Τρίτη 10 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Αλλεπάλληλα μνημόνια στην υπηρεσία της ίδιας στρατηγικής

«Αμπαλάρουν» τα αναβαθμισμένα αντιλαϊκά πακέτα. Νέοι «κανόνες», κρατικά δάνεια και εγγυήσεις για τη διασφάλιση της πλουτοκρατίας

Μπροστά στην αυριανή απεργία, να σημάνει πανεργατικός - παλλαϊκός συναγερμός. Να μη βρίσκει τόπο να σταθεί η πολιτική του κεφαλαίου και τα κόμματα που την υπηρετούν

Motion Team

Μπροστά στην αυριανή απεργία, να σημάνει πανεργατικός - παλλαϊκός συναγερμός. Να μη βρίσκει τόπο να σταθεί η πολιτική του κεφαλαίου και τα κόμματα που την υπηρετούν
Με αποφάσεις βγαλμένες από τα έγκατα των μαγειρείων τους, συμπληρωμένες με αυτές που θα πάρουν προσεχώς στα επίσημα διαβούλια (Εκοφίν - Γιούρογκρουπ, Σύνοδος Κορυφής ΕΕ) το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας κλιμακώνει τον ορυμαγδό με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, αναβαθμίζοντας και επεκτείνοντας σε ένταση και διάρκεια την εγκληματική πολιτική.

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ομολόγησε και ανοιχτά χτες ότι από κοινού με την τρόικα ετοιμάζουν «νέο πλαίσιο με νέους κανόνες είτε με τη μορφή νέου μνημονίου είτε με την επιμήκυνση του υφιστάμενου». Συνέδεσε τη ζοφερή για το λαό εξέλιξη με την εξίσου εγκληματική πολιτική για νέα δάνεια, για ακόμη 40 με 50 δισ. ευρώ σε συνέχεια των 110 δισ. ευρώ που τους δόθηκαν αρχικά μέσω των μηχανισμών στήριξης προς την πλουτοκρατία.

Είναι απόλυτα φανερό ότι κλιμακώνουν τόσο με νέα μέτρα («νέοι κανόνες») όσο και με τη χρονική επέκταση του μνημονίου τους, που σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες παίρνει παράταση (πάντα για την ώρα) μέχρι το 2017! Αναβαθμίζουν, δηλαδή, και τους ποσοτικούς στόχους, αυτούς που έχουν να κάνουν με μαζικά χαράτσια απέναντι στο λαό, τη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών που αφορούν στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας όσο και με τους «ποιοτικούς στόχους» για τις γενικότερες αναδιαρθρώσεις μέσα και από την καταστροφή κεφαλαίων και με τη μορφή κουρέματος κρατικού χρέους που επίσης φορτώνουν στο λαό.

Τα σημερινά αδιέξοδα είναι απλή παρωνυχίδα μπροστά σε αυτά που διαμορφώνουν για τα επόμενα χρόνια. Ηδη για το 2011 βλέπουν τα παραγόμενα ελλείμματα στο 9,5% του ΑΕΠ, 4,6 δισ. ευρώ πάνω και από αυτά που υπολόγιζαν στο περσινό μνημόνιο. Οι πολιτικοί διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος έχουν φτάσει στο σημείο να επικαλούνται μέχρι και το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, επιχειρώντας έτσι να δικαιολογήσουν τις «αστοχίες», όπως στο μάζεμα των φορολογικών εσόδων η μάζα των οποίων διαμορφώνεται στο 4μηνο φέτος χαμηλότερα από το 2010...

Νέα αντιλαϊκή προσαρμογή

Το «συμπέρασμα» του κλιμακίου της τρόικας συνοψίζεται στο ότι η λεγόμενη δημοσιονομική προσαρμογή τους χωλαίνει, κυρίως λόγω της «μεγαλύτερης ύφεσης». Είναι πλέον απόλυτα φανερό ότι η επιχείρηση της πλουτοκρατίας για την έξοδό της από την καπιταλιστική κρίση φέρνει τα ακόμη χειρότερα για το λαό. Παρελθόν αποτελούν ποσοτικοί και χρονικοί στόχοι όσο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2011- 2015 για τα 26 δισ. ευρώ, που θεωρούνται πλέον χαμηλοί και ξεπερασμένοι.

Μεταξύ άλλων:

  • Για φέτος, ανεβάζουν τα πρόσθετα αντιλαϊκά πακέτα σε περισσότερα από 5 δισ. ευρώ (από 3 δισ. ευρώ).
  • Επιτάχυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθούν και σε ό,τι αφορά το πακέτο με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ για τα 50 δισ. ευρώ. Μόλις τις προάλλες, με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή προβλέπουν ότι το σύνολο από τα ποσά των ιδιωτικοποιήσεων θα πάει, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, στην «εξυπηρέτηση», δηλαδή στους μεγαλοπιστωτές. Τώρα, εξετάζουν τα πρόσθετα εχέγγυα για τη διασφάλισή τους, σε συνέχεια της ληστείας και των τοκογλυφικών όρων που έχουν προβλέψει με τις κατάπτυστες δανειακές συμβάσεις που συνόδευσαν το περσινό μνημόνιο.
  • Γερή μπάζα περιμένουν από νέες εξοικονομήσεις σε βάρος ασφαλισμένων (ΙΚΑ, ΟΑΕΔ) που σύμφωνα με τους ίδιους ξεπερνούν το πλαφόν των δαπανών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, επιταχύνουν και την καρατόμηση «κοινωνικών επιδομάτων» (ανεργίας, ΕΚΑΣ κ.ά.).
  • Επίσης, για φέτος δρομολογούν το δεύτερο άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», προκειμένου να προσφέρουν φρέσκο ζωτικό χώρο στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
  • Δρομολογούν αυξημένα μαζικά χαράτσια (ειδικοί φόροι κ.ά.) για τα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης.
  • Μέτρα όπως τα παραπάνω, μαζί και τα νέα δάνεια, αυτή τη φορά μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού μπαίνουν στην ατζέντα των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης που προγραμματίζεται για τις 16 Μάη.
Θόρυβος με τη μυστική συνάντηση

Η συμπαιγνία κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και οι συζητήσεις για νέα συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας διαφάνηκε από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Την ώρα που οι πάντες ασχολούνταν με το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής Der Spiegel, για επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, στο Λουξεμβούργο πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση και έκτακτη σύσκεψη υπουργών.

Στη σύσκεψη, την πραγματοποίηση της οποίας οι κυβερνώντες ανακοίνωσαν περί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ομολόγησε ότι τη «συνάντηση» τη συγκάλεσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζ. Κ. Γιούνκερ, για «να ανταλλάξουμε απόψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, για την πορεία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής». Τέλος, με αφορμή το δημοσίευμα του Spiegel, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελ. Ράικου, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org