Σάββατο 30 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ομάρ Αλ Μπασίρ

Τη μάσκα της υποκρισίας έριξε την περασμένη Πέμπτη ο ισλαμιστής Πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Αλ Μπασίρ, αφού απείλησε το νότο με πόλεμο, σε περίπτωση που δε συμπεριληφθεί στο βορρά η πετρελαιοφόρος περιοχή Αμπγέι που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας.

Καιρό τώρα, ο Μπασίρ έπαιζε το ρόλο του «φιλειρηνικού» ηγέτη που τάχα είναι πρόθυμος να αγκαλιάσει τη δρομολογημένη ανεξαρτησία του νότου τον ερχόμενο Ιούλη. Ευελπιστούσε, ωστόσο, στην αναστολή της δίωξής του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, όπου κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην αχανή δυτική περιφέρεια της χώρας του Νταρφούρ, και στην πολιτική του «υστεροφημία» που μόνο καλή δε θα μπορούσε να είναι, αφού ο ίδιος είναι ένας από τους πρωτεργάτες του στυγνού δικτατορικού καθεστώς που κυβερνά το Σουδάν εδώ και δεκαετίες.

Ο ίδιος μιλά, εκφράζοντας συνάμα και τα συμφέροντα της τάξης νεόκοπων πλουτοκρατών, που δημιουργήθηκαν από τις εξαγωγές πετρελαίου της τελευταίας 15ετίας. Η νέα τάξη ισλαμιστών πλουτοκρατών δεν καλοβλέπει την επικείμενη ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν, δίχως την εξασφάλιση των σημαντικότατων κοιτασμάτων μαύρου χρυσού της περιοχής Αμπγέι, αφού σε μία τέτοια περίπτωση θα έχαναν ένα σημαντικό μερίδιο από κέρδη, αλλά και από την εξουσία.

Βέβαια, όλα αυτά οξύνονται επικίνδυνα με δεδομένο τον έντονο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τον τεράστιο ορυκτό πλούτο του Σουδάν. Ο μόνος που μπορεί να ματαιώσει τα σχέδια ντόπιων και ξένων δυνάμεων δεν μπορεί να είναι παρά ο σουδανικός λαός...


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ