Τρίτη 10 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μονόδρομος για τους αστούς η καταστροφή κεφαλαίου

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ

Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ και τους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη, παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης:

-- Τι συμβαίνει από την Παρασκευή μέχρι σήμερα; Σας εξέπληξε;

-- Οχι. Αλλωστε, αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται από την πλευρά της κυβέρνησης και της ΕΕ. Συζητάνε πώς θα γίνει το λεγόμενο κούρεμα, εμείς το λέμε απαξίωση του κεφαλαίου, καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, έχουμε τους δικούς μας όρους. Και εδώ πρέπει να γίνει συζήτηση. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο περισσότερο. Καλά, ο λαός, δεν το συζητάμε. Δε συζητάνε γι' αυτό, τι θα χάσει ο εργαζόμενος. Συζητάνε τι μερίδιο θα καταβάλουν οι τράπεζες, τι μερίδιο οι επιχειρήσεις, ποιο κράτος θα υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά από την πτώχευση κλπ. Αυτό κάνουν.

-- Εσείς κάνετε λόγο για παιχνίδια κερδοσκοπίας;

-- Θα σας πω τι εννοούμε. Δεν εννοούμε κάποιους ανώνυμους κερδοσκοπικούς κύκλους, που συνήθως λένε «οι κερδοσκόποι». Κερδοσκόποι είναι μέρος της αγοράς, είναι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αλλοι κερδοσκοπούν στον τομέα της παραγωγής, δηλαδή βγάζουν κέρδη - αυτό είναι κερδοσκοπία, κυνηγάω το κέρδος, το όσο γίνεται μεγαλύτερο. Αλλοι αγοράζοντας και πουλώντας μετοχές ή αγοράζοντας και πουλώντας ομόλογα. Αυτοί είναι οι νόμοι της αγοράς, της καπιταλιστικής αγοράς.

-- Εσείς, δηλαδή, θεωρείτε ότι είναι μονόδρομος πια η πτώχευση, το «κούρεμα», όπως κι αν το πούμε, και ένα νέο μνημόνιο μακροχρόνιο;

-- Θα σας πω ποια είναι η έννοια του μονοδρόμου. Και στο παρελθόν και τώρα, για να μπορέσει να κλείσει ο κύκλος της καπιταλιστικής κρίσης και να ξαναρχίσει η κερδοφορία του κεφαλαίου, πρέπει να καταστραφούν πέρα από τα δικαιώματα των εργαζομένων - εδώ δεν υπάρχει κανένα ερωτηματικό γι' αυτούς - πρέπει να καταστραφεί, να απαξιωθεί και ένα μέρος του κεφαλαίου. Αυτό θα είναι επιχειρήσεις, μέρος των επιχειρήσεων, δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Οταν λέμε καταστροφή ενός μέρους του κεφαλαίου, είναι υποτίμηση του κεφαλαίου που έχουμε, μείωση της αξίας του. Γιατί αυτό είναι μονόδρομος γι' αυτούς για να ξαναρχίσει ο κύκλος της κερδοφορίας. Δεν υπάρχει διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση που να είναι φιλολαϊκή.

-- Οταν η κυβέρνηση και άλλα κόμματα ουσιαστικά αποφεύγουν ή τουλάχιστον ξορκίζουν αυτές τις έννοιες, ότι δεν υπάρχει θέμα «κουρέματος», δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, υπάρχει μόνο το θέμα της επιμήκυνσης. Εσείς πολύ νωρίς έχετε πει ότι αυτό συμβαίνει. Θέλω να μου το τεκμηριώσετε αν έχετε την καλοσύνη.

-- Είπα και προηγούμενα ότι η κρίση του καπιταλισμού, η οποία είναι αποτέλεσμα υπερσυγκέντρωσης κεφαλαίων, με διάφορες μορφές - είτε είναι χρηματική, είτε είναι εμπορεύματα, είτε είναι μηχανήματα - για να βγει από την κρίση ο καπιταλισμός έχει τον εξής τρόπο: Ενα είναι να κάνει ακόμα πιο φθηνή και πιο εκμεταλλεύσιμη την εργατική δύναμη. Αυτό το έκανε και προ κρίσης, αλλά η κρίση τού δίνει ευχέρεια να πάρει μέτρα που δεν μπορούσε να τα πάρει πριν την κρίση. Αυτά τα μέτρα που παίρνονται τώρα είναι γραμμένα στις αποφάσεις της ΕΕ και στα προγράμματα των κομμάτων εδώ και χρόνια, πριν από την κρίση. Αν τα έπαιρναν λοιπόν σε βάθος δέκα χρόνων, τώρα θα τα πάρουν σε έξι μήνες, σε ένα χρόνο.

Δεύτερον, δεν αρκεί αυτό. Διότι πρέπει να απαξιωθεί και ένα μέρος του κεφαλαίου. Και προσέχτε, το σχετικά καινούριο σε σχέση με τη δεκαετία του '70 ή σε σχέση με τις χώρες που δεν είναι οργανικά ενταγμένες μέσα σε μια περιφερειακή ένωση, είναι ότι η διέξοδος από την κρίση δυσκολεύεται να γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γινόταν παλιά, ακριβώς λόγω της διαπλοκής των οικονομιών, όπου θα γίνει απαξίωση ενός μέρους του κεφαλαίου στην Ελλάδα και θα χτυπηθούν ταυτόχρονα οι γαλλικές τράπεζες περισσότερο, λιγότερο οι γερμανικές, αυτή η συζήτηση γίνεται τώρα. Το «μονόδρομος», είναι μονόδρομος για το καπιταλιστικό σύστημα και για τη διαχείριση της κρίσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι εννοούμε όταν κάνουμε λόγο για απαξίωση κεφαλαίου;(2017-01-05 00:00:00.0)
ΟΗΕ, αναδιάρθρωση του χρέους και οι διαχειριστές του καπιταλισμού(2014-09-12 00:00:00.0)
Τα παζάρια(2013-11-08 00:00:00.0)
Επικίνδυνοι για το λαό(2012-08-01 00:00:00.0)
Το επικίνδυνο ρεύμα του οπορτουνισμού(2010-05-16 00:00:00.0)
Στους δρόμους η σωτηρία(2010-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ