Πέμπτη 5 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
Γνωμοδότηση για την υλοποίηση του έργου

Απερίσπαστα προωθείται το σχέδιο μετατροπής της Κρήτης σε αιολική «ναυαρχίδα», με τεράστια οφέλη για τους ιδιώτες

Μετά την πολιτική «τακτοποίηση» και την επιχειρηματική «συνεννόηση», ήρθε η ώρα και για την τυπική ολοκλήρωση της υπόθεσης. Μελέτη ομάδας εργασίας των ΔΕΣΜΗΕ - ΔΕΗ - ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), τάσσεται υπέρ της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα, ως την «πιο συμφέρουσα λύση» σε σχέση με την αυτόνομη ανάπτυξη παραγωγής στο νησί. Είχε προηγηθεί η κατάστρωση ενός μεγαλεπήβολου επιχειρηματικού σχεδίου από τον Ομιλο Κοπελούζου, που προέβλεπε την ανάπτυξη αιολικών πάρκων περίπου 850 MW στην Κρήτη και τη διασύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα. Παράλληλα, ο Ομιλος προωθούσε τα σχέδιά του για ανάπτυξη αιολικών πάρκων 3.000 MW στην Αίγυπτο και τη διασύνδεση με την Κρήτη. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο, αλλά και από την Κρήτη, θα μπορεί έτσι, να διοχετευθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε άλλη χώρα που είναι συνδεδεμένη με την Ελλάδα, αποφέροντας σημαντικά κέρδη. Επιπρόσθετα, σημαντική, ανάλογου μεγέθους, επένδυση σε αιολικά έργα στην Κρήτη προωθείται και από την ΤΕΡΝΑ.

Τα σχέδια του ομίλου παρουσιάστηκαν πριν από μερικούς μήνες από τον Δ. Κοπελούζο στην υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη, η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για την αδειοδότηση από τη ΡΑΕ. Τον περασμένο Γενάρη έγινε το επόμενο βήμα. Η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ (100% θυγατρική της ΔΕΗ) υπέγραψε μνημόνιο ευρύτερης συνεργασίας με την ΕΛΙΚΑ ΑΕ, την εταιρεία των ομίλων Κοπελούζου - Σαμαρά, που έχει αναλάβει το έργο στην Κρήτη. Η συμφωνία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σύμπραξη για το συγκεκριμένο έργο. Τώρα ήρθε και η μελέτη για να δρομολογηθούν και τα τυπικά σημεία της υπόθεσης.

Η μελέτη εξέτασε δύο σενάρια: Το πρώτο ήταν η αυτοδύναμη ανάπτυξη μέσω πετρελαϊκών σταθμών - όπως και σήμερα - ή μέσω φυσικού αερίου, που θα είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντικά μειωμένη ανάπτυξη των αιολικών πάρκων - για «τεχνικούς λόγους» - στο ύψος του 30-35% της μέγιστης ζήτησης του νησιού. Το δεύτερο, ήταν η διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα, στη βάση 3 διαφορετικών σεναρίων για την αιολική ισχύ που θα μπορούσε να εγκατασταθεί έως το 2040 (1.000 MW, 1.535 MW, 2.135 MW). Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη κρίνει ότι συμφέρει η ηπειρωτική διασύνδεση, που είναι οικονομικά βιώσιμη, ενώ θα συγκεντρώσει πόρους για το υποβρύχιο τμήμα της και από τους επενδυτές και από κοινοτικές πηγές.

Η θέση Κορακιά θα είναι το σημείο εξόδου από την Κρήτη. Η ισχύς της διασύνδεσης, ο τρόπος συμμετοχής των ιδιωτών στη χρηματοδότηση και άλλα τεχνικά ζητήματα θα εξεταστούν στη συνέχεια, ενώ θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες των τοπικών υπηρεσιών και θα ξεκινήσει διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org