Τετάρτη 11 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΤΥΠΑ - ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Μοντέλα για πιο ταξική εκπαίδευση

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής

Το ...πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με προμετωπίδα το πλαίσιο λειτουργίας «Πρότυπων - Πειραματικών Σχολείων», που συζητούνταν μέχρι χτες αργά το βράδυ στη Βουλή, καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Ζιώγα να μιλά για μέτρα ενίσχυσης του ταξικού χαρακτήρα ακόμη και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ - στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής - το υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

«Τα πρότυπα σχολεία θα λειτουργήσουν ως μέσο διάχυσης στην εκπαίδευση όλων των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων από αντιεπιστημονικά και αντιπαιδαγωγικά αναλυτικά προγράμματα», επισήμανε χαρακτηριστικά, στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η εφαρμογή τους θα είναι δείκτης ενός εκπαιδευτικού έργου, «που θα επιβάλλει και αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης του σχολείου ώστε να προωθείται η ανταγωνιστικότητα και η σύνδεση με την αγορά». Παράλληλα, ο Γ. Ζιώγας διέβλεψε πως «αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης θα είναι να επεκταθούν τα φροντιστήρια στο δημοτικό, με αυτό τον τρόπο θα υλοποιηθεί και η απαίτηση του αστικού κράτους: Αυτοί που έχουν οικονομική δυνατότητα θα εξασφαλίζουν και υψηλές επιδόσεις».

Αναφερόμενος στο άρθρο του νομοσχεδίου για την κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, ο Γ. Ζιώγας σημείωσε: «Εμείς δεν εμπιστευόμαστε τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ότι το σχολικό βιβλίο θα παραμείνει δημόσιο και δωρεάν»...

Σχολιάζοντας άρθρο που αφορά τα κέντρα πρόληψης για τα ναρκωτικά, σημείωσε ότι «αποκτούν ένα καθεστώς σαν ...μη κυβερνητική οργάνωση» αντί «να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους» και να ενταχθούν «σε ένα πανελλαδικό δημόσιο φορέα». Τέλος, όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τους μαθητές των νυχτερινών λυκείων, επισήμανε πως με όσα προβλέπονται δημιουργούνται περισσότερα εμπόδια ώστε να συνδυάσουν τη δουλειά με το σχολείο».

  • Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας εκφράζει τη διαμαρτυρία της για τις ρυθμίσεις του ανωτέρω νομοσχεδίου, με τις οποίες αλλάζει το σύστημα μετεγγραφών «και ουσιαστικά τις καταργεί για τα τέκνα πολυτέκνων». Η Συνομοσπονδία απαιτεί την εξαίρεση των πολυτέκνων από τις προωθούμενες αλλαγές του νομοσχεδίου.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ