Πέμπτη 28 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2011
Πολύμορφη δράση με το μήνυμα του πανεργατικού ξεσηκωμού

Συνεχίζονται καθημερινά και πολύμορφα οι εκδηλώσεις και προετοιμασίες για την Εργατική Πρωτομαγιά

Συγκεντρώσεις σε 75 πόλεις όλης της χώρας ετοιμάζουν οι ταξικές δυνάμεις
Συγκεντρώσεις σε 75 πόλεις όλης της χώρας ετοιμάζουν οι ταξικές δυνάμεις
Εντείνεται η δραστηριότητα των ταξικών δυνάμεων, με στόχο την επιτυχία των συγκεντρώσεων της Πρωτομαγιάς σε όλη τη χώρα, ώστε να δώσουν ώθηση στην οργάνωση των εργαζομένων για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και των σύγχρονων αναγκών τους, την ενίσχυση της αντίστασης στην ολομέτωπη αντιλαϊκή λαίλαπα κυβέρνησης - κεφαλαίου, τη σφυρηλάτηση της συμμαχίας των λαϊκών στρωμάτων σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τους συνδικαλιστικούς και πολιτικούς τους υπηρέτες. Σ' αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, κρίσιμη σημασία αποκτά και η πανεργατική απεργία της 11ης Μάη. Οπως τόνισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας, Τ. Τσιαπλές, με την πρωτομαγιάτικη απεργιακή κινητοποίηση και στη συνέχεια με την απεργία στις 11 Μάη, πρέπει να πάρουν απάντηση οι άρπαγες του κοινωνικού πλούτου, που παράγει η εργατική τάξη, δηλαδή οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, τα κόμματα και τα στηρίγματά τους στο συνδικαλιστικό κίνημα που τους υπηρετούν. Και υπογράμμισε: «Καμία συναίνεση, καμία υποταγή. Απειθαρχία και ανυπακοή στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Ενιαίος ταξικός αγώνας παντού. Οργάνωση, αλληλεγγύη. Εχουμε τη δύναμη να αποκρούσουμε τα χειρότερα που έρχονται, φτάνει να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Με το ΠΑΜΕ μπροστά, μπορούμε ν' ανατρέψουμε τα αντιλαϊκά μέτρα και τις πολιτικές και ν' ανοίξουμε το δρόμο για άλλη πολιτική, άλλο δρόμο ανάπτυξης, που να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού».

Κανείς δεν πρέπει να λείψει απ' τις συγκεντρώσεις της Κυριακής
Κανείς δεν πρέπει να λείψει απ' τις συγκεντρώσεις της Κυριακής
Σήμερα, σε απεργιακή σύσκεψη προχωρούν οι ναυτεργάτες, στις 11 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, με πρωτοβουλία των διοικήσεων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνιας Ενωσης Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών και ΠΕΣ/ΝΑΤ. Θυμίζουμε ότι με απόφαση των ΠΕΜΕΝ «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνιας Ενωσης Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών οι ναυτεργάτες θα δώσουν τη μάχη της 24ωρης απεργίας την ώρα που η πλειοψηφία της ΠΝΟ αποφάσισε να «τιμήσει» την Πρωτομαγιά με ... 4ωρη στάση εργασίας. Η απεργιακή προσυγκέντρωση των ναυτεργατών θα γίνει στις 5.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη. Η προσυγκέντρωση των σωματείων του Πειραιά θα γίνει στις 9 π.μ. στο λιμάνι, στο χώρο που αναχωρούν τα πλοία του Αργοσαρωνικού (πλατεία Καραϊσκάκη).

Εντατικά συνεχίζονται οι προετοιμασίες και στη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποιούν πικετοφορίες στις 6.30 μ.μ. σε Καλαμαριά, Χαριλάου, Συκιές, Πολίχνη και Εύοσμο. Ακόμα, το Σάββατο στις 11 το πρωί από την είσοδο της Ευκαρπίας θα ξεκινήσει αυτοκινητοπομπή με μεγαφωνική που θα διασχίσει τις βορειοδυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας το κάλεσμα ξεσηκωμού στον εργαζόμενο λαό της περιοχής.

Πλούσια δραστηριότητα

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται και εντείνεται η πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι ταξικές δυνάμεις, μέσα σε χώρους δουλειάς. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Πέμπτη, 28 Απρίλη:

 • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, το Συνδικάτο Μετάλλου Ελευσίνας «Η ΜΑΣΙΝΑ» και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας έχουν προκηρύξει 2ωρη στάση εργασίας στο εργοτάξιο των έργων επέκτασης των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα (ΠΕΤΡΟΛΑ), από τις 10 π.μ. μέχρι τις 12 μ., με θέμα την Πρωτομαγιά και το γενικότερο πλαίσιο πάλης.
 • Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών νομού Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΦΑΓΕ, ο Σύλλογος Γυναικών Μεταμόρφωσης (ΟΓΕ), το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Φιλαδέλφειας - Μεταμόρφωσης, οι ΕΒΕ Μεταμόρφωσης και το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ιωνίας - Ν. Φιλαδέλφειας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης, πραγματοποιούν κοινή εκδήλωση για την Πρωτομαγιά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Μεταμόρφωσης (Γκινοσάτη 86), στις 6 μ.μ.
 • Στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας πραγματοποιείται σήμερα, στις 8 μ.μ., εκδήλωση - συζήτηση για τα νέα ζευγάρια. Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις Καρφούρ - Μαρινόπουλος - Ντία, διοργανώνει εκδήλωση, με θέμα «Αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι», στις 10 μ.μ., στον πολιτιστικό πολυχώρο «Χορίαμβο».
 • Το σωματείο Ελαιουργοσαπουνοποιών κήρυξε δίωρη στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή και τη διοργάνωση εκδηλώσεων (έκθεση φωτογραφίας, προβολή βίντεο κ.ά.) στους χώρους δουλειάς.
 • Η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο δήμο Μαλεβιζίου (νομός Ηρακλείου) και η Ομάδα Γυναικών του δήμου, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Γαζίου, στις 7 μ.μ..
 • Η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, σε ΦΕΙΔΑ και ΕΛΙΤ.
 • Το Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού Αττικής στην Τράπεζα Πειραιώς.

Παρασκευή, 29 Απρίλη:

 • Στις 11 το πρωί στο εργοστάσιο κουφωμάτων «ΠΛΑΙΣΙΟ» στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και περιφρουρούν το εργοστάσιο από το πλιάτσικο που επιχειρούν οι ίδιοι οι εργοδότες.
 • Η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, στα πλαίσια της πολιτιστικής λέσχης, πραγματοποιεί στα γραφεία του ΕΚ προβολή της ταινίας «Το αλάτι της γης», στις 8.30 μ.μ..
 • Τέλος, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου προκηρύσσει 2ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 2 μ.μ., στα πλαίσια της προετοιμασίας για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.
 • Τα σωματεία της ΜΙΝΕΡΒΑ και της ΚΟΛΓΚΕΪΤ στον Πειραιά πραγματοποιούν εκδήλωση για την Πρωτομαγιά.
 • Επιπλέον, αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιούν: το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής στο συνεταιρισμό ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών Αττικής στο κτίριο ΝΥΜΑ, το ΠΑΜΕ Υγείας στον Ευαγγελισμό και το Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού Αττικής στις τράπεζες ΑΤΕ Μαρούσι, ΕΤΕ Γέρακα και First Data.

Σάββατο, 30 Απρίλη:

 • Στην Κω, το Σάββατο 30 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο Πολύκεντρο Θαλασσινού, το Εργατικό Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, εκδήλωση με μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι και ιστορική αναδρομή της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Πολυήμερες δράσεις σε Λάρισα και Χίο

Ξεκίνησαν χτες οι εκδηλώσεις για τον ταξικό γιορτασμό της 1ης Μάη, οι οποίες διοργανώνονται στα πλαίσια της Εβδομάδας Εργατικής Πρωτομαγιάς, που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 3 Μάη. Κορυφαίο γεγονός θα είναι η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, την Κυριακή, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Χτες το απόγευμα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν, πολλοί εργαζόμενοι την ταινία για την καπιταλιστική κρίση, που προβλήθηκε στην αίθουσα του ΕΚΛ. Ακολουθούν σήμερα και αύριο εκδηλώσεις σε εργασιακούς χώρους όπου έχει κηρυχτεί μιας ώρας στάση εργασίας. Αύριο Παρασκευή θα γίνει συναυλία αφιερωμένη στο εργατικό τραγούδι, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία και το Σάββατο, στις 10.30 π.μ., αγώνας εργατικού δρόμου, με αφετηρία το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Λάρισας και τερματισμό την κεντρική πλατεία. Σε όλες τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις θα έχει έκθεση βιβλίου.

Στη Χίο, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ προχωρά σε τετραήμερο εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Σήμερα, Πέμπτη, πραγματοποιεί στις 8 μ.μ., κινητοποίηση στο λιμάνι ενάντια στις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Την Παρασκευή 29/4, στις 8 π.μ., προχωρά σε αποκλεισμό του ταμείου του Νοσοκομείου και στις 8.30 μ.μ., προβολή της ταινίας «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι» στο καφενείο της Πλατείας. Στις 10.30 π.μ. έως 1 μ.μ., έκθεση πολιτικού Bιβλίου - Τραγουδιού αφιερωμένη στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο (είσοδος Απλωταριάς).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κορυφώνεται η προετοιμασία του ταξικού γιορτασμού(28/4/2015)
Εργοστάσιο το εργοστάσιο για την επιτυχία της απεργίας(24/4/2013)
Με σχέδιο και αποφασιστικότητα(24/4/2008)
Μαχητικά και αποφασιστικά για ταξική Πρωτομαγιά(30/4/2004)
Εκδηλώσεις προετοιμασίας(28/4/2002)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org