Σάββατο 7 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Οικονομικός στραγγαλισμός θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του

Το φάρμακο - εμπόρευμα, η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα στον κλάδο του φαρμάκου δεν εξασφαλίζουν ούτε τους εργαζόμενους ούτε τους ασθενείς

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκεται το Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Ερευνών και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το οποίο αν και κρατικός φορέας (μία μετοχή, που ανήκει στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου), λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κύρια δραστηριότητα του ΙΦΕΤ είναι η εισαγωγή και διακίνηση αναντικατάστατων και ακριβών φαρμάκων, ενώ έχει και μικρή παραγωγική δραστηριότητα, βασικά της μεθαδόνης.

Και η περίπτωση του ΙΦΕΤ αναδεικνύει πως όσο το φάρμακο αποτελεί καπιταλιστική ιδιοκτησία τόσο οι εργαζόμενοι του κλάδου, όσο και οι ασθενείς θα είναι έρμαια των «ορέξεων» των φαρμακοβιομηχάνων, θα είναι θύματα της ανταγωνιστικότητας και της ανταποδοτικότητας των επιχειρήσεων. Το ΙΦΕΤ λειτουργεί σαν μια ΔΕΚΟ, όπου το ρόλο του καπιταλιστή παίζει το κράτος...

Για παράδειγμα: Το ΙΦΕΤ υποτίθεται ότι εισάγει μοναδικά και ακριβά φάρμακα στην καλύτερη δυνατή τιμή. Ωστόσο οι τιμές - στην Ελλάδα και παγκόσμια - καθορίζονται από τους φαρμακοβιομήχανους και από τις κυβερνήσεις, στα μέτρα της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Επίσης σε περίπτωση που μια φαρμακοβιομηχανία έπαυε την εισαγωγή ενός σκευάσματος επειδή δεν τη συνέφερε, αναλάμβανε το ΙΦΕΤ να το εισάγει, αλλά σε πολλαπλάσια τιμή. «Παίζει», δηλαδή, αναγκαστικά με τους όρους της αγοράς. Επίσης η μονάδα παραγωγής συριγγών στην Κόρινθο, που ανήκει στο ΙΦΕΤ βρίσκεται εδώ και χρόνια (σ.σ. από το 1997) σε φθίνουσα πορεία, παρά την καλή ποιότητα των συριγγών, διότι οι τιμές τους ήταν περίπου διπλάσιες από τον ανταγωνισμό. Για τον ίδιο λόγο το Μάη του 2009 το «ΙΦΕΤ ΑΕ» συγχωνεύτηκε με μια άλλη ΔΕΚΟ, την «Ελληνική Βιομηχανία Νοσοκομειακού Υλικού ΑΕ» (ΕΛΒΙΟΝΥ) με μοναδική τεχνολογία στην παραγωγή και αποστείρωση συριγγών, επιβαρύνοντας το ΙΦΕΤ με σωρευμένες ζημίες 9 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, πριν μερικούς μήνες, 17 εργαζόμενοι της ΕΛΒΙΟΝΥ πετάχτηκαν στο δρόμο, με τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ να ισχυρίζονται ότι οι προσλήψεις τους ήταν... παράνομες διότι δεν πέρασαν από ΑΣΕΠ κι ας δούλευαν εκεί για χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας και της ανταποδοτικότητας, τα νοσοκομεία αδυνατούν να ξοφλήσουν τα χρέη τους προς το ΙΦΕΤ, ενώ τόσο για αντιρετροϊκά σκευάσματα, όσο και για το διάλυμα «Tamiflu» για τη γρίπη Η1Ν1 το κράτος δεν έχει καταβάλει το κόστος παραγωγής και διάθεσής τους.

Τη λειτουργία του ΙΦΕΤ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αποδέχονται οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των σωματείων του ΙΦΕΤ και του ΕΟΦ (ΠΑΣΚΕ), αλλά και η ΔΑΚΕ στο ΙΦΕΤ. Τώρα η πλειοψηφία του σωματείου του ΙΦΕΤ ζητάει να αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο του ΙΦΕΤ κατά 10 εκατ. ευρώ και καλύπτει την κυβέρνηση λέγοντας πως είναι διατεθειμένη να τα δώσει αλλά αντιδρά το σωματείο του ΕΟΦ, το οποίο επίσης ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που έχει στηθεί στις πλάτες των εργαζομένων για να τους αποπροσανατολίσουν από την ουσία, να τους διασπάσουν και να μπουν εμπόδια στην οργάνωση του αγώνα τους.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμάκου και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) υπερασπίζεται το δικαίωμα στη δουλειά όλων των εργαζομένων και τους καλεί να παλέψουν για έναν Κρατικό Φορέα παραγωγής, εισαγωγής, διακίνησης και έρευνας φαρμάκου στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας. Ακόμη και τα 10 εκατ. ευρώ να δοθούν σήμερα, η λειτουργία του ΙΦΕΤ σαν επιχείρηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τους εργαζόμενους, ούτε τους ασθενείς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ