Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Η βία χτυπά την πόρτα των σχολείων;

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

«Παγκοσμιοποιημένο» τείνει να γίνει και το φαινόμενο της δολοφονικής βίας στα σχολεία. Αυτή τη φορά πεδίο δράσης της «σχολικής» εγκληματικότητας ήταν ένα σχολείο στη Σουηδία, όπου ένας 16χρονος έχασε τη ζωή του. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο βίαιο περιστατικό λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη, το φαινόμενο της νεανικής εγκληματικότητας μέχρι στιγμής απασχολούσε σχεδόν αποκλειστικά την αμερικανική κοινωνία και μάλιστα με τρόπο πολύ τραγικό...

«Στις τουαλέτες του σχολείου ένας άνδρας γεννημένος τη δεκαετία του '80 πυροβολήθηκε στο λαιμό και τραυματίστηκε θανάσιμα», δήλωσε προς το πρακτορείο «Ρόιτερ», σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Ουλφ Γκέρανσον, εκπρόσωπος της αστυνομίας, επιβεβαιώνοντας την είδηση της δολοφονίας του 16χρονου. Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί ούτε η ταυτότητα, ούτε εάν το θύμα ήταν μαθητής στο σχολείο του αριστοκρατικού προαστίου Μπρόμα της σουηδικής πρωτεύουσας, όπου έλαβε χώρα το περιστατικό, ένα σχολείο όπου φοιτούν 900 μαθητές και έχει 95 άτομα προσωπικό, μετέδωσε το σουηδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΤ.

Η αστυνομία κλήθηκε λίγο μετά το μεσημέρι, μετά την πληροφορία για βίαιο περιστατικό στο σχολείο. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στην αστυνομία πως ένα άτομο εθεάθη να απομακρύνεται τρέχοντας από το σχολείο, ενώ ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ένας ύποπτος, τα χαρακτηριστικά του οποίου έμοιαζαν με τις περιγραφές που έδωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, συνελήφθη λίγο αργότερα και κρατείται από τις αρχές.

Εγκλήματα του είδους αυτού είναι πολύ σπάνια σε σχολεία στη Σουηδία, όπου είναι πολύ αυστηρός ο έλεγχος για τα όπλα, αλλά η αύξηση των περιστατικών, τελευταία στην πρωτεύουσα, με χρήση όπλων, έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους κατοίκους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ