Σάββατο 7 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ «ΦΑΓΕ»
Δεν «κινήθηκε» μηχανή
  • Ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις πρέπει να συνδέεται με την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πάλη για μέτρα προστασίας των ανέργων
  • Συνεχίζεται η απεργία σήμερα και αύριο

Μπροστά από την πύλη οι εργάτες δίνουν τη μάχη της περιφρούρησης
Μπροστά από την πύλη οι εργάτες δίνουν τη μάχη της περιφρούρησης
Πρώτη μαχητική απάντηση στις νέες απολύσεις που πραγματοποίησε η εργοδοσία της «ΦΑΓΕ» έδωσαν χτες οι εργάτες της εταιρείας με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία και στην περιφρούρηση του εργοστασίου που προκήρυξε το ταξικό Σωματείο Εργαζομένων της «ΦΑΓΕ». Η εργοδοσία προχώρησε προχτές, 5 Μάη, σε έξι νέες απολύσεις, τριών οδηγών και τριών βοηθών οδηγών της εταιρείας. Απολύσεις που προστέθηκαν στις πάνω από 130, που έγιναν τον περασμένο χρόνο στη «ΦΑΓΕ». Το γεγονός αυτό δείχνει ποιοι πληρώνουν, πολύπλευρα, την καπιταλιστική κρίση. Ταυτόχρονα, οι εργάτες της «ΦΑΓΕ» αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας τους μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 8 Μάη.

Η απεργιακή μάχη ξεκίνησε την ίδια μέρα που ανακοινώθηκαν οι απολύσεις. Η άμεση αυτή απάντηση έδειξε πως οι εργαζόμενοι μπορούν να αντιδράσουν στον εργοδοτικό αιφνιδιασμό, συντονισμένα και μαχητικά, όταν βαδίζουν σε ταξική κατεύθυνση. Από την πρώτη στιγμή, που ξεκίνησε η απεργία, δεν «κινήθηκε» ούτε μηχανή μέσα στο εργοστάσιο. Εργάτες στάθηκαν όλο το βράδυ και χτες όλη τη μέρα έξω από τις πύλες της «ΦΑΓΕ», περιφρουρώντας την απεργία τους και συνεχίζουν σήμερα και αύριο όλη τη μέρα. Με τα πανό τους και τα συνθήματά τους «στόλισαν» την πύλη της «ΦΑΓΕ»: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει - Οχι στις απολύσεις», «Πάρτε πίσω τις απολύσεις - Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

«Ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις πρέπει να συνδέεται με την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πάλη για μέτρα προστασίας των ανέργων και την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που θα καλύπτουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων», τονίζει στον «Ρ» ο Κώστας Λιαπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Ταυτόχρονα, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία σημειώνει: «Mέσα σε 16 μήνες έχουν γίνει περίπου 140 απολύσεις. Οι απολύσεις αυτές στόχο έχουν την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, τη μείωση του εργατικού κόστους», αναδεικνύοντας πως η μάχη κατά των απολύσεων πρέπει να συμβαδίζει με τo γενικότερο αγώνα για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, ενάντια στα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Μόνο τότε ο αγώνας κατά των απολύσεων μπορεί να έχει αποτελέσματα ως προς την οργάνωση και το δυνάμωμα των συνδικάτων.

«Η μεγαλύτερη παρανομία είναι όταν μια κερδοφόρα εταιρεία απολύει», λέει στον «Ρ» ο Στέλιος, 55 χρονών με δύο παιδιά, ένας απ' τους τελευταίους απολυμένους, που μαζί με τους συναδέλφους του βρίσκεται στη μάχη της περιφρούρησης.«Πώς θα βγούμε στη σύνταξη; Ποιος θα μας προσλάβει τώρα;», τονίζει. «Το μόνο που σκεφτόμαστε είναι τα παιδιά μας», προσθέτει ο Χρήστος, επίσης απολυμένος.

Η «ΦΑΓΕ», που έχει προχωρήσει σε πογκρόμ απολύσεων εδώ και ενάμιση χρόνο, είχε για το 2010, χρονιά κρίσης και μνημονίου, καθαρά κέρδη ύψους 7,18 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά ...170% σε σχέση με το 2009 (2,66 εκατ. ευρώ).

Ταξική αλληλεγγύη

Την ταξική αλληλεγγύη στους εργάτες της «ΦΑΓΕ» εκφράζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων της «ΕΒΓΑ», που όπως και η «ΦΑΓΕ» ανήκει στον Ομιλο Φιλίππου, γεγονός που αναδεικνύει και την ανάγκη συντονισμού των εργαζομένων του κλάδου: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα που κάνετε και θα διαθέσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να τον στηρίξουμε».

Τις απολύσεις καταγγέλλει και η Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Οδηγών Φορτηγών (ΕΣΑΚ): «Χρειάζεται να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια τα δικαιώματά μας. Δεν θα κάνουμε πίσω. Στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει οι εργοδότες, η κυβέρνηση και η ΕΕ απαντάμε με πόλεμο. Συσπειρωμένοι στα συνδικάτα μας, στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ