάσεις, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ (ομάδα Β') και το υπουργείο Παιδείας έδωσε χτες στη δημοσιότητα τον αριθμό των εισακτέων, των θέσεων δηλαδή που ανοίγουν φέτος στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, δίνονται φέτος 41.920 θέσεις εισακτέων σε Πανεπιστήμια και Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, 32.520 θέσεις σε ΤΕΙ και στην ΑΣΠΑΙΤΕ, δηλαδή σύνολο 74.440 θέσεις (ο αντίστοιχος αριθμός πέρσι ήταν 84.690). Εκτός αυτού συνόλου είναι οι θέσεις που θα δοθούν στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, καθώς και στις ανώτερες τουριστικές σχολές.

Από το παραπάνω σύνολο, οι μαθητές που ξεκινούν αύριο τις πανελλαδικές εξετάσεις θα διεκδικήσουν το 90% των θέσεων Πανεπιστημίων και Εκκλησιαστικών Σχολών και το 69% των θέσεων σε ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ. Το υπόλοιπο ποσοστό των θέσεων καλύπτεται από τους υποψηφίους άλλων κατηγοριών (αυτών που απλά επανακαταθέτουν μηχανογραφικό, των ΕΠΑΛ ομάδας Α', των Εσπερινών κ.ο.κ.).

Στα Τμήματα που τα προηγούμενα χρόνια δεν γέμιζαν όλες οι θέσεις πρωτοετών, ο αριθμός των εισακτέων φέτος είναι μειωμένος, ενώ υπάρχουν και 24 Τμήματα ΤΕΙ που φέτος δεν θα έχουν καθόλου εισακτέους. Πρόκειται για Τμήματα των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Δυτικής Μακεδονίας, Λάρισας, Κρήτης, Ηπείρου, Καβάλας, Ιονίων Νήσων, Καλαμάτας και Μεσολογγίου (που έχουν έδρα σε διάφορες πόλεις κι όχι κατ' ανάγκη στις προαναφερθείσες όπου είναι η έδρα των ιδρυμάτων). Επίσης δεν θα εισαχθούν φοιτητές στην Κοινωνική Θεολογία Αθήνας της οποίας η λειτουργία έχει ανασταλεί και επανεξετάζεται αν θα ξαναλειτουργήσει.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε καμιά επιπλέον διευκρίνιση για το ποιο θα είναι το μέλλον των παραπάνω Τμημάτων που δε θα δεχτούν φέτος νέους φοιτητές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων λήφθηκαν υπόψη διάφοροι παράγοντες, όπως οι εισακτέοι και οι πραγματικοί εισαχθέντες τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός των μετεγγραφών, ο αριθμός των ενεργών φοιτητών, οι προτάσεις των ιδρυμάτων κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιχειρηματολογία του το υπουργείο κάνει λόγο για «έντονη τάση εγκατάλειψης των σπουδών» σε κάποια Τμήματα. Ωστόσο, ενώ είναι γνωστό ότι το κόστος σπουδών και διαβίωσης είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν τους φοιτητές των λαϊκών οικογενειών είτε να μην εγγράφονται καν, είτε να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, σε επαρχιακά κυρίως Τμήματα, από την πολιτική της κυβέρνησης απουσιάζει παντελώς η οποιαδήποτε μέριμνα για δωρεάν στέγαση, σίτιση, μετακινήσεις. Δηλαδή αντί να εξασφαλίσει πραγματικά δωρεάν σπουδές, παρουσιάζει ως ...εξορθολογισμό τη μείωση των θέσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ