Τετάρτη 4 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Επιχειρηματικός πόλεμος για τα φιλέτα

Κόντρες και διαψεύσεις με αφορμή δημοσίευμα που θέλει το Κατάρ να αποσύρει το ενδιαφέρον του για το Ελληνικό

Ανεξάρτητα με την εγκυρότητα ή μη των όσων βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η αλήθεια είναι ότι η εκποίηση της περιουσίας του λαού έχει πυροδοτήσει έναν ανελέητο πόλεμο ανάμεσα σε μερίδες της πλουτοκρατίας
Ανεξάρτητα με την εγκυρότητα ή μη των όσων βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η αλήθεια είναι ότι η εκποίηση της περιουσίας του λαού έχει πυροδοτήσει έναν ανελέητο πόλεμο ανάμεσα σε μερίδες της πλουτοκρατίας
Σε «μήλον της Εριδος» ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους μετατρέπεται ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αφού η απόφαση της κυβέρνησης να εκποιήσει φιλέτα της δημόσιας γης προκαλεί όξυνση των επιχειρηματικών ανταγωνισμών. Μετά το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», στο οποίο η εφημερίδα υποστηρίζει ότι μετά από παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης υπήρξε «ναυάγιο» στην επένδυση του Κατάρ στο Ελληνικό, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να το διαψεύσουν, κάνοντας λόγο για «μυθεύματα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά από «παρασκηνιακές πιέσεις» της Γερμανίας και της ΕΕ «ματαιώθηκε το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού από το Κατάρ». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, Βρυξέλλες και Βερολίνο χαρακτήρισαν «αδιαφανή» το ρόλο του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο, που είχε αναλάβει τη μελέτη του έργου, γιατί η εταιρεία («Barcelona Strategic Urban Systems») στην οποία είναι μέτοχος αποτελεί «σύμβουλο» της κυβέρνησης για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ. Πίσω από τις παρεμβάσεις κρύβονται ισχυρά καπιταλιστικά συμφέροντα και μαίνεται ο πόλεμος των μονοπωλίων για την αρπαγή της δημόσιας περιουσίας.

Ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, που είχε αναλάβει για λογαριασμό της κυβέρνησης να προχωρήσει τη συμφωνία για το Ελληνικό, διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα. Με συνέντευξή του στο «Real Fm» και μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφος, ο Χ. Παμπούκης υποστήριξε ότι το δημοσίευμα είναι «ένας μύθος από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του για το Ελληνικό το Κατάρ». Ο ίδιος, αναφερόμενος στο ρόλο του Ισπανού αρχιτέκτονα, ισχυρίστηκε ότι «είναι γνωστός πολεοδόμος και η εταιρεία στην οποία εργάζεται, η "Barcelona Strategic Urban Systems", είναι του ισπανικού δημοσίου, δεν είναι ιδιωτική».

Ο υπουργός ανέφερε ότι «ούτε από τη Γερμανία, ούτε από την ΕΕ εκφράστηκε κάποια ενόχληση για τον τρόπο που δραστηριοποιείται η ελληνική κυβέρνηση στην αξιοποίηση του Ελληνικού», αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Εννοείται ότι δεν θα αποκλείσουμε κανένα που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στις διαδικασίες». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας πως «όλη αυτή η ιστορία από την αρχή ως το τέλος είναι ένα μύθευμα». Ο ίδιος ανέφερε ότι «η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά και πως υπάρχουν με πρώτο το Κατάρ πολλοί ενδιαφερόμενοι για την επένδυση».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι «τα πάντα θα γίνουν στο πλαίσιο της νομιμότητας. Ο σχεδιασμός του έργου προχωρά και οι λεπτομέρειες θα ανακοινώνονται όσο προχωρά ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου». Στο παρασκήνιο, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την εκποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, έκαναν λόγο για «αστοχίες» των υπουργών, αναζωπυρώνοντας έτσι τα σενάρια για ανασχηματισμό.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο αποκλείστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να αξιοποιήσει και τις προχτεσινές δηλώσεις του Μ. Ανδρουλάκη, περί «αναποτελεσματικότητας» στελεχών της κυβέρνησης, για να υποστηρίξει: «Πολλές κριτικές, μέχρι και αρνητικές φωνές, καταλήγουν ότι η μόνη πολιτική δύναμη που βγάζει τη χώρα από το τέλμα είναι το ΠΑΣΟΚ, είναι αυτή η κυβέρνηση». Ο Γ. Πεταλωτής επιτέθηκε και στον Α. Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε ότι λέει ψέματα στον λαό για το ύψος του «ελλείμματος που παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ