Κυριακή 17 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αθωράκιστο σύστημα Υγείας

Αποσπάσματα από την ομιλία του Χρήστου Παπάζογλου, γιατρού εργασίας

Κατάμεστη η αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα
Κατάμεστη η αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα
Προσεγγίζουμε το θέμα των μεγάλων καταστροφών των σεισμών όχι από την οπτική γωνία μιας θεομηνίας απέναντι στην οποία θα σηκώσουμε τα χέρια και δε θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα, αλλά από την οπτική γωνία των επιπτώσεων που έχουνε σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά κυρίως και από τις αντικειμενικές δυνατότητες που υπάρχουνε σήμερα για να περιορίσουμε αυτές τις επιπτώσεις, από τους σεισμούς και τις μεγάλες καταστροφές.

Ο σεισμός δεν είναι μόνο η στατικότητα. Μπορεί να συνδέεται με εργατικά ατυχήματα - έχουμε τα παραδείγματα των ΦΑΡΑΝ, ΡΙΚΟΜΕΞ. Μπορεί επίσης να συνδέεται με πυρκαγιές που ξεκίνησαν από ένα σεισμό. Μπορεί να συνδέεται και με Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ) και το παράδειγμα του σεισμού στην Ιαπωνία δείχνει μια τέτοια πλευρά. Αλλά έχουμε και στη χώρα αντίστοιχους δυνητικούς κινδύνους για ΒΑΜΕ. Εχουμε τα διυλιστήρια, έχουμε μεγάλες χημικές βιομηχανίες, αλλά έχουμε και φυσικό αέριο που είναι μέσα στις πόλεις. Αρα, λοιπόν, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ασφάλειας από τους σεισμούς περιλαμβάνει, πέρα από την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων, τη χωροθέτηση - τις αποστάσεις, δηλαδή, ασφαλείας - των κατοικημένων περιοχών από επικίνδυνες εγκαταστάσεις. Περιλαμβάνει την ασφαλή λειτουργία κάθε είδους δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων. Την προετοιμασία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε περιοχή, με κριτήριο την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων.

Τι σημαίνει, όμως, για το σύστημα Υγείας κατάλληλη προετοιμασία για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων όπως είναι οι σεισμοί; Προφανώς το ζητούμενο - και το αυτονόητο ίσως - είναι να υπάρχει ετοιμότητα από πλευράς αποθεμάτων. Αποθέματα σε φάρμακα, γάζες, αναλώσιμα υλικά κλπ. Προφανώς, αυτό δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο σήμερα. Το κύριο και το πιο δύσκολο όμως, είναι η προετοιμασία του συστήματος Υγείας από άποψη δομής και λειτουργίας. Σε αυτές τις έκτακτες καταστάσεις, προβάλλει ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη του κεντρικού σχεδιασμού, του κεντρικού συντονισμού, όλων των δομών υγείας. Προβάλλει η ανάγκη αξιοποίησης ενός δικτύου πρωτοβάθμιων δομών, των κέντρων υγείας, σε κάθε περιοχή - είτε στις πόλεις, είτε στην περιφέρεια - που έχουν κομβικό ρόλο στην άμεση αντιμετώπιση των πρώτων τραυματιών, των πρώτων έκτακτων περιστατικών, αλλά και στην παραπομπή των πιο σοβαρότερων περιστατικών στα νοσοκομεία, σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια ειδικά κέντρα.

Πέρα από την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των τραυματιών, προκύπτει και η ανάγκη αντιμετώπισης ειδικών περιστατικών. Είπαμε προηγούμενα για τα ΒΑΜΕ, για εγκαύματα από πυρκαγιές, για χημικά εγκαύματα από ατυχήματα που γίνονται σε εργοστάσια χημικής βιομηχανίας. Αρα προκύπτει η αναγκαιότητα το σύστημα Υγείας να έχει λάβει υπόψη του την υπάρχουσα παραγωγική δραστηριότητα, τους κινδύνους που προκύπτουν από την παραγωγική αυτή δραστηριότητα και άρα να έχει σχεδιάσει και ειδικές δομές για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Τι σύστημα Υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες

Γίνεται καθαρό ότι με βάση τις ανάγκες που περιγράψαμε ότι χρειάζονται, η πρόταση που έχει διαμορφώσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, σε σχέση με τη διαμόρφωση ενός αποκλειστικά δημόσιου - δωρεάν συστήματος Υγείας, διαρθρωμένο σε πρωτοβάθμιο επίπεδο με τα Κέντρα Υγείας, περιφέρειας και αστικού τύπου, σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο με Νοσοκομεία και ειδικά Κέντρα, μπορεί να αντιμετωπίσει και τις διαρκείς ανάγκες υπηρεσιών Υγείας της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν σε σεισμούς και μεγάλες καταστροφές.

Η εμπορευματοποίηση της Υγείας και ο προσανατολισμός ακόμη και των δημόσιων νοσοκομείων στο να είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη την ετοιμότητα απέναντι στις μεγάλες καταστροφές και τους σεισμούς. Βλέπουμε και από αυτό το παράδειγμα των σεισμών πως ο δρόμος ανάπτυξης που έχει σαν θεό του το κέρδος των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, είτε στον κλάδο των Κατασκευών, είτε στον κλάδο της Υγείας, είτε και γενικότερα, πως έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες, πως τις θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες στο βωμό του κέρδους. Είναι ο ίδιος δρόμος ανάπτυξης που σήμερα, σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, ακόμη πιο βάρβαρα, χτυπάει όχι μόνο τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και την ίδια τους την υγεία.

Οταν αυξάνεται η φτώχεια και η ανεργία, αυτό συνδέεται με την υποβάθμιση της υγείας των εργαζόμενων. Στο βωμό του κέρδους καταστρέφουν το περιβάλλον, το νερό και τον αέρα που αναπνέουμε και αυτό συνδέεται με την υγεία μας. Στο βωμό του κέρδους εντατικοποιείται η εργασία. Ελαστικοποιούνται οι σχέσεις εργασίας, διαλύεται το ωράριο, καταρρακώνοντας σωματικά και ψυχικά τους εργαζόμενους. Στο βωμό του κέρδους παραβιάζουν τους όρους προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο, δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά ατυχήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ