Πέμπτη 28 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκηνικό αποπροσανατολισμού ενόψει μέτρων

Εφαρμογή «χωρίς παρεκκλίσεις» του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ζητάει από τους υπουργούς ο Γ. Παπανδρέου

Σε «εικονικές αντιπαραθέσεις» επιδίδονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με στόχο να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια μπροστά στα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση. Σήμερα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο και σύμφωνα με διαρροές ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς «αποφασιστικότητα» και «τόλμη» για την προώθηση των μέτρων που μεσοπρόθεσμου προγράμματος ύψους 26 δισ. ευρώ, «χωρίς παρεκκλίσεις» και «χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος».

Η κυβέρνηση δημιουργεί ταυτόχρονα ένα αποπροσανατολιστικό πλαίσιο προκειμένου να απορροφήσει τη λαϊκή αγανάκτηση. Σ' αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι εντάσσεται και ο ψευτοκαυγάς με τη ΝΔ γύρω από τις ευθύνες για το ύψος του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους. Προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την κόντρα εντός της ΝΔ για την απογραφή του 2004, η κυβέρνηση διακινεί τμήμα των προγραμματικών δηλώσεων του Κ. Καραμανλή στις 20 Μάρτη 2004, που δείχνει ότι η απόφαση για την απογραφή ήταν και δική του και όχι μόνο του Γ. Αλογοσκούφη.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής προανήγγειλε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές σε κοινωνικές παροχές, δαπάνες και μισθούς μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Οπως είπε, «πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει και περιστολή δαπανών, η οποία είναι αναγκαία όχι μόνο για να εισπραχθούν, για να εξοικονομηθούν μάλλον κάποια χρήματα, αλλά και για να λειτουργήσει το δημόσιο ανταγωνιστικά και αναπτυξιακά». Αναφερόμενος ειδικότερα στις αποδοχές των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ, τόνισε ότι «πρέπει να μπει τάξη, η οποία έπρεπε να έχει μπει εδώ και χρόνια».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο συνεχίζονται και οι ψευδεπίγραφες τριβές μεταξύ των υπουργών, οι οποίοι πιέζονται από τη λαϊκή κατακραυγή και με μοιρασμένους ρόλους επιχειρούν να εξαπατήσουν τα λαϊκά στρώματα, χωρίς να αμφισβητούν τους στρατηγικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη «διαφοροποίησή» της σχετικά με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, με ρύθμιση εισπρακτικού χαρακτήρα, η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη συναντήθηκε χτες στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και σύμφωνα με την ίδια η συνάντηση «έγινε σε καλό κλίμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει κατά γράμμα το σχέδιο για το πρόσθετο χαράτσι στα αυθαίρετα, ωστόσο χτες ο υπουργός Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά, ισχυρίστηκε ότι «δεν έχουν ληφθεί ακόμα τελικές αποφάσεις». Στη συνάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου με την Τ. Μπιρμπίλη τέθηκε επί τάπητος και το πλάνο για την πώληση επιπλέον 14% των μετοχών της ΔΕΗ, με την κυβέρνηση να δηλώνει αποφασισμένη μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων να προωθήσει τις κοινοτικές οδηγίες για την πλήρη απελευθέρωση του τομέα της Ενέργειας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα αποχώρησης της Τίνας Μπιρμπίλη από την κυβέρνηση» και υποστήριξε ότι «στο θέμα των αυθαιρέτων μπορεί να υπάρξει απόφαση που θα λαμβάνει υπόψη και το περιβάλλον και τα έσοδα». Οπως σημείωσε, «η άποψη κανενός υπουργού δεν μπορεί να δεσμεύσει μία συλλογική κυβερνητική απόφαση. Ο,τι έχει να κάνει με επιλογές της κυβέρνησης, είναι απόφαση συλλογική και αυτό είναι ξεκάθαρο. Στο τέλος αυτό που προέχει είναι η λήψη απόφασης σε συλλογικό κυβερνητικό επίπεδο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να κλείσει και τα σενάρια ανασχηματισμού και προώρων εκλογών, τις οποίες χαρακτήρισε «βλαπτικές για τον τόπο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα συνεχίσει την επίθεση σε βάρος της λαϊκής οικογένειας(2011-06-18 00:00:00.0)
«Πέρασε» με συνοπτικές διαδικασίες(2011-06-17 00:00:00.0)
Ελιγμοί για την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας(2011-06-08 00:00:00.0)
Είναι μόνον η «κορυφή του παγόβουνου»(2011-04-21 00:00:00.0)
Κλιμακώνει τον πόλεμο στον απόηχο της Συνόδου(2011-03-29 00:00:00.0)
Ολοταχώς για την παράδοση της ΔΕΗ στο μεγάλο κεφάλαιο(2010-08-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ