Τετάρτη 11 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2011
Τα φτωχόπαιδα των Εστιών να δώσουν απάντηση με αγώνα και με ψήφο

Η ΚΝΕ καλεί τον κάθε φοιτητή και σπουδαστή να δράσει και να ψηφίσει ενάντια στην πολιτική που δίνει στους επιχειρηματίες το δικαίωμα να κερδοφορούν πάνω στην ανάγκη του για σίτιση, στέγαση και μετακίνηση.

Να εναντιωθεί στην πολιτική που εισάγει τα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια στις φοιτητικές εστίες, που βάζει ενοίκια σε φοιτητές και σπουδαστές που έχουν μικρό εισόδημα, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και μηδενικό.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές που μένουν στις Εστίες έχουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταδικάσουν αυτή την πολιτική. Αυτή την ευκαιρία την έχουν και άλλοι χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που έχουν κάνει αιτήσεις για διαμονή στις εστίες και έχουν απορριφθεί, αλλά και αυτοί που οι οικογένειες τους στενάζουν από τα ενοίκια που δίνουν στις πόλεις που σπουδάζουν.

Τα διαθέσιμα δωμάτια σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτουν ούτε το 1/20 των ενεργών φοιτητών και σπουδαστών. Πολλοί πρωτοετείς φοιτητές εγκατέλειψαν τις σπουδές τους, γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ένα δωμάτιο στις εστίες.

Οι εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας ότι θα διατεθούν επιπλέον 2.000 κλίνες από το νέο χρόνο είναι ψεύτικες, γιατί δεν μιλάει για ανέγερση νέων εστιών που θα καλύπτουν τις ανάγκες, αλλά για πέταγμα έξω από τα δωμάτια άλλων φοιτητών και σπουδαστών. Βάζει τον πρωτοετή να τσακώνεται με τους φοιτητές μεγαλύτερων ετών. Καλλιεργεί τη διάσπαση και τον «κοινωνικό αυτοματισμό».

Την ίδια στιγμή η κατάσταση σε πάρα πολλές εστίες στη χώρα παραμένει τραγική. Δεν πληρούν στοιχειώδεις κανόνες ή δεν έχουν υποστεί αντισεισμικούς ελέγχους, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα ή το νερό, οι φοιτητές και σπουδαστές πληρώνουν ακόμα και τα πλυντήρια ρούχων. Ούτε λόγος για χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων, άθλησης ή άλλες υποδομές για δημιουργική απασχόληση στον ελεύθερο χρόνο. Καταδικάζουν τους φοιτητές σε μία μίζερη καθημερινότητα, σε ένα περιβάλλον που δεν τους δίνει τη δυνατότητα να μελετήσουν, να καλλιεργηθούν συνολικά σαν άνθρωποι.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ και του ΜΑΣ το προηγούμενο διάστημα έκαναν προσπάθεια να οργανώσουν την πάλη. Μπροστά τους βρήκαν το μαύρο μπλοκ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και του συνονθυλεύματος του οπορτουνισμού. Μπροστά τους βρήκαν τους διευθυντές των εστιών που στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι στελέχη είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ, υποψήφιοι βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, που διορίστηκαν από τις κυβερνήσεις τους ως... φοροεισπράκτορες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μέσα στις εστίες.

Οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του οπορτουνισμού (ΣΥΡΙΖΑ - ΕΑΑΚ) που δήθεν δεν υπάρχουν οργανωμένα στις εστίες γιατί απλά δεν καταγράφονται εκλογικά, αλλά είναι κρυμμένοι όλοι μαζί σαν τα ποντίκια σε «ανεξάρτητα» σχήματα, πάνε χέρι - χέρι με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχουν ευαγγέλιο τους κανονισμούς του ΕΙΝ, στην καλύτερη των περιπτώσεων, με πρωταγωνιστές τις δυνάμεις των ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ/ΕΑΑΚ/ΚΟΕ, προτείνουν ως λύση για την άσχημη κατάσταση στις εστίες την ...αυτοδιαχείριση των εστιών! Σιγοντάρουν έτσι την άθλια κατάσταση που επικρατεί σε αυτούς τους χώρους, ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης για να προωθήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Δε μένουν όμως μόνο σε αυτά. Η πείρα δείχνει ότι επιχειρούν να φτιάξουν στρατό υπεράσπισης της πολιτικής τους στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Οπου αυτό δεν το πετυχαίνουν, επιστρατεύονται οι οργανωμένοι τραμπούκοι της ΠΑΣΠ (βλέπε Καλαμάτα, Κέρκυρα) που απέναντι σε κινητοποιήσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες, όπως άρνηση πληρωμής του ενοικίου, απειλούν, τρομοκρατούν, παίζουν το ρόλο της δύναμης καταστολής.

Σύμμαχο βρήκαν και τις δυνάμεις του ΛΑ.Ο.Σ. που έκανε Επερώτηση στη Βουλή και απαιτούσε την καταδίκη των κινητοποιήσεων των εστιακών φοιτητών της Καλαμάτας, βγάζοντας τα κάστανα από τη φωτιά για χάρη του ΠΑΣΟΚ.

Η κατάσταση στις εστίες σε όλη τη χώρα θα χειροτερέψει. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα βρεθούν απέναντι σε νέα χαράτσια. Κάποιοι θα γίνει προσπάθεια να πεταχτούν ακόμα και έξω από τα δωμάτιά τους.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, τα φτωχόπαιδα των εστιών, χρειάζεται να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανώσουν την πάλη τους. Να απαιτήσουν το αυτονόητο δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση, σίτιση, μετακίνηση. Να μη δεχτούν να πληρώσουν την κρίση αυτοί και οι οικογένειές τους. Να συσπειρωθούν στο ΜΑΣ και να ψηφίσουν στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, αλλά και στους συλλόγους των εστιών τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ.


Γιώργος ΤΑΤΣΗΣ
Mέλος του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ