Τετάρτη 11 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ
Παράθυρο για την παραπέρα διείσδυση των ΜΚΟ

Στα σκαριά νομοσχέδιο των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας

«Παράθυρα» για την παραπέρα διείσδυση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στην ευαίσθητη διαδικασία των υιοθεσιών και της αναδοχής παιδιών, απ' την οποία θα έπρεπε να απουσιάζει κάθε μορφή και υποψία συναλλαγής και εμπορευματοποίησης, ανοίγει νομοσχέδιο που ετοιμάζουν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας Χ. Καστανίδης και Α. Λοβέρδος ανέφεραν ότι θα πρέπει να συμπράξουν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας σε θέματα προστασίας των ανηλίκων, προκειμένου να στηθεί το «ενιαίο δίκτυο προστασίας που σιγά - σιγά θα συμπεριλάβει όλες τις πιθανές οργανώσεις, μη κυβερνητικές, αλλά και κρατικές υπηρεσίες». Στο ίδιο μήκος κύματος ενίσχυσης των ΜΚΟ, ο Χ. Καστανίδης ανέφερε ότι «θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι και όλα τα επιμέρους συστήματα, όπως είναι και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα ενταχθούν στο δίκτυο, έχουν ανάγκη της υποστήριξής μας».

Παράλληλα, εξήγγειλε τη σύσταση Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας για την ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ανηλίκων στο πλαίσιο της γραμμής έκτακτης ανάγκης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. «Η Εθνική Γραμμή Προστασίας του Παιδιού - σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης - δε θα υποδέχεται μόνο καταγγελίες για παιδιά τα οποία κακοποιούνται ή είναι εγκαταλελειμμένα ή βρίσκονται στο στάδιο της προπαραβατικής ή της παραβατικής συμπεριφοράς. Θα δίνεται συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, θα κατευθύνεται σε όλους εκείνους τους κρατικούς μηχανισμούς και υπηρεσίες ή τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που μπορούν να προσφέρουν τις ανάλογες υπηρεσίες». Σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων με τι οικονομικούς πόρους και ποιο ανθρώπινο δυναμικό θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος αρκέστηκε να απαντήσει ότι θα υπάρξει «εξορθολογισμός στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Πνίγονται» από τις ελλείψεις οι δημόσιες δομές

Οι σχεδιασμοί αυτοί γίνονται με φόντο τα εκρηκτικά προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες υπηρεσίες που ασχολούνται με τη διαδικασία της υιοθεσίας και των κακοποιημένων και εγκαταλελειμμένων παιδιών στη χώρα μας, ενώ τον ευαίσθητο χώρο «αλώνουν» οι ΜΚΟ και η αναλογία των δημόσιων προς τις ιδιωτικές υιοθεσίες έχει φτάσει να είναι 1 προς 8.

Το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» αντιμετωπίζει εκρηκτική έλλειψη προσωπικού σε όλα τα τμήματα. Το ελάχιστο προσωπικό της βρεφοκομικής υπηρεσίας μπορεί να προσφέρει μόνο φύλαξη στα βρέφη, αφού δύο βρεφοκόμοι σε κάθε βάρδια είναι υπεύθυνες για 12 παιδιά. Δεν υπάρχει προσωπικό για να προχωρήσουν οι υιοθεσίες και τα βρέφη παραμένουν και - πολλές φορές - μεγαλώνουν στο ίδρυμα, αφού απαιτούνται για το τεράστιο έργο της υιοθεσίας και αναδοχής 30 κοινωνικοί λειτουργοί και υπηρετούν μόλις 6.

Με φόντο αυτές τις ελλείψεις, η διοίκηση του «Μητέρα» και η πλειοψηφία του σωματείου εργαζομένων πήραν στις 11 Απρίλη απόφαση ότι δεν θα γίνονται νέες εισαγωγές παιδιών - παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις - και ενώ βρέφη και παιδιά μεγαλώνουν, εγκαταλελειμμένα απ' τους γονείς τους, σε μαιευτήρια και νοσοκομεία. Με την απόφαση διαφώνησε η εκλεγμένη στο ΔΣ συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ.

Σε συνέχεια ήρθε νέα πρόταση της διοίκησης για τη συρρίκνωση των τμημάτων του «Μητέρα» που φιλοξενούν τα βρέφη και παιδιά από εφτά που είναι σήμερα σε έξι. Απόφαση που δεν πέρασε μετά τις αντιδράσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου και του σωματείου εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτική συρρίκνωσης των δημόσιων δομών και αποποίησης της κρατικής ευθύνης(2018-03-22 00:00:00.0)
Πρόγραμμα για τα εγκαταλειμμένα βρέφη(2017-02-09 00:00:00.0)
Στα χέρια ιδιωτών - επιχειρηματιών τα παιδιά χωρίς οικογένεια(2014-11-16 00:00:00.0)
Πρόκληση χωρίς προηγούμενο η αίθουσα εθελοντών(2013-02-02 00:00:00.0)
Τα πετούν στον Καιάδα του ανταγωνισμού(2012-04-06 00:00:00.0)
Τα θετά παιδιά θα γνωρίζουν την καταγωγή τους(1996-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ