Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Με οργάνωση και αγώνες απαντούν στη βία και τον αυταρχισμό

Νέα συγκέντρωση των εργατών σήμερα στις 9 το πρωί στα δικαστήρια του Πειραιά

Η ταξική συσπείρωση των εργατών ανησυχεί την κυβέρνηση που συνεχίζει τις προκλήσεις (φωτ. από την προχτεσινή πορεία)
Η ταξική συσπείρωση των εργατών ανησυχεί την κυβέρνηση που συνεχίζει τις προκλήσεις (φωτ. από την προχτεσινή πορεία)
Με νέα συγκέντρωση σήμερα στις 9 το πρωί έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά απαντούν οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στην επιδίωξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να επιβάλει «διά πυρός και σιδήρου», με τη βία, την τρομοκρατία και την άγρια καταστολή, την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ, που, για τα κέρδη των πολυεθνικών και των εφοπλιστών, τους καταδικάζει στην ανεργία και την εξαθλίωση, προωθεί τη συρρίκνωση της Ζώνης και συνολικά της ναυπηγικής βιομηχανίας, την περικοπή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργατών και μετατρέπει τα επισκευαζόμενα πλοία σε παγίδες - θανάτου με την κατάργηση των μεικτών 5μελών επιτροπών ελέγχου για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Την ώρα της συγκέντρωσης μέσα στα δικαστήρια θα ξεκινάει η δίκη για το εργατικό δυστύχημα που οδήγησε στο θάνατο 7 εργατών της Ζώνης και ενός ναυτεργάτη, στις 24 Ιούλη του 2008, στο αμπάρι του αεράδικου πλοίου «FRIENTSHIPGAZ» του εφοπλιστή Πετρίδη.

Χτες το πρωί οι εργάτες της Ζώνης, μία μέρα μετά την άγρια επίθεση που δέχτηκαν από ισχυρές δυνάμεις κατά τη διαδήλωσή τους έξω από το κτίριο του ΟΛΠ - με αποτέλεσμα 8 τελικά εργάτες να μεταφερθούν στο νοσοκομείο αιμόφυρτοι - ήρθαν αντιμέτωποι με νέα πρόκληση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Τρεις ασφαλίτες με πολιτικά, μαζί με τον ένστολο διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Περάματος, χτες το πρωί, στη διάρκεια συγκέντρωσης ανέργων στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, εισέβαλαν προκλητικά μέσα στο παράρτημα των σωματείων και με ανακριτικό ύφος αξίωσαν από τους συνδικαλιστές να τους πουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των σωματείων! Και όχι μόνο αυτό, αλλά στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων για την ωμή παρέμβαση της αστυνομίας στα συνδικάτα τους, ένας από τους ασφαλίτες προκλητικά τους είπε «θα σας φτιάξουμε και ξέρουμε τον τρόπο, δεν τελειώσαμε», φράσεις που «συνόδευσε» με απρεπείς χειρονομίες. Αυτό ήταν αρκετό για να ξεχειλίσει η οργή των εργατών, αρκετοί από τους οποίους ήταν με ράμματα στο κεφάλι και πληγές στα χέρια και τα πόδια, από τα γκλοπς και τα θραύσματα από τους μηχανισμούς των χημικών που δέχτηκαν προχτές από τα ΜΑΤ, έξω από τον ΟΛΠ. Μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργατών, ο διοικητής και οι ασφαλίτες αναγκάστηκαν να φύγουν.

Αμέσως μετά από αυτό το περιστατικό, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης, μιλώντας στους εργάτες, ανέφερε: «Εμείς, απέναντι στη βία και την καταστολή της κυβέρνησης, απαντάμε με τους οργανωμένους ταξικούς αγώνες μας. Θα συνεχίσουμε με την πάλη μας να αναδεικνύουμε καθημερινά ότι η πολιτική τους ευθύνεται που έχει ανεργία η Ζώνη. Είναι πολιτική η απόφαση της κυβέρνησης που πήρε με τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ., το γεγονός ότι έκλεισε το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τις υποδομές του οποίου δουλεύαμε και εμείς. Είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης η συμφωνία της με την Κίνα να ενισχυθούν οι εφοπλιστές με 10 δισ. ευρώ για να κατασκευάζουν εκεί τα καράβια τους. Δύο χρόνια η ανεργία μάς γονάτισε και πολλοί συνάδελφοι με παιδιά έχουν στο σπίτι κομμένο ρεύμα, νερό, αδυνατούν να εξασφαλίσουν στην οικογένειά τους ακόμα και το καθημερινό φαγητό. Τους λέμε θα συνεχίσουμε να είμαστε εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης να αλλάξει χρήση η Ζώνη και να δοθεί στις πολυεθνικές είτε για να βάζουν κοντέινερς, είτε αυτοκίνητα, σε βάρος του μεροκάματού μας. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ