Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Ανταγωνισμοί για τη λεία της Λιβύης

Η Γαλλία διεκδικεί εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο

Από τις μάχες που συνεχίζονται στην Ατζνταμπίγια, όπου αναφέρονται νεκροί άμαχοι από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς
Από τις μάχες που συνεχίζονται στην Ατζνταμπίγια, όπου αναφέρονται νεκροί άμαχοι από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς
TΡΙΠΟΛΗ - ΝΤΟΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νέα ρωγμή στην ιμπεριαλιστική «συμμαχία» προκάλεσαν, χτες, οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών και στη συνέχεια, σε χαμηλότερους τόνους, του Βρετανού ομολόγου του ότι «το ΝΑΤΟ δεν κάνει αρκετά στη Λιβύη, καθώς δεν πλήττει τα βαρέα όπλα του στρατού του Καντάφι, άρα δεν προστατεύει τους αμάχους». Ο Αλέν Ζιπέ δε δίστασε να χρησιμοποιήσει μια αρκετά αποκαλυπτική διατύπωση, λέγοντας ότι «όταν το ΝΑΤΟ ζήτησε να έχει τη διοίκηση της επιχείρησης, εμείς την παραχωρήσαμε», δηλώνοντας σαφώς ότι ο γαλλικός ιμπεριαλισμός, ακολουθούμενος από τον τωρινό του σύμμαχο το βρετανικό, δεν έχει ουδόλως εγκαταλείψει τα σχέδια για μονομερή δράση στη Λιβύη και για διασφάλιση μεγαλύτερων οφελών, που δε θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί ή να μοιραστεί.

Τόσο ο Ζιπέ όσο και ο Χέιγκ επανέλαβαν τη θέση που διατύπωσε και το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διευθέτηση της κρίσης αν δεν αποχωρήσει από την εξουσία και ο Καντάφι με την οικογένειά του». Ανάλογη θέση υιοθέτησε και η, μέχρι πρότινος στενότερη σύμμαχος του Καντάφι, Ρώμη, εγκαταλείποντας οριστικά το συνταγματάρχη, αφού πλέον η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕΝΙ έχει κλείσει συμφωνίες με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Τα σχόλια Ζιπέ και Χέιγκ προκάλεσαν έντονη ενόχληση στο ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον και σε άλλες ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις, π.χ. Τουρκία, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις. Απάντηση, όμως, έδωσε μόνο ο Ολλανδός αντιστράτηγος Μαρκ Βαν Ουχμ, επικεφαλής των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων, δηλώνοντας ότι «όσον αφορά στα καθήκοντα που έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ, δηλαδή την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, το εμπάργκο όπλων και την προστασία των αμάχων, τα πάει μια χαρά».

Τα βλέμματα όλων στρέφονται, σήμερα, στην Ντόχα του Κατάρ (που χτες επισήμως παραδέχτηκε ότι πούλησε πετρέλαιο για λογαριασμό των αντικαθεστωτικών προμηθεύοντάς τους βενζίνη) όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της Ομάδας Επαφής, που ιδρύθηκε στη σύνοδο του Λονδίνου στις 29 Μάρτη. Στην Ντόχα θα μεταβεί αντιπροσωπεία του αντικαθεστωτικού Συμβουλίου, εκπρόσωπος του οποίου δήλωνε, χτες, ότι κατά τα στοιχεία τους «από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί 10.000 πολίτες, 30.000 έχουν τραυματιστεί και 20.000 αγνοούνται». Στην Ντόχα ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα παρουσιάσει το δικό του «σχέδιο ειρήνευσης», ενώ μεταβαίνει, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Καντάφι, Μούσα Κούσα, που εξέφρασε φόβο ότι «αν δεν σταματήσει η κατρακύλα προς τον εμφύλιο, η Λιβύη θα μετατραπεί σε Σομαλία». Στο Κατάρ μεταβαίνει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δ. Δρούτσας προκειμένου να διεκδικήσει μερτικό από τη λεία για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

Εντός Λιβύης, πάντως, σφοδρές ήταν και χτες οι μάχες σε Μιζράτα και Ατζνταμπίγια, ενώ η κρατική τηλεόραση κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για σφαγή αμάχων στην πόλη Κίκλα, χωρίς συγκεκριμένους αριθμούς. Εντός των ημερών, στη Βεγγάζη θα «πιάσει» πλοίο ναυλωμένο από το Διεθνή Μεταναστευτικό Οργανισμό για να φορτώσει τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό, να το μεταφέρει στη Μιζράτα και από εκεί, σταδιακά με διάφορους τρόπους, ν' απεγκλωβίσει αμάχους και ξένους εργάτες που υπολογίζονται σε 7.000-8.000.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ