Σάββατο 7 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Σχέδια συρρίκνωσης των μονάδων κοινωνικής φροντίδας

Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για συρρίκνωση των μονάδων κοινωνικής φροντίδας μέσα από την ενοποίηση της προνοιακής πολιτικής με την υπαγωγή της στις αρμοδιότητες ενός μόνο υπουργείου και την ενοποίηση των φορέων και των προνοιακών ιδρυμάτων, παρουσίασε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Ο Α. Λοβέρδος επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να εμπλέκονται 5 υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας, Εσωτερικών, Παιδείας και Υγείας) στην προνοιακή πολιτική καθώς έτσι δημιουργούνται δυσλειτουργίες. Ανακοίνωσε, λοιπόν, ότι αρμόδιο θα πρέπει να είναι ένα υπουργείο, πιθανά το Υγείας.

Αναφερόμενος στο χώρο των φορέων πρόνοιας, παρουσίασε ότι σήμερα υπάρχουν 101 ΝΠΔΔ και πολλά ιδιωτικά (συνολικά πάνω από 400). Αντί αυτής της πολυδιάσπασης, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει ενοποίηση.

Προβάλλοντας τα υπαρκτά προβλήματα που δημιούργησε η ίδια η πολιτική που εφάρμοζαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (διέλυσαν τους δύο ενιαίους φορείς με πανελλαδική διάρθρωση που υπήρχαν και ανέθεσαν τη λειτουργία των δομών κοινωνικής φροντίδας στην Τοπική Διοίκηση κ.ά.), έρχονται τώρα στο όνομα της ενοποίησης να υλοποιήσουν την πολιτική του μνημονίου. Αλλωστε με την ενοποίηση, στο πλαίσιο της πολιτικής υποχρηματοδότησης, πολλές από αυτές θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, για να ανθίσουν στη συνέχεια επιχειρηματικές επενδύσεις.

Αποκαλυπτικό παράδειγμα της πολιτικής που προωθείται χρόνια τώρα και των στόχων της είναι το ζήτημα - τέθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης - της δημιουργίας δημοσίου Κέντρου Αποκατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς το μοναδικό κτίριο, που θεμελιώθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια για να παίξει αυτό το ρόλο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, παραμένει στα μπετά, αφήνοντας πεδίον δόξης λαμπρό για τη δημιουργία ιδιωτικών κέντρων αποκατάστασης (ήδη δύο στη Θεσσαλονίκη).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ